Dropshipping

In de afgelopen jaren is dropshipping steeds populairder geworden. Startende ondernemers verkleinen hun risico’s, door niet direct te starten met het aanhouden van een eigen voorraad. Producten worden rechtstreeks van de dropshipment leverancier naar de klant verstuurd. Wist je dat je voor het gebruik van dropshipping geen eigen webshop nodig hebt? Je kunt diverse platforms gebruiken om een eigen winkel te beginnen. Het maakt dat dropshipping en het starten van een online winkel in z’n algemeenheid heel toegankelijk is voor een breed publiek.

Op deze pagina zoomen we in op hetgeen men verstaat onder dropshipping. Hoe kunnen we dit fenomeen definiëren? Wat zijn de voor- en nadelen van dropshipping. Op welke manier pas je dit toe in je eigen webwinkel? Enzovoorts. Wat weet jij momenteel al over dropshipment?

Wat verstaan we onder dropshipping?

Dropshipping, wat ook wel dropshipment genoemd wordt, is een vorm van ondernemen waarbij producten rechtstreeks vanaf de leverancier naar de klant worden verstuurd. De leverancier kan een andere webwinkel zijn, maar bijvoorbeeld ook een groothandel. Het idee achter dropshipment is feitelijk niets meer, dan het doorzetten van orders naar een externe partij. Aan de prijs die deze externe partij bij je in rekening brengt, kun je een bepaalde marge toevoegen. Deze marge dekt het risico dat je loopt als ondernemer en is daarmee je brutowinst bij een succesvolle verkoop.

Dropshipment automatiseren voor je webshop

Er zijn verschillende manieren om dropshipment in te zetten voor je eigen webwinkel. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om het hele proces automatisch te laten verlopen. Een koppeling met de leverancier, vaak een API, zorgt dat de voorraad van de leverancier dagelijks of meerdere keren per dag wordt ingeladen in je webwinkel. Is het product uitverkocht bij de leverancier? In dat geval zal een klant in jouw webwinkel het product ook niet meer kunnen bestellen. Het voorkomt dat je klanten teleur moet stellen, of het product elders in moet kopen tegen minder gunstige voorwaarden.

Deze dropshipping software is tegenwoordig dermate geavanceerd, dat het zelfs mogelijk is om een product feed van verschillende leveranciers in te laden. Later op deze pagina gaan we dieper in op webshop software die deze functionaliteit biedt.

Chinese producten dropshippen vanuit Nederland

Dropshipping komt niet altijd goed in het nieuws. De laatste tijd is er meer aandacht voor de webwinkels die producten vanuit China rechtstreeks bij een Nederlandse klant laten bezorgen. De Chinese afzender staat vaak nog vermeld op de verpakking van de leverancier. Op het moment dat een consument bij deze leverancier zoekt naar het product dat deze net besteld heeft, blijkt vaak dat er een gigantische marge in rekening is gebracht door de Nederlandse verkopende partij. Iets wat ertoe leidt dat veel mensen zich opgelicht voelen en het product retourneren.

Niet alleen de woekerprijzen van dergelijke webwinkels maken dat dropshipment niet door iedereen positief wordt ontvangen. Ook moeten klanten vaak al snel weken wachten, alvorens zij een product dat rechtstreeks vanuit China verstuurd wordt ontvangen. Daar komt nog bij, dat zij het risico lopen dat hun pakket onderweg zoek raakt. Producten die rechtstreeks vanuit China naar een Nederlandse klant worden verstuurd beschikken lang niet altijd over de benodigde Europese certificeringen.

Reden genoeg om goed na te denken over deze manier van ondernemen. Verstandiger is de keuze voor een Europese leverancier, of het importeren van Chinese producten om deze vervolgens vanuit je eigen kantoorpand zelf naar klanten te versturen.

Voordelen van dropshipment voor ondernemers

Het feit dat dropshipment aan populariteit wint is eenvoudig te verklaren. Bij deze vorm van ondernemen neemt het risico dat je als bedrijf loopt sterk af. Zo heb je zelf geen omkijken naar het aanhouden van de voorraad. Het aanhouden van een fysieke voorraad betekent dat je hier een ruimte voor moet huren of kopen, dat je voor de beveiliging van deze ruimte moet zorgen, dat je medewerkers moet hebben voor het versturen van de orders, enzovoorts. Buiten het feit dat het relatief veel tijd kost om een dergelijk proces soepel te laten lopen, brengt het hoge kosten met zich mee. Het past niet bij het budget dat een startende ondernemer normaliter heeft.

Een ander belangrijk voordeel van dropshipment is dat je producten nooit weg hoeft te gooien. Denk aan producten die over datum zijn, producten die niet meer passen bij de trends van dit moment, enzovoorts. Je blijft in geen geval met restpartijen zitten, wanneer je voor dropshipment kiest.

White label dropshipping

Eerder las je al dat Nederlandse consumenten soms een Chinese afzender op hun pakket zien staan. Het is iets dat je wilt voorkomen als ondernemer! Veel Europese leveranciers bieden white label dropshipping aan. Dit betekent dat het voor een klant lijkt alsof het product door jouzelf naar ze verzonden is. Zo staan het retouradres van jouw webwinkel op de verpakking, evenals je vestigingsadres en bedrijfsnaam. Neem eens contact op met een leverancier die dropshipping aanbiedt, om te kijken welke mogelijkheden zij bieden.

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

Zitten er dan enkel voordelen aan dropshipping? Nee, absoluut niet. Dropshipment kent een aantal belangrijke nadelen ten opzichte van het aanhouden van een eigen voorraad. Hoewel je een groot deel van de zaken rondom de verwerking van orders in je webwinkel kunt automatiseren en uitbesteden, blijf je zelf verantwoordelijk voor de levering van producten. Op het moment dat een product niet tijdig bij de klant is, zal deze jou benaderen om naar een verklaring te vragen. Op dat moment kun je lastig verkopen, dat het aan een leverancier ligt. Als dat al zo zou zijn, dan had je immers op je website kunnen vermelden dat de levering langer duurt doordat de voorraad beperkt of op is.

Producten die geretourneerd worden

Ook wanneer een product niet aansluit op de wensen van de klant, komt deze bij jou terecht. Het betekent dat je de betaling van de klant terug moet storten en het product moet retourneren naar de leverancier. Het is niet altijd even gemakkelijk om een product dat eerder naar een van je klanten is verstuurd te retourneren. Je doet er verstandig aan dit vooraf na te vragen bij je leverancier. Kijk hierbij goed naar de kosten die het retourneren van een product met zich meebrengt.

Om nog even terug te komen op de Nederlandse webwinkelhouders die producten rechtstreeks vanaf een Chinese leverancier laten bezorgen: het retourneren is in zo’n geval vrijwel onmogelijk. Het terugsturen van pakketten naar China kost veel geld. Daarbij is soms lastig te achterhalen wat het adres is van de Chinese leverancier. Een goede reden om het bij Nederlandse of Europese leveranciers te houden.

Vermelden van bedrijfsgegevens op je website verplicht

Het komt regelmatig voor dat men geen bedrijfsgegevens toont op een website. Dit is tegen de regels in! Het vermelden van je bedrijfsgegevens is verplicht, wanneer je producten te koop aanbiedt in een webshop. Het (bewust) weglaten van bedrijfsgegevens maakt het voor klanten bijzonder lastig om te achterhalen wie er achter een webshop zit. Niet alleen maakt dit de webshop onbetrouwbaar, ook is het vervelend als een klant zijn verkeerde product niet kan retourneren. Een simpel contactformulier om de klant contact met je op te laten nemen is hierbij niet voldoende.

Concurrentie is vaak groot bij dropshipment

Een ander nadeel van dropshipment is het feit, dat de concurrentie vaak erg groot is. Dat je een dropshipper gevonden hebt, geeft aan dat ook andere ondernemers deze dropshipper gevonden zullen hebben. Het maakt dat het product dat jij te koop aanbiedt ook door tal van andere webshops wordt verkocht. Iets wat de marge op deze producten flink drukt. Zou je de producten in eigen beheer hebben en verkopen, dan is de marge vaak groter. Je betaalt immers geen servicekosten voor de tijd die een leverancier steekt in de afhandeling van een order.

Afhankelijkheid van een externe partij

Niet de onbelangrijkste reden om dropshipment goed te vergelijken met het aanhouden van een eigen voorraad: het maakt je zeer afhankelijk. Op het moment dat je externe leverancier stopt met de verkoop van producten uit jouw webshop, betekent dit vaak ook dat je zelf moet stoppen. Het kan lastig blijken te zijn om een alternatieve leverancier te vinden, welke dezelfde producten aanbiedt.

Daarbij zal je naar een andere leverancier op zoek moeten gaan, wanneer je huidige leverancier producten niet tijdig of bijvoorbeeld beschadigd bij je klanten aflevert. Zou je de producten in eigen beheer hebben, dan is die afhankelijkheid van andere partijen minder groot.

Webshop software voor dropshipping

Dropshipment automatiseren helpt je veel tijd te besparen en klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Het zou vervelend zijn, wanneer je na het ontvangst van een order eerst zelf contact op moet nemen met de leverancier. Dit vertraagt het verwerkingsproces van de order en kan ertoe leiden dat een klant het product veel later dan verwacht ontvangt. Mogelijk bestelt deze het product voor het einde van de middag bij jou, maar lukt het jou vervolgens niet om het product tijdig bij de leverancier door te geven. Het product wordt hierdoor een dag later naar de klant verstuurd.

Er zijn verschillende soorten webshop software, welke de mogelijkheid bieden om orders automatisch door te laten zetten naar je leverancier. Zoals eerder aangehaald werd, biedt deze webshop software ook mogelijkheden om producten van de leverancier in je eigen webshop in te laden.

Shopify gebruiken voor dropshipment

Een van de voorbeelden van webshop software die een dergelijke functionaliteit biedt is Shopify. Het instellen van je webshop binnen Shopify is relatief eenvoudig, daar je de keuze hebt uit verschillende bestaande lay-outs. Je hebt keuze uit meer dan honderd varianten! Binnen Shopify kun je na het inrichten van de webshop plug-ins activeren. Een voorbeeld van zo’n plug-in is Oberlo. Met deze plug-in is het heel eenvoudig om artikelen voor dropshipping toe te voegen.

Ook niet onbelangrijk: Shopify biedt ondersteuning bij het verbeteren van de SEO van je webshop. SEO staat voor Search Engine Optimization. Des te beter de SEO van je webshop is ingeregeld, des te beter is ook de basis om hoger in de zoekmachine te geraken.

JouwWeb als Nederlands alternatief

Ben je op zoek naar een Nederlandse partij met webshop software, welke gebruikt kan worden voor dropshipping? In dat geval kan JouwWeb het overwegen waard zijn. Deze aanbieder is relatief goedkoop en minstens zo makkelijk te gebruiken als het eerder beschreven Shopify.

Het kan bij JouwWeb de moeite waard zijn om eerst een proefabonnement aan te vragen. Dit biedt je de mogelijkheid om de verschillende functionaliteiten binnen deze webshop software uit te proberen. Bevalt het? In dat geval kun je aan de slag gaan met je uiteindelijke dropshipment webshop!

Lightspeed HQ als derde optie voor dropshipping

Twijfel je nog over de webshop software voor je webwinkel? Een derde optie naast Shopify en JouwWeb is Lightspeed HQ. Ten opzichte van beide andere oplossingen biedt Lightspeed HQ de meeste mogelijkheden. Dat is niet altijd een voordeel! Het kan het bijvoorbeeld ook verwarrend maken om een eigen webwinkel op te bouwen. Ook heb je voor Lightspeed HQ enige technische kennis nodig om hier het maximale uit te kunnen halen. Heb je het eenmaal onder de knie, dan zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos.

Net als voor JouwWeb geldt ook voor Lightspeed HQ dat het loont om eerst een gratis proefpakket aan te vragen. Door de webshop software zelf uit te proberen heb je vaak al snel genoeg in de gaten of de software past bij de technische kennis en wensen die je als gebruiker hebt.

Houd er rekening mee dat het vaak erg lastig is om over te stappen van de ene webshop software naar de andere. Reden genoeg om vooraf goed na te denken over de webshop software die het meest geschikt is voor jouw webwinkel en de ambities die je hiermee hebt!

Bepaal of dropshipment wat voor jou is

In dit artikel hebben we je meer verteld over hetgeen dropshipping is. Je las meer over het verschil tussen het inschakelen van Europese en Chinese leveranciers, we gingen in op de verschillende soorten webshop software die geschikt zijn voor dropshipping, enzovoorts. Ook las je meer over de diverse voor- en nadelen van deze vorm van ondernemen. Ben je enthousiast geworden over dropshipping, of kies je toch voor het aanhouden van een eigen voorraad? Onderstaand helpen we je middels een paar vragen een weloverwogen keuze te maken.

Wat is het risico dat je wilt lopen?

Een eerste vraag die je jezelf kunt stellen: welk risico wil ik lopen? Iemand die pas net start met ondernemen en dit voorlopig naast een andere baan wil doen, kan voor dropshipment kiezen. De afhankelijkheid van een externe partij hoeft hierbij geen groot nadeel te zijn. In die zin, dat je nog een andere baan hebt. Je bent zodoende niet afhankelijk van de opbrengst van je webshop.

Welk budget wil je uitgeven aan je webshop?

Mogelijk heb je vooraf voor een specifiek budget gekozen om een eigen webwinkel op te starten. Wanneer dit budget beperkt is, kan dropshipment een goede optie zijn. Je maakt hierbij geen uitgebreide webshop aan, maar kiest voor het gebruik van een platform. Binnen dit platform bied je de producten te koop aan, welke je via dropshipment bij de klant laat bezorgen. De investering die je moet doen in je webshop is hierbij zeer beperkt. Nadeel is wel, dat de concurrentie op zo’n platform vaak erg groot is. Het verkleint de kans op succes.

Hoeveel tijd wil je in je webshop steken?

Je las al dat de keuze voor dropshipment een interessante kan zijn, wanneer je dit naast je bestaande baan wilt gaan doen. Hierop aansluitend kun je jezelf de vraag stellen: hoeveel tijd wil ik besteden aan mijn webshop? Wanneer de tijd beperkt is, loont het niet om een eigen voorraad aan te houden. Je hebt de tijd mogelijk niet om bestellingen tijdig in te pakken en naar klanten te versturen, om de voorraad aan te vullen met een nieuwe levering vanuit de leverancier, enzovoorts. Dropshipment kost je maar weinig tijd, wanneer je dit op een efficiënte wijze inricht. Houd er wel rekening mee, dat je retourneringen moet verwerken, dat je vragen van klanten moet beantwoorden, enzovoorts. Dit geldt zowel voor webwinkels met een eigen voorraad, als voor partijen die middels dropshipment werken.

Conclusie: dropshipping een populaire vorm van ondernemen

Al met al kunnen we concluderen dat dropshipping de komende jaren zal blijven. Het is een laagdrempelige en eenvoudige manier om een webwinkel te starten, zonder grote risico’s te lopen. Op het moment dat het aanhouden van een webshop tegenvalt, kun je de webshop stopzetten. Je blijft nooit met een restpartij zitten! De enige kosten die je maakt, zijn die voor het in gebruik nemen van webshop software en eventuele marketingcampagnes.

Bij de keuze voor dropshipping is het sterk aan te raden om te werken met een Europese leverancier. Hoewel je ook producten uit China bij Nederlandse consumenten thuis kunt laten bezorgen, wordt dit afgeraden. De kans op problemen, zoals te laat bezorgde bestellingen en retourneringen, is hierbij onnodig groot. Zo loop je een veel groter risico, dan wanneer je voor een Europese leverancier kiest.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!