Geef je webshop een boost voor de feestdagen
06 juni 2022 
13 min. leestijd

Geef je webshop een boost voor de feestdagen

Hoe kun je je webwinkel nu een boost geven voor de komende feestdagen. Een veel gezochte zoekterm in de zoekmachines. Zeker naarmate de dagen korter worden en de nachten kouder. In dit artikel wil ik nu niet zelf alle tips aandragen, maar heb ik via social media een oproep gedaan om mee te helpen om de beste E-commerce tips aan te dragen. Hieronder vind je dé tips van mede webwinkeliers, marketeers en socialmedia-experts. Allemaal geven ze hun eigen visie op de manier waarop je je sales kunt boosten.

Wist je dat webwinkeliers tot 30% van hun jaarlijkse online omzet in deze periode kunnen verdienen. Hieronder vindt je de beste tips om je webwinkel eruit te laten springen tijdens de feestdagen.

1. Maak gebruik van een chatmogelijkheid

Wanneer klanten niet direct vinden wat ze nodig hebben of weten waar ze moeten zijn zullen ze je website verlaten. 2 tips in 1 dus:
– Gebruik een chatfunctie waar klanten zijn/haar vragen kunnen stellen. Gebruik een FAQ om de mees gestelde vragen af te handelen. Zeker wanneer je meer bezoekers hebt kan dit 50% van de basis vragen beantwoorden en zo dus tijd en kosten besparen op het gebied van klantcontact.
– Gebruik een duidelijke structuur in de website. Dit verbeterd de conversie. De klant moet weten wat die waar kan vinden.
Met dank aan: Chelsea Bosters van MarketingMed

2. Breng je webwinkel in de juiste sfeer

Net zoals fysieke winkels hun etalage in Sinterklaas- of kerstsfeer brengen, kun je dat met je webwinkel ook doen. Pas tijdelijk het design aan zodat bezoekers in de stemming komen. Overdrijf echter niet, als je je professionele uitstraling wilt behouden. Past een Sint- of Kerstlook niet bij je shop, kies dan bijvoorbeeld voor een winterse sfeer. Zorg ervoor dat online shoppers dat fijne decembergevoel krijgen. En neem ook meteen je nieuwsbrief, blog en social media kanalen mee.
Met dank aan: Astrid van Kollenburg van Succes met je Webshop

3. Inpakservice

Online cadeautjes kopen doe je primair voor je gemak. De decembermaand is al erg druk, dus elk voordeel is meegenomen. Geef je klanten dan ook de mogelijkheid tot een inpakservice. Hiervoor kun je natuurlijk een kleine vergoeding vragen. Laat daarbij de klant eventueel kiezen voor een Sinterklaas of Kerst papiertje voor het pakje.
Met dank aan: Marcel Landeweerd van Stichting WebwinkelKeur

4. De Webshop beleving

Wat belangrijk is of je ten eerste voor jezelf kunt uitleggen waarom je klant bij jou zijn spulletjes zou kopen en niet bij die 100-en anderen.
Tim’s Speelgoedboerderij doet dit door klanten een rijke speelgoedbeleving mee te geven. Zowel in teksten; eigen foto’s en video’s. Je klanten gaan het leuk vinden om je website uitgebreid te bezoeken; foto’s te bekijken en video’s van je op te zoeken. Resultaat is dat je klant je fan gaat worden; graag terug komt om te zien of er alweer een nieuw blogartikel online is.

Je klant voelt dat je Passie hebt voor de producten die je verkoopt; je klant slaat in zijn onderbewustzijn op dat hij bij dat speelgoed meer Beleving had dan bij die vele anderen. Dit combineren we dan met Costomer Driven werken. Een koophulp bij de product afbeeldingen laat zien welke speelgoed delen bij elkaar passen. De klant merkt dat de winkelier voor hem de unieke speelervaring wil neerzetten. En dat is Onderscheidend vermogen; dat is iets wat de klant merkt als een warm bad. Resultaat? trouwe klanten en 1% retouren.
Met dank aan: Jan Roelofsen van Tim’s Speelgoedboerderij

5. Maak je webshop technisch stabiel

De feestdagen zijn voor veel webwinkels de belangrijkste dagen van het jaar. Enkele klanten draaien soms wel bijna de helft van de jaaromzet rondom de feestdagen. Daarom is het belangrijk dat alles technisch stabiel staat. Verander geen funnels. Definieer je kritische conversiepunten. Doe daar geen laatste tweaks en zeker niet rondom de check-out en betaalsysteem. Wil je nog optimaliseren doe het dan ruimschoots op tijd. Sommige klanten van Casengo doen al een code-freeze 2 maanden van tevoren.
Met dank aan: Floris van der Veen  van Casengo

6. Langer ruilen

Het is altijd al erg moeilijk om een cadeautje te vinden dat iemand leuk vind, via internet slaat de twijfel helemaal snel toe. Geef je klanten daarom de mogelijkheid om de kerstaankopen langer te retourneren. Bijvoorbeeld door het herroepingsrecht te verlengen tot 1 week na kerst. Op die manier kan een cadeautje dat helemaal niet bevalt alsnog geruild of geretourneerd worden.
Met dank aan: Marcel Landeweerd van Stichting WebwinkelKeur

7. Chocoladeletter

Een ludieke manier om het orderbedrag te verhogen is een cadeautje bij een minimaal bestedingsbedrag. Meld uw bezoekers dat zij een overheerlijke chocoladeletter krijgen bij besteding van bijvoorbeeld € 25 of € 50. Probeer dit nogmaals onder de aandacht te brengen in het winkelwagentje door cross-sellproducten aan te bieden die de klant helpen om het drempelbedrag te bereiken. Zeker kleine en goedkope cadeaus zijn populair voor de feestdagen.
Met dank aan: Auke Bullema van Checklist Webwinkel

8. Klantenservice

Een tip waar helaas minder vaak aan wordt gedacht: Besteed tijdens de feestdagen EXTRA aandacht aan klantenservice. Juist in deze periode heb je te maken met hoog-emotionele klanten. Zij hebben te maken met grote onzekerheid, want ze moeten leuke cadeaus voor familie/vrienden kopen binnen een vaste deadline. In deze periode zullen klanten hun winkelervaring uitvergroten en dit geldt zowel voor negatieve als positieve ervaringen. Het is daarom de perfecte kans om klanten te binden.

Tips hiervoor zijn:

  • Duidelijke communicatie op je website, vooral over voorraad en levertijd
  • Klanten zullen vaak vragen om extra bevestiging van de levertijd (ook al staat het duidelijk op je website aangegeven). Stel hen gerust.
  • HOUD je ook aan deze levertijden!
  • Zorg voor extra KORTE responsetijden op e-mails/tweets, etc.
  • Maak de bestelling speciaal. Zorg voor een mooie verpakking en doe er een leuk gedichtje bij of een presentje, zodat jouw pakketje opvalt tussen de rest.
    Met dank aan: Christian Waijers van mijnwebwinkel

9. Acties, kortingen en aanbiedingen

Door speciale  feestdagen acties, kortingen en aanbiedingen trek je in deze drukke periode meer bezoekers naar je webwinkel. Laat via social media, op je blog, in je nieuwsbrief en in advertenties deze acties terug komen. Juist in deze dure periode zijn consumenten gevoelig voor dit soort aanbiedingen.
Met dank aan: Patrick Heijmans van WebwinkelCommunity

10. Wat is jouw beste webwinkel tip?

Heb jij nog een tip die zeker niet in dit rijtje mag ontbreken? Laat het dan hieronder weten. Ben jij klant bij een webwinkel en ben je iets tegen gekomen wat je positief verrast heeft laat dit dan ook hieronder weten en help mee!

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen