Coolblue stopt per direct marketing?
21 februari 2020 
in Nieuws
17 min. leestijd

Coolblue stopt per direct marketing?

Nee, het is geen vroege 1 april grap. Dit is helaas echt. Althans dit is wat we nu weten:
Sinds gisterenmiddag 15:00 uur is er onrust in affiliate landschap, want vanaf ongeveer dat tijdstip werken de meeste affiliate links van Coolblue niet meer. Iedereen die op een link klikt belandt op een 404 pagina. Je zal begrijpen dat dit niet echt bevorderend werkt voor de sales en daarna ook voor de affiliate sites.
Als eerste werd gedacht aan een tijdelijke fout in het systeem. Maar na een paar uur was het nog steeds niet opgelost. Voor nu lijken alle affilaite marketing kanalen van Coolblue dicht te gaan.

Update 10-04-2020:

Coolblue heeft een mail naar alle affliates gestuurd:

Beste affiliatepartner,

Goed nieuws: vandaag hervatten we ons affiliate-programma. Dat betekent dat alle affiliate-links weer werken en je ons dus weer kunt promoten. We willen je ontzettend bedanken voor je begrip en flexibiliteit in de afgelopen weken. We zijn zelf ook niet blij met de manier waarop we gecommuniceerd hebben. We hebben het geëvalueerd en hier heel veel van geleerd. Voortaan zullen we dit dan ook anders aanpakken.

Nogmaals bedankt voor je support en flexibiliteit.

Affiliates in het ongewisse

Iedereen die als affiliate bij Coolblue is aangemeld heeft nog geen reactie ontvangen wat de precieze reden is van deze ’tijdelijke’ shutdown.
Ook bij het netwerk weet men niet wat er nu precies aan de hand is of wat de reden kan zijn. Vanmorgen kreeg ik zelfs de melding dat ik niet aangemeld zou zijn bij de campagne van Coolblue. Dit is top op heden nog steeds zo. Binnen het affilaite netwerk is op dit moment nog steeds onduidelijk wat nu de reden is en hoe lang dit gaat duren. Iedereen is informatie aan het inwinnen of  zoeken. Hou deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.
update 24-02-2020 17:30 – Inmiddels hebben alle affiliate partners een mail ontvangen dat de verkopen tijdelijk getempert moeten worden.

Meer dan alleen affiliates

Zoals het er nu uitziet zijn ook de meeste Google Ads advertenties gestopt van Coolblue. Na een paar keer Googelen op Coolblue komen er inderdaad geen advertenties naar boven. Ook hier kunnen we alleen maar gissen naar de reden.

Update 21-02-2020:

Voor nu lijkt het erop dat alleen ‘witgoed’ artikelen nog een advertentie krijgen. Heeft er iemand op een verkeerde knop gedrukt? Is het een besluit van bovenaf? Wie zal het zeggen.

Hoe nu verder?

Iedere affiliate is natuurlijk op zoek naar een manier op de 404 op te lossen. Het is geen gezicht als een klant op een 404 pagina landt.
Wat kun je doen? Je kunnen bijvoorbeeld naar bol.com (ja, dit is een affiliate link)  gaan of mediamarkt. Zijn dit de aangewezen affiliate partners?
Ik heb bij verschillende affiliate partijen geinformeerd, echter ook daar is er nog niets bekend over het hoe en wat.

Twitter

Ook op twitter zien we vreemde zaken voorbij komen:

#freakingout Zit je de hele dag te kijken naar Air Fryers bij @Coolblue_NL (neem ik er wel of niet één, welk merk, blabla). Neem je een besluit tegen de avond en zijn ze allemaal ineens €20 duurder! Dat is nog eens een bizarre experience ?

— Moneybird Expert Angeline – Æsh (@Angeline_Evers) February 21, 2020


best knap van @Coolblue_NL hoe zij hun prijzen beheren..
In het winkelmandje in 1 minuut van €575 naar €633 en via de VPN is het zelfs €690 geworden en terwijl het product elders voor €420 te koop is (?)

— Martijn Kuipers (@MartijnHKuipers) February 21, 2020


Het zijn alle affiliate links, in ieder geval als ze deep-linken. En niet alleen die van mij, ik zie het ook via andere sites.

Vroeg me vooral af of dit een bekend probleem is, waarschijnlijk sinds ergens gisteren/vannacht?

—  Martijn Engler (@MartijnEngler) February 21, 2020


Zou dit daar ook iets mee te maken hebben? Het allemaal heel vreemd. Of zien we nu allemaal beren op de weg?

Update 21-02-2020:

De verhoging van de prijzen lijkt los te staan van het probleem met de affiliates. Angelique van aesh zegt hieronder in de comments dat ze het volgende te horen heeft gekregen:

“Ik krijg net te horen dat de prijzen zijn verhoogd door een fout in de systemen. Voor sommige producten is dit extreem omhoog gegaan. Dit is dus niet de bedoeling en mijn collega’s werken momenteel aan een oplossing.”

Het affiliate account op twitter vertelt ons ook niet veel meer. Hier is op 15 september 2015 voor het laatst een tweet de wereld in gestuurd.

Wat denken jullie?

Er is nog niets officieels naar buiten gekomen van Coolblue, zover ik weet of gehoord hebt.
Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken of misschien al iets meer gehoord hebben. Laat het hieronder in de reacties weten en we houden je in dit artikel op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Update 21-02-2020:

Om 16:56 uur met Coolblue gebeld over de stand van zaken. Wel naar het algemeen nummer maar daar gingen ze het even uitzoeken en zou ik rond 18:00 uur terug gebeld worden. Tot op heden nog niet gebeurd.Update: Uit anonieme bron heb ik vernomen dat Coolblue binnen enkele dagen met een verklaring gaat komen.  

Update: Er is een bericht vanuit Coolblue verstuurd naar alle affiliate-partners:

We hebben afgelopen vrijdag besloten om onze verkopen te temperen. Dit doen we door zoveel mogelijk marketing uit te zetten en prijzen aan te passen.
Doordat productie in China op een heel laag pitje staat, verwachten we namelijk in de komende weken en maanden beschikbaarheidsproblemen bij onze leveranciers.
We zijn heel gecontroleerd onze hele grote schuren tot de nok toe aan het vullen.
We doen dit ter voorbereiding. Mocht dat niet meer nodig zijn, dan trappen we het gaspedaal weer volledig in.

Hopelijk zijn alle speculaties hiermee uit de wereld en is het een tijdelijke tempering. En kunnen we binnenkort weer de blauwe busjes volop zien rijden.

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen