Kun je zomaar een webshop beginnen in 2022?
19 juli 2022 
2 min. leestijd

Kun je zomaar een webshop beginnen in 2022?

Een webshop beginnen kan altijd en is niet zo moeilijk. Wil je het goed doen dan schrijf je je webshop in bij de KvK. Ook kun je beginnen om bijvoorbeeld je producten aan te bieden via een online marketplace zoals bol.com, Amazon of marktplaats. Let wel op, dat je meestal ook hier een KvK-nummer nodig hebt. Om een webwinkel te beginnen heb je geen diploma's of certificaten nodig.

Wil je het echt goed doen? Dan dien je je wel aan een aantal regels te houden.

Kamer van koophandel

Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, is het verstandig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit kan online of bij een vestiging in jouw buurt. Bij de KVK kun je terecht voor alle administratieve zaken rondom het starten van je onderneming. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot het Handelsregister. Hier vind je alle bedrijven die zijn ingeschreven bij de KVK. Daarnaast kun je bij de KVK terecht voor advies over hoe je je bedrijf kunt laten groeien. De KVK kan je ook helpen bij het vinden van financiering voor je bedrijf.

Belastingen

Zoals bij elk ander bedrijf dat je start, moet je ook als webwinkelier aan de belastingdienst je gegevens doorgeven. Je bent namelijk verplicht btw te verrekenen over je producten of diensten. Als je dat niet doet, kan je een boete krijgen.

Administratie

Ook als webwinkelier ben je verplicht een aantal administratieve verplichtingen na te komen. Zoals het bijhouden van je administratie en het bewaren van bepaalde documenten. Je moet bijvoorbeeld je aankoopbonnen en facturen bewaren. Het is namelijk belangrijk dat je aan kunt tonen dat je de btw hebt betaald over de producten die je verkoopt.

Wet en regelgeving

Als webwinkelier heb je ook rekening te houden met een aantal verplichtingen. Gelukkig heeft het ACM een checklist opgesteld. Bekijk hier de Checklist voor verkoop via internet.

Wil je nu direct goed beginnen? Bekijk dan ons webshop stappenplan Met dit stappenplan nemen we je mee welke stappen je moet doorlopen om een webwinkel te beginnen.

Webshop Software

Een belangrijk onderdeel van een webshop is de website. Je website is het visitekaartje van je bedrijf. Het is belangrijk om een professionele website te maken. Dit kan met verschillende soorten webshop software. Welke software je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren. Wanneer je een website gaat maken, is het belangrijk om te kiezen voor een gebruiksvriendelijke software. Je wilt namelijk niet dat je klanten afhaken omdat ze je website moeilijk vinden te gebruiken.

Verzending

Naast het maken van een website, is het ook belangrijk om te denken aan het verzenden van je producten. Dit is een belangrijk aspect van een webshop. Als je producten niet correct verzendt, kan dit leiden tot teleurgestelde klanten. Het is belangrijk om je producten goed te verpakken. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je producten op tijd worden verzonden. Klanten willen namelijk niet lang wachten op hun producten.

Betalingen

Tot slot moet je ook denken aan een betaalsysteem. Er zijn verschillende manieren om betalingen te regelen. Het is belangrijk om hierover na te denken, zodat je webshop zo soepel mogelijk verloopt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor iDeal of PayPal. Welke betaalmethode je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren. Betalingen worden meestal afgehandeld door een psp (payment service provider).

Conclusie

Webwinkel beginnen is niet moeilijk, maar je moet wel aan een aantal regels voldoen. Als je dat doet, is er niks aan de hand en kun je een leuke en succesvolle webwinkel beginnen.

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen