De voordelen van duidelijke teksten: waarom je alleen moet schrijven voor de klant en niet voor de zoekmachines
10 september 2022 
1 min. leestijd

De voordelen van duidelijke teksten: waarom je alleen moet schrijven voor de klant en niet voor de zoekmachines

Een duidelijke tekst is makkelijker te lezen en begrijpen dan een ingewikkelde tekst. Daarnaast helpt een duidelijke tekst de lezer om sneller de informatie te vinden die hij of zij zoekt. Hieronder geven we 5 belangrijke redenen op waarom duidelijke teksten zo belangrijk zijn.

Een duidelijke tekst is makkelijker te lezen

Een duidelijke tekst is makkelijker te lezen. Dit komt omdat je bij een duidelijke tekst minder moeite hoeft te doen om de betekenis ervan te begrijpen. Daarnaast is een duidelijke tekst ook makkelijker om hardop voor te lezen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een tekst wilt laten vertalen of voorlezen aan iemand die geen Nederlands spreekt.

Een duidelijke tekst helpt je om sneller de informatie te vinden die je zoekt

Wanneer je een duidelijke tekst leest, weet je precies wat de auteur bedoelt. Je hoeft dus niet te zoeken naar bepaalde informatie in de tekst. Dit scheelt veel tijd en je kunt je dan ook sneller focussen op de informatie die je echt nodig hebt.

Een duidelijke tekst zorgt ervoor dat je beter begrijpt wat je leest

Omdat je bij een duidelijke tekst minder moeite hoeft te doen om de betekenis ervan te begrijpen, begrijp je de informatie die je leest ook beter. Dit is bijvoorbeeld handig als je een instructie leest of een documentatie.

Een duidelijke tekst geeft je een prettige leeservaring

Een prettige leeservaring is belangrijk, omdat je dan sneller en makkelijker informatie tot je neemt. Bovendien zorgt een prettige leeservaring er ook voor dat tekst waarschijnlijk ook nog eens leest. Een ingewikkelde en moeilijk leesbare tekst zal je eerder afleiden en je zult de informatie die je leest dan ook minder snel en makkelijk tot je nemen.

Een duidelijke tekst is beter voor je SEO

Tot slot is een duidelijke tekst ook beter voor je SEO. Zoekmachines houden namelijk niet van ingewikkelde en moeilijk leesbare teksten. Dit komt omdat deze teksten vaak weinig waarde toevoegen voor de lezer. Een duidelijke tekst zal daarentegen wel waarde toevoegen voor de lezer en daardoor ook beter scoren in de zoekresultaten.

Conclusie:

Duidelijke teksten zijn dus belangrijk voor verschillende redenen. Zo zijn ze makkelijker te lezen en begrijpen, helpt het je om sneller de juiste informatie te vinden en zorgt het ervoor dat je beter begrijpt wat je leest. Daarnaast geeft een duidelijke tekst ook een prettiger leeservaring en is het beter voor je SEO. Maak jij al gebruik van duidelijke teksten in je webshop?

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen