Maestro en VPAY betaalkaarten verdwijnen per 2022
06 september 2022 
2 min. leestijd

Maestro en VPAY betaalkaarten verdwijnen per 2022

Mastercard en Visa betaalkaarten zullen de Maestro en VPAY betaalkaarten uiterlijk juli 2023 vervangen. De reden voor deze vervanging is dat de Mastercard en Visa betaalkaarten (online) aankopen wereldwijd mogelijk maken, terwijl consumenten met Maestro en VPAY betaalkaarten beperkt zijn tot de Europese markt. Daarom is het van essentieel belang dat ondernemers de Mastercard en Visa debitkaart zo snel mogelijk gaan aanbieden in de checkout.

Over Maestro en VPAY

Maestro is een direct debitcard van Mastercard, VPAY een direct debitcard van Visa. Deze betaalkaarten kunnen in heel Europa worden gebruikt voor het doen van aankopen, met uitzondering van sommige online uitgaven. Betalingen met de Maestro en VPAY debitcard zijn direct en gegarandeerd – anders dan bij een creditcardtransactie. Het geld wordt direct na betaling van de rekening of van een kaartsaldo afgeschreven. Daarmee is de ondernemer verzekerd van uitbetaling en is er geen risico op restitutie door de consument.

Mastercard Debit vervangt Maestro, Visa Debit vervangt VPAY

De internationale consument geeft de voorkeur aan Visa debit en Mastercard debit cards. Daarom is besloten dat de Maestro en VPAY betaalkaarten in de tweede helft van dit jaar (2022) tot de zomer van 2023 worden ingewisseld. Banken kunnen er echter voor kiezen om de kaarten al eerder dan gepland in te wisselen. Alle betaalkaarten van Maestro en VPAY uitgegeven tot de zomer van 2023 blijven bruikbaar tot de geldigheidsdatum op de kaart (uiterlijk 2027). Kaarten die in de tussentijd wel al aan vervanging toe zijn, worden wel ingewisseld voor de nieuwe debitcards.

Gegarandeerd en veilig

Consumenten krijgen automatisch een nieuwe betaalpas op de mat. Deze betaalkaart biedt alle mogelijkheden die de consument gewend was, uitgebreid met nieuwe functionaliteiten (wereldwijd bereik en geschikt voor online aankopen). Na aankoop wordt het geld direct afgeschreven van de betaalrekening. Bovendien zijn consumenten, dankzij de Aankoopbescherming van Visa, niet verantwoordelijk voor ongeautoriseerde kosten die met Visa debit worden gemaakt. De voorwaarden van de kaartuitgevende bank zijn van toepassing.

Ondernemers let op!

Voor bedrijven en ondernemers is het belangrijk om de betaalpagina tijdig aan te passing op deze verandering. Een goed moment om de huidige betaalmethode-opties in je checkout te evalueren. Heb jij als ondernemer je betaalproces al aangepast op het toekomstige betaalgedrag van je consumenten? Heb je debet- en creditcards al toegevoegd aan je checkout? Neem contact op met je betaalprovider voor meer informatie.

Deze blog is geschreven door Buckaroo,  op basis van informatie van de betaalvereniging, banken.nl en emspay.

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen