Als je webwinkel groeit is de kans groot dat ook het magazijn uitgebreid moet worden. Om de processen in het magazijn goed te laten verlopen worden vaak scanners en handterminals gebruikt. Hoe meer devices, hoe ingewikkelder het is om ze allemaal goed en veilig te laten werken. Juist daar komt een MDM platform (Mobile Device Management) om de hoek kijken. Wat is het en wat kun je ermee?

Support op afstand

Mobile Device Management is het beheren van mobile devices in een organisaties, waarbij de verschillende devices van afstand benaderd kunnen worden via een platform. Het biedt uitkomst, bijvoorbeeld als de gebruikers problemen ondervindt met een device. Dit kunnen mobile computers, desktop computers of smartphones zijn.

Niet alleen kan een supportmedewerker op afstand meekijken, ook is het bijvoorbeeld mogelijk om specifieke handelingen uit te voeren. Denk aan het op afstand herstarten van een device of het implementeren van instellingen. Doordat problemen snel inzichtelijk zijn, is het ook sneller mogelijk om apparaten al dan niet tijdelijk te vervangen bij defecten.

Snelle uitrol van software

Als je in het magazijn nieuwe devices in gebruik neemt, is het wel erg arbeidsintensief om ze één voor één in te stellen. Een Mobile Device Management platform voorkomt zo’n traag proces, want via het platform kunnen alle devices centraal ingeregeld worden.

Tegelijk zijn devices in deze tijd natuurlijk sterk afhankelijk van updates. Software en firmware worden verbeterd om het gebruiksgemak en de prestaties van devices te verbeteren. Het MDMplatform maakt het mogelijk om updates gelijk of alle apparaten uit te rollen, wat natuurlijk wel zo efficiënt is. En mocht er iets misgaan, dan is de helpdesk op afstand beschikbaar om mee te kijken.

Grote invloed op bevorderen veiligheid

Cybersecurity is een belangrijk onderwerp in deze tijd. Diefstal van digitaal opgeslagen gegevens brengt bedrijven in ernstige verlegenheid. Daarnaast kunnen hackers complete logistieke processen stilleggen.

Om veiligheidsrisico´s zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om security patches zo snel mogelijk uit te rollen. Ook hiervoor zorgt een MDM. Een ander gevaar is diefstal van devices zelf. Via het Mobile Device Management platform is het gelukkig mogelijk om devices op afstand te blokkeren, waardoor ze waardeloos worden. Zo´n blokkade kan geautomatiseerd worden. Denk aan een block die volgt zodra een device een bepaald gebied verlaat.

Toepasbaar op diverse besturingssystemen

Vanzelfsprekend is een MDM platform alleen geschikt voor bijvoorbeeld mobile computers en handterminals die van afstand bereikbaar zijn. Ze moeten dus over een (draadloze) netwerkverbinding beschikken. Een goed dekkend netwerk maakt het werk daarnaast een stuk makkelijker.

Verder dient de hardware doorgaans over een bepaald besturingssysteem te beschikken, zoals Windows, Apple, Linux of Android. Er zijn verschillende MDM platforms op de markt, waaronder het bekende SOTI Mobi Control.

Mobile Device Management als multifunctionele oplossing

Zoals hierboven beschreven is Mobile Device Management een veelomvattende oplossing voor problemen die ontstaan bij het beheer van grote aantallen devices. Zo kunnen problemen van afstand opgelost worden, is het mogelijk om (security) updates centraal uit te rollen en speelt het een belangrijke rol op het gebied van cybersecurity.

Zeker in organisaties die weinig interne kennis hebben op het gebied van software en hardware, is het slim om met een MDM platform te werken. Dit kan ook uitbesteed worden aan een gespecialiseerde partij, zodat de organisatie zich kan concentreren op de kerntaken.