Voor iedereen die een webshop heeft of gaat beginnen is het kiezen van de juiste webshop software een moeilijke opgave. Per branche, niche of doelstelling kan het pakket weer anders zijn. Een keuze voor webwinkel software maak je meestal ook voor een aantal jaar. Hiermee dien je ook rekening te houden in je overweging om een pakket uit te kiezen.
Voor kleine & startende ondernemers
Een professionele webshop maken is verrassend eenvoudig
Voor naast je winkel een webshop
De complete e-commerce oplossing. Voeg je bij 700.000 webshops wereldwijd.
voor ondernemers die internationaal willen
Shopify wordt wereldwijd door miljoenen bedrijven gebruikt
Het is belangrijk om software te kiezen die aansluit bij jouw wensen, eisen en situatie. Dus voordat je ook maar gaat beginnen met de selectie: Zet jouw wensen en eisen goed op papier. Dit werkt straks in jouw voordeel.
Waar moet je op letten bij het kiezen van webshop software?
Om je toch een paar handvatten mee te geven zullen we hier een paar punten neerzetten die belangrijk zijn. Deze hebben we samen met onze leden van de webwinkelcommunity besproken en deze punten kwamen eruit:
- Zoekmachine vriendelijk
Een webshop kan niet zonder een goede zoekmachine vriendelijk software pakket. Denk hierbij aan het invullen van de meta title en meta description. Je wilt natuurlijk wel bovenaan komen te staan in de zoekresultaten.
- Gebruiksgemak
Niet alleen de webshop zelf moet makkelijk in gebruik zijn, maar ook zeker de back-end. Daar zal jij met name de meeste tijd in doorbrengen. Denk maar eens aan producten toevoegen, teksten aanpassen, bestellingen verwerken en content schrijven.
- Mobielvriendelijk
Tegenwoordig dient een webshop op de eerste plaats mobiel vriendelijk te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer dan 50% van alle bezoekers hun zoektocht beginnen om hun mobiel. Als je webshop dan niet makkelijk te bedienen is gaan je potentiële klanten een digitale deur verder.
- Betaalmogelijkheden
Een webshop zonder betaalmogelijkheden kan natuurlijk niet. Het is dan ook goed om te een webwinkel software pakket uit te kiezen wat de belangrijkste betaalmethodes aan kan die voor jouw klanten geschikt zijn. In Nederland moet je sowieso altijd iDeal betalingen kunnen ontvangen ongeacht welk webshop software pakket je ook kiest.
- Prijs
Een van de meest gehoorde opmerkingen is natuurlijk; wat kost het? Hoewel sommige pakketten in 1e instantie duurder lijken kunnen ze toch voordeliger uitpakken. Door bijvoorbeeld extra plugins of je moet aanpassingen laten doen door een developer. Hier komt je wensen en eisen lijstje zeker goed van pas.
- Klantenservice
En dan hebben we het over de klantenservice van het webshoppakket natuurlijk. Bij de meeste Open Source pakketten heb je geen klantenservice zitten en zal je een externe partij moeten benaderen om het pakket te laten installeren of up-to-date te houden. Bij de SaaS oplossingen is dit nog belangrijker omdat er in principe maar 1 aanspreekpunt is.
Voor kleine & startende ondernemers
Een professionele webshop maken is verrassend eenvoudig
Voor naast je winkel een webshop
De complete e-commerce oplossing. Voeg je bij 700.000 webshops wereldwijd.
voor ondernemers die internationaal willen
Shopify wordt wereldwijd door miljoenen bedrijven gebruikt
SaaS of Open Source
Een grote keuze is eigenlijk wel of je SaaS (software as a service) wilt of Open Source. Beide pakketten hebben voor- en nadelen. Een voordeel van SaaS is dat je je niet druk hoeft te maken over hosting of updates, dat wordt allemaal geregeld. Een voordeel van Open Source is de vrijheid die je hebt om alles aan te passen.
Keuze tussen gratis en betaalde webwinkel software
Voor webwinkel software hoeft niet altijd betaald te worden. Er zijn gratis alternatieven verkrijgbaar, die een gelijk aantal mogelijkheden bieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar Woocommerce, wat een gratis plug-in is voor WordPress. De gratis versie van deze plug-in biedt voor de meeste webwinkels voldoende mogelijkheden. Daarbij vind je op diverse websites betaalde templates voor deze webshop software. In het beheerpaneel van WordPress kun je deze templates met enige kennis over HTML/PHP naar je eigen hand zetten.
Het voordeel van betaalde webwinkel software is de mogelijkheid om hulp te vragen via de klantenservice. Woocommerce heeft weliswaar een community, maar geen klantenservice. Daarbij ben je bij gratis webshop software zelf verantwoordelijk voor het tijdig uitvoeren van (beveiligings)updates. Daar waar dit bij betaalde software voor je gedaan wordt.
Hoe kies je nu het beste webshop pakket ?
Die vraag kunnen wij helaas niet beantwoorden, dit heeft ook met jouw lijstje te maken.
Wel gaan we je helpen om een keuze te maken. Iedere aanbieder heeft andere opties en prijsstellingen. Kijk daarom ook zeker naar de mogelijkheden die je misschien in de toekomst nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een boekhoudkoppeling of met een fulfilment leverancier. Het wisselen van webshop pakket ga je niet zomaar meer doen.
Laten we de belangrijkste webshop software pakketten eens op een rijtje zetten met de belangrijkste informatie.
- Lightspeed (SaaS)
Op dit moment is lightspeed een van de betere en grotere SaaS platforms van Nederland. Er zijn bijna overal plugins voor te krijgen en anders zijn er externe ontwikkelaars die je kunnen helpen met je lightspeed shop.
- Mijnwebwinkel (SaaS)
Een echt Nederlands product is Mijnwebwinkel. Met dit pakket heb je weinig kennis nodig en kun je gratis starten tot 10 producten. Ook hier zijn voldoende apps te koppelen aan Mijnwebwinkel om aan jouw wensen te kunnen voldoen.
- CCV Shop (SaaS)
Een webshop met CCV shop kun je al beginnen van 24,95. Wel biedt CCV shop een 21 dagen gratis versie aan. Ze bieden zelfs een gratis cursus aan hoe je een webshop moet starten. Ook zijn er voldoende apps aanwezig om met diverse partners te koppelen.
- Magento (Open Source)
Een van de oudste spelers is Magento en vandaar ook een veel gebruikt open source webwinkel platform in Nederland. Doordat er een grote community achter zit zijn er ontzettend veel mogelijkheden met Magento.
- WiX eCommerce
lees hier onze WiX eCommerce Review om alles te weten te komen over dit pakket.
- Shopware (Open Source)
Een relatief nieuwe speler op de markt is Shopware. Dit van oorsprong Duits webshop software pakket is aan een sterke opmars bezig in Nederland. In Duitsland zijn ze al het grootste platform. Steeds meer middelgrote en internationale gebruikers zien shopware als een volwaardig vervanger voor hun huidig webshop software.
- Shopify (SaaS)
Shopify is een webwinkel software aanbieder uit Canada. Shopify heeft 3 verschillende pakketten: Basic, Shopify en Advanced. De prijzen variëren van $29 per maand tot $299. Ook Shopify heeft een proefperiode van 14 dagen om te kijken of dit pakket bij jou past.
- Shoppagina (SaaS)
Shoppagina werkt net als vele andere aanbieders van webwinkelsoftware volgens het SaaS-principe waardoor je relatief snel online bent. Met het gratis pakket kun je tot 60 producten toevoegen aan je webshop. Shoppagina is een Utrechts bedrijf.
- JouwWeb (Saas)
Met JouwWeb kun je gratis starten met een webshop pakket. Je start met een pakket tot maximaal 10 producten. In dit pakket zit direct alles in wat je nodig hebt. JouwWeb is een Eindhovens bedrijf. En heeft een duidelijke helpdesk.
Ons webshop software advies
Voor iedereen is er wel een webshop software pakket.
Natuurlijk bepaald uiteindelijk je eisen en wensenlijst welk pakket voor jou het beste is. Door onze jarenlange ervaring en alle leden van de community kunnen we wel een favorietenlijst maken op basis van een paar criteria. Deze lijst zie je hier.
Wat is de beste webshop software?
Dit ligt geheel aan je wensen. Door onze jarenlange ervaring hebben wij een favorietenlijst gemaakt en in 5 categorieën ingedeeld.
Wat is een goede webshop software?
Een goede webshop valt of staat bij een goed webwinkel systeem. Er zijn honderden systemen in de markt wij hebben een favorietenlijst gemaakt.
Moet ik webshop software kopen?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanschaffen van een weshoppakket:
Open Source, SaaS of zelf ontwikkelen.