Wat zijn de kosten van een webshop in 2022?
20 juli 2022 
2 min. leestijd

Wat zijn de kosten van een webshop in 2022?

Webshops zijn tegenwoordig onmisbaar voor veel bedrijven. Maar wat zijn de kosten van een webshop? Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende kosten die je kunt verwachten bij het opzetten van een webshop in 2022. De kosten van een webshop kunnen grofweg onderverdeeld worden in drie categorieën: de kosten voor de opzet van de webshop, de kosten voor het onderhoud van de webshop en de kosten voor de verkoop van producten via de webshop.

Kosten voor de KvK 

Als je een eigen webshop wilt beginnen, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is een overheidsinstantie waar ondernemers zich moeten inschrijven. De KvK houdt bijvoorbeeld bij hoeveel ondernemingen er in Nederland zijn en wat de omzet van bedrijven is.

De inschrijvingskosten bij de KvK bedragen €50,-. Voor sommige ondernemers, zoals jonge ondernemers en ondernemers in de creatieve sector, zijn er kortingen mogelijk.

Administratieve en verzekeringskosten

Naast de inschrijvingskosten bij de KvK, zijn er ook andere kosten voor de administratie van je webshop. Zo moet je bijvoorbeeld een boekhoudprogramma aanschaffen of een accountant inschakelen. Verder heb je kosten voor verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel aan te raden.

Kosten voor de huisstijl

Als je een professionele webshop wilt, is het belangrijk om een herkenbare huisstijl te hebben. De huisstijl van je webshop is belangrijk voor het uiterlijk en de professionaliteit van je webshop. De kosten voor de huisstijl van je webshop hangen af van verschillende factoren, zoals of je een logo laat ontwerpen, of je een responsief webdesign wilt en of je een fotograaf inschakelt voor de productfoto’s. Dit hoeft niet per se duur te zijn, maar als je een logo wilt laten ontwerpen, reken dan op minimaal €100,-.

Kosten voor de webshop software

Voor het starten van een webshop heb je webshop software nodig. Dit is software waarmee je de producten in je webshop kunt beheren, ordes kunt verwerken en betalingen kunt afhandelen. De kosten voor webshop software hangen af van het soort software dat je kiest. Er zijn gratis webshop software pakketten en betaalde opties beschikbaar.

Kosten voor inkopen van producten

Om producten in je webshop aan te bieden, moet je deze eerst inkopen. De inkoopprijs hangt af van verschillende factoren, zoals waar je de producten inkoopt, in welke hoeveelheden je ze inkoopt en of je ze zelf in een magazijn moet opslaan.

Kosten voor logistiek

Bij het aanbieden van producten in je webshop komen ook logistieke kosten kijken. Zo moeten de producten die je inkoopt naar je eigen magazijn of naar een externe opslagplaats gestuurd worden. Daarnaast moeten de producten die je klanten bestellen, bij de klanten bezorgd worden. Dit kan door middel van een pakketdienst, zoals DHL of PostNL.

Kosten voor marketing

Ten slotte heb je ook marketingkosten. Dit is het bedrag dat je kwijt bent aan advertenties en andere promotiemiddelen. Zo moet je bijvoorbeeld advertenties maken en kosten voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) maken. Deze kosten zijn niet verplicht, maar wel aan te raden om je webshop onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.

Conclusie

Als je een webshop wilt starten, is het belangrijk om een realistisch beeld te krijgen van de kosten die je kunt verwachten. Zoals je hebt kunnen zien, kunnen de kosten van een webshop variëren van enkele tientjes tot enkele honderden euro's per maand. Welke kosten je precies kunt verwachten, hangt af van een aantal factoren, zoals de omvang van je webshop, het aantal producten dat je verkoopt en het land waarin je webshop gevestigd is.

Webshop vragen

Heb ik een kvk nummer nodig voor een webshop?

Nee, je hoeft geen KVK-nummer te hebben om een webshop te starten. Het is echter wel aan te raden als je serieus aan de slag wilt met je webshop. Op deze manier heb je namelijk een officiële ondernemingsnaam en adres, wat voor veel mensen vertrouwen schept. Bovendien kun je met een KVK-nummer bij sommige banken terecht voor een zakelijke bankrekening.

Wat moet ik doen om een webshop te beginnen?

Kies een e-commerce platform. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar, dus doe wat onderzoek om erachter te komen welk platform het beste bij jouw behoeften past.

Wat is de beste gratis webshop?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag aangezien er een verscheidenheid aan gratis webshops beschikbaar zijn, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bekijk daarvoor onze pagina.

Kan ik zelf een webshop maken?

Ja, je kunt je eigen webshop maken. Sommige pakketten zijn wat makkelijker dan de andere. Dit is ook afhankelijk van je kennis. Begin je net dan is misschien woocommerce beter dan Magento.

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen