Coaches en cursussen die je direct rijk maken: een kritische analyse
20 augustus 2022 
in Nieuws
5 min. leestijd

Coaches en cursussen die je direct rijk maken: een kritische analyse

We hebben het allemaal wel eens gezien of gehoord: de advertentie voor een cursus of een coach die belooft je direct rijk te maken. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en meestal is dat ook het geval. Maar waarom trappen er toch zo veel mensen in?

 • Financiële vrijheid
 • Zes tot zeven cijfers inkomen
 • Wees je eigen baas
 • Overal werken
 • Slapend rijk worden

In deze advertenties wordt gebruik gemaakt van verschillende trucs om je te laten geloven dat je direct rijk kunt worden. Eerst wordt er gesproken over hoe je je huidige levensstijl kunt verbeteren. Dit maakt het makkelijker voor je om je voor te stellen hoe je je leven zou kunnen verbeteren als je rijk zou zijn. Daarnaast worden er vaak getuigenissen gebruikt van mensen die beweren dat ze rijk zijn geworden door de methoden die in de advertentie worden aangeprezen. Dit kan erg overtuigend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat deze getuigenissen vaak niet echt zijn.

De waarheid is dat er geen cursus of coach is die je direct rijk kan maken. Rijk worden is een lang en moeizaam proces dat veel inspanning en geluk vereist. Als iemand je vertelt dat je met weinig inspanning veel geld kunt verdienen, is dat meestal niet waar. Wees dus altijd kritisch als je iemand ontmoet of iets leest over een manier om snel rijk te worden.

Facebook, Instagram en zelfs TikTok

Ze staan er vol mee. Cursussen of coaches die je direct rijk kunnen maken. Zoveel mensen trappen erin en geloven erin. Maar waarom?

Het klinkt te mooi om waar te zijn, je betaald een × bedrag en je bent direct rijk. Geen 9 tot 5 leven meer, geen gezeik meer met je baas en je kunt doen wat je maar wilt. Maar is het echt zo makkelijk? Nee.

De meeste advertenties zijn gesponsorde Instagram & Facebook-post en bestaan alleen uit teksten als:

 • "je kunt echt je geld verdienen zonder te werken"
 • "Ik heb meer dan 3000 mensen van over de hele wereld geholpen hun baan op te zeggen om financiële vrijheid te krijgen"
 • "Ik ga je stap voor stap laten zien hoe mijn studenten zes of zelfs zeven cijfers verdienen door thuis op hun laptop te werken."

Dat is het meest essentiële punt van al die cursusadvertenties die ons naar de onbekende zwendel op sociale media lokken.

Verbinden met je prospect heet dat.

Hoe gaan ze te werk?

Simpel.

Ze maken een super mooie website met veel kleuren en beloftes. Daarnaast hebben ze een paar getuigenissen nodig van mensen die zeggen dat ze rijk zijn geworden van de cursus of coach. Die mensen zijn echter vooral familie of close vrienden.

Vervolgens maken ze een advertentie waarin ze een aantal dingen beloven. Denk aan financiële vrijheid, een laptop leven en je kunt overal werken. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden voor de cursus of een coach.

Maar is het echt zo makkelijk? Neem een kijkje op de website en je zult waarschijnlijk al snel doorhebben dat het niet echt waar is. De website is vaak slecht gemaakt en ziet er niet uit als een echte bedrijfswebsite. De getuigenissen zijn waarschijnlijk nep en er is geen echt bewijs dat de methode werkt.

Toch zijn er mensen die de advertentie geloven en zich aanmelden voor de cursus. Deze mensen zijn meestal mensen die erg ontevreden zijn met hun huidige leven en op zoek zijn naar een manier om snel geld te verdienen. Ze willen geloven in de beloftes van de advertentie en zijn bereid om veel geld neer te tellen voor de kans om rijk te worden.

 Helaas is het vaak zo dat deze mensen nooit rijk worden van de cursus of coach. In plaats daarvan eindigen ze met een slecht gemaakte website en een hoop schulden. Dit is precies wat de bedriegers willen: mensen die bereid zijn veel geld neer te tellen voor een kans om snel rijk te worden.

Het stappenplan

In het eerste deel van hun webinar, podcast of blog gaat het allemaal over hun zielige verhalen, zoals hoe brak en gestrest ze waren, hoe eenzaam ze waren, hoeveel schulden ze hadden, hoe hun hart was gebroken enz. Ze zullen precies klinkt als de positie waarin de meesten van ons zich op dat moment bevinden. Verbinden met je prospect noemen we dat.

Rewire the mindset

In dit deel van het webinar zullen ze je mentaliteit en je manier van denken veranderen in hun voordeel.  Het gaat erom dat je gelooft dat je succes kunt hebben met hetzelfde gemak waarmee je een ijsje eet. Ze zullen je laten geloven dat je een totaal ander persoon kunt zijn als je maar wilt.

Jij bent aan zet

In dit deel van het webinar of de podcast zullen ze je laten geloven dat je snel rijk kunt worden met weinig inspanning. Dan vertellen ze je dat ze op zoek zijn naar echte mensen die echt hard willen werken. Is het geen mantra voor elk banensucces? Ze vertellen je gewoon al die onzin, zodat wanneer je niet snel geld kunt verdienen terwijl ze promootten tijdens het verkopen, je jezelf gewoon vertelt dat het niet de schuld van de cursus is dat jij het bent die niet veel moeite heeft gedaan. Als je nog steeds online bent op het webinar met hen, dan komt hier de clou: "Als je nog steeds bij mij bent, ben je een actievoerder en kun je overal fulltime geld verdienen, vanuit elk land ter wereld."

De onweerstaanbare aanbieding

Natuurlijk zullen ze je een aanbieding doen voor hun cursus of coach traject. Ze zullen je laten zien hoe je met weinig inspanning veel geld kunt verdienen. En let op deze aanbieding is alleen vandaag geldig en voor een beperkte aantal deelnemers. Speciaal voor iedereen die de webinar volgt is er nog een extra bonus en een ongelooflijke korting!

In dit deel zullen de mensen die ze hebben binnengehaald je vragen om hun cursus of coach traject te kopen. Ze zullen je laten zien hoe je in korte tijd veel geld kunt verdienen met weinig inspanning.

En dan kom je erachter...

En dan kom je erachter dat je niet snel rijk kunt worden met weinig inspanning. Shit veel geld kwijt en nog steeds geen sales of een website. Het komt vaker voor dan je denkt. Waarschijnlijk schamen mensen zich ervoor dat ze er toch ingetrapt zijn.

Vaak wordt er dan gezegd dat als je mislukt dat dit echt aan je zelf ligt. Kritiek op een coach of goeroe is taboe. Want een coach leert je dat je nooit mag opgeven en je succes alleen maar komt als je niet opgeeft. Faal en stop je, dan is dat dus de schuld van de cursist, en de cursist alleen. immers was je door gegaan dan was je wel succesvol geworden.

Op deze manier kan je als coach dus een 100% succes rate claimen, immers diegene die niet geslaagd zijn, zijn gestopt met betalen en hebben de cursus dus nooit afgemaakt.

Hoe kun je voorkomen dat je wordt opgelicht?

 • Wees kritisch als je iets leest of hoort over een manier om snel rijk te worden.
 • Vraag jezelf af of de website of de advertentie echt een echte bedrijfswebsite of een advertentie lijkt.
 • Bekijk de getuigenissen en vraag je af of ze echt zijn.
 • Wees kritisch als je iemand ontmoet of iets leest over een manier om snel rijk te worden.
 • Als het te mooi is om waar te zijn ...
 • Controleer de KvK; zeker als er een BV is. Dan kun je zelf kijken of wat ze beweren ook echt min of meer verdiend is.

Ik ben benieuwd of jij zelf ook wel eens een cursus of coaching traject hebt gevolgd, wat eigenlijk niet echt van waarde bleek te zijn. Het kan echt van alles zijn, maar de meest bekende zijn waarschijnlijk:

 • verkopen via dropshipping,
 • verkopen via bol.com of amazon,
 • Snel rijk worden cursus,
 • 3 uur werken per week,
 • Rijk worden in 1 dag.


Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen