Hoe en waarom je een afhaaloptie in je webshop kan aanbieden
22 augustus 2022 
2 min. leestijd

Hoe en waarom je een afhaaloptie in je webshop kan aanbieden

Mensen kunnen steeds vaker online shoppen en laten hun aankopen thuisbezorgen. Dit is erg gemakkelijk, want je hoeft niet meer naar een fysieke winkel te gaan om je aankopen te doen. Toch zijn er ook veel mensen die liever hun aankopen afhalen in een winkel, of bij een afhaalpunt. Als je een webshop hebt, is het dus slim om te overwegen om ook een afhaaloptie aan te bieden. In dit artikel lees je waarom een afhaaloptie aanbieden een goed idee is, en hoe je dat kan doen.

Voordelen van een afhaaloptie

Als je een afhaaloptie aanbiedt in je webshop, heb je een aantal voordelen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat mensen die liever niet online shoppen, toch bij je komen kopen als ze weten dat ze hun aankopen af kunnen halen. Ook kan het zo zijn dat mensen die een aankoop doen in je webshop, liever afhalen dan laten bezorgen. Dit kan komen doordat ze bijvoorbeeld niet thuis zijn als de bezorger komt, of omdat ze niet willen dat hun aankopen thuisbezorgd worden (bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat iemand anders hun aankopen zal stelen). Als je een afhaaloptie aanbiedt, kan dit dus leiden tot meer verkopen.

Ook is het zo dat je als webshop een afhaaloptie aan kunt bieden zonder dat je een eigen fysieke winkel hoeft te hebben. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld net begint met je webshop, of als je geen ruimte (of geld) hebt om een eigen winkel te openen. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer afhaalservices, waardoor het steeds makkelijker wordt om je aankopen af te halen bij een afhaalpunt.

Hoe kan je een afhaaloptie aanbieden?

Als je een afhaaloptie wilt aanbieden in je webshop, kun je dit op verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen afhaalpunt openen, of een afspraak maken met een bestaand afhaalpunt. Ook kun je ervoor kiezen om je aankopen bij je klanten thuis af te leveren. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld een klein bedrijf hebt, of als je in een bepaalde regio werkt. Als je ervoor kiest om je aankopen thuis af te leveren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bezorgers betrouwbaar zijn, zodat je klanten niet bang hoeven te zijn dat hun aankopen gestolen zullen worden.

Afhaalpunten

Een andere optie is om je aankopen af te halen bij een afhaalpunt. Dit is een plek waar je je aankopen ophaalt nadat je ze online hebt besteld. Er zijn steeds meer afhaalpunten in Nederland, waardoor het steeds makkelijker wordt om je aankopen af te halen. Afhaalpunten zijn ideaal als je bijvoorbeeld niet thuis bent als je aankopen bezorgd worden, of als je niet wilt dat je aankopen thuisbezorgd worden. Ook is het zo dat je je aankopen bij een afhaalpunt vaak sneller in handen hebt dan wanneer je ze thuisbezorgd krijgt.

Onbemande pakketkluizen

Een andere optie is om je aankopen af te halen in een onbemande pakketkluis. Dit is een kluis waar je je aankopen ophaalt nadat je ze online hebt besteld. Onbemande pakketkluizen zijn ideaal als je bijvoorbeeld niet thuis bent als je aankopen bezorgd worden, of als je niet wilt dat je aankopen thuisbezorgd worden. Ook is het zo dat je je aankopen in een onbemande pakketkluis vaak sneller in handen hebt dan wanneer je ze thuisbezorgd krijgt.

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen