Shopify Nederland Review

Zelf een webshop ontwikkelen hoeft niet lastig te zijn, wanneer je kiest voor het gebruik van online webshop software. Deze software stelt je in staat om binnen een paar muisklikken een webwinkel online te zetten.

Een voorbeeld van dergelijke webshop software is Shopify. Deze van oorsprong Canadese partij werd in 2004 opgericht en heeft de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen.

Een groot aantal ondernemers heeft wel een goed idee, maar niet de technische kennis om dit idee uit te werken tot een draaiende webshop. Shopify biedt voor hen de uitkomst!

Ben je van plan bent om een webshop te beginnen? Probeer Shopify dan nu gratis! Op die manier kun je goed testen of het iets voor je is! Shopify 14 dagen gratis proberen!  

Probeer Vandaag Nog Gratis Shopify


In deze Shopify review zoomen we in op de mogelijkheden die deze webshop software je biedt als ondernemer. Kan ik de shopify webshop van mijn eigen vormgeving voorzien? Moet ik mij vooraf verdiepen in de techniek achter een webshop of website? Wat zijn de kosten voor het gebruik van shopify in nederland? Enzovoorts.

Webshop bouwen zonder te hoeven coderen

Met haar webshop software probeert Shopify in Nederland een platform te bieden waarop particulieren en bedrijven een webshop kunnen bouwen zonder te hoeven coderen. Kennis over de werking van een webshop of website is hierdoor niet noodzakelijk! Binnen de webshop software wordt een groot aantal mogelijkheden aangeboden om de webshop volledig naar eigen wens in te richten. Kies voor een bepaalde menustructuur, voeg nieuwe producten toe aan je webwinkel en richt pagina’s in op de manier zoals jij dat voor je ziet. Zo is het écht jouw webshop, zonder dat je de techniek achter de webwinkel hoeft te regelen.

Shopify is niet het enige platform wat deze mogelijkheid biedt. Ook Lightspeed HQ en bijvoorbeeld JouwWeb zijn bekende partijen in deze markt. Alternatieven zijn verder nog Shopware en CCV Shop.

Verschil tussen Shopify en Woocommerce

Wanneer je op zoek gaat naar geschikte webshop software, zal ook Woocommerce langskomen. Woocommerce is een plug-in binnen WordPress, waarmee je net als bij Shopify binnen een paar muisklikken een webshop online zet! Toch bestaan er een aantal belangrijke verschillen tussen Woocommerce en Shopify. Zo is Woocommerce gratis te gebruiken, terwijl je voor shopify in nederland een vast bedrag per maand betaalt.

Belangrijker nog is het verschil in verantwoordelijkheden die je bij beide vormen van webshop software hebt. In het geval van Woocommerce dien je zelf voor webhosting en een domeinnaam te zorgen. Daar waar dit bij Shopify voor je gedaan wordt. Daarbij dien je (beveiligings)updates van Woocommerce zelf uit te voeren, terwijl dit bij Shopify niet noodzakelijk is. Als je dan ook alles bij elkaar optelt dan ben je misschien niet alleen qua geld goedkoper uit, maar hou je ook nog tijd over voor je webshop!


Prijzen voor Shopify webshop software

Zoals reeds beschreven werd, betaal je voor de webshop software van Shopify een vast bedrag per maand. Afhankelijk van de functies die je nodig verwacht te hebben, kun je kiezen tussen het Basic Shopify-, Shopify-en Advanced Shopify-pakket. De prijs die je maandelijks voor deze pakketten betaalt is respectievelijk 29, 79 en 299 dollar. Een van de verschillen tussen deze pakketten zit in het aantal personeelsaccounts wat je aan kunt maken. Bij een Basic Shopify-pakket heb je de mogelijkheid om twee medewerkers toegang te geven tot de beheeromgeving van je shopify webshop. Daar waar dit aantal bij het Advanced Shopify­-pakket op vijftien ligt.

Ook bestaat er een verschil tussen de rapporten die kunnen worden opgesteld binnen de verschillende pakketten. Des te uitgebreider het pakket, des te gedetailleerder is ook het rapport. De exacte verschillen in functionaliteit vind je op de website van Shopify.  Bekijk hier de actuele prijzen van Shopify.

Verschil in de kosten van betaalproviders

Je wilt klanten van je webshop verschillende betaalmogelijkheden aanbieden. Denk aan een combinatie van iDEAL, Bancontact voor Belgische klanten en bijvoorbeeld een creditcard. De kosten voor transacties via deze betaalopties verschillen per pakket. Zo betaal je bij een transactie via een creditcard 1,9% + 0,25 euro in het geval van het Basic Shopify-pakket. Bij het Advanced Shopify-pakket liggen diezelfde kosten op 1,6% + 0,25 euro. Zeker wanneer je een groot aantal klanten hebt, kan het lonen om voor een uitgebreider pakket te kiezen. Goed om te weten voor Nederlandse webshophouders: de kosten voor betalingen middels iDEAL liggen voor ieder van deze pakketten op 0% + 0,29 euro.

Shopify Payments & Third Party betaalproviders

Ben je voornemens om je Shopify webwinkel te koppelen aan een externe betaalprovider? In dat geval betaal je respectievelijk 2,0, 1,0 en 0,5 procent per transactie.
TIP:  Shopify Payments rekent geen transactiekosten over een order, en bij een Third Party wordt respectievelijk 2%/1%/0.5% gerekend. Daarnaast goed om voor de volledigheid te vermelden dat Shopify Payments de noodzakelijke tools heeft ingebakken zoals multicurrency en andere tools om cross border te kunnen versturen. Dit kan niet met een Third Party.

Geen opstartkosten, pakket later kiezen

Standaard biedt Shopify Nederland nieuwe gebruikers de mogelijkheid om haar webshop software gedurende veertien dagen gratis te gebruiken. Deze proefperiode biedt je de mogelijkheid om de verschillende functies van Shopify uit te proberen. Na de proefperiode kun je voor een van de reeds beschreven pakketten op het platform kiezen. Een belangrijk voordeel van deze proefperiode bij Shopify ten opzichte van sommige concurrenten: je hoeft voor deze proefperiode geen betalingsgegevens op te geven.

Probeer Vandaag Nog Gratis Shopify

Korting bij afname van een abonnement

In de basis zijn de verschillende pakketten van Shopify maandelijks opzegbaar. Je kunt er echter voor kiezen om bij de afname van een pakket voor een abonnement te gaan. Deze abonnementen worden afgesloten voor één of twee jaar. In het geval van een eenjarig abonnement ontvang je 10% korting op de prijs hiervan. Bij tweejarige abonnementen loopt de korting op tot 20%.

Houd er rekening mee dat de domeinnaam voor je webshop nog niet in de prijs van deze pakketten verwerkt zit. Je kunt de domeinnaam via Shopify aanschaffen, of deze bij een externe partij registreren. Voor de webhosting bij Shopify betaal je geen extra kosten, dit zit in de prijs van de pakketten verwerkt.

Om het ontwikkelen van een webshop zo makkelijk mogelijk te maken, biedt shopify in nederland verschillende thema’s. Deze thema’s vind je terug in de Shopify Builder. Nadat je een geschikt thema gevonden hebt, kun je deze naar wens verder aanpassen. Mogelijk sluit de lay-out niet direct aan op hetgeen jij wenst voor je webshop! Voeg een logo toe, voorzie je webshop van een aantal afbeeldingen en bijvoorbeeld kortingsacties, zorg voor content op de verschillende pagina’s, enzovoorts.

Een voordeel wat Shopify je hier biedt, is de mogelijkheid om verschillende onderdelen van je webwinkel middels drag & drop een nieuwe plek te geven. Technische kennis is hierdoor niet noodzakelijk!

Het voordeel van de thema’s die door Shopify worden aangeboden, is het feit dat deze ook geschikt zijn voor mobiele apparaten. In de huidige tijd is het erg belangrijk dat de informatie op pagina’s goed leesbaar is op telefoons en tablets. Steeds meer consumenten doen hun aankopen onderweg naar huis, in de pauze op het werk, enzovoorts. Zij hebben hier vaak niet de beschikking over een laptop of desktop.

Nieuwe producten toevoegen aan je Shopify webshop

Sluit de vormgeving van de webshop volledig aan op jouw wensen? In dat geval kun je nieuwe producten aan je assortiment toevoegen. Je wilt immers zo snel mogelijk starten met het verkopen van je producten! Zo makkelijk als het aanpassen van de lay-out van je webwinkel is, zo makkelijk is ook het toevoegen van nieuwe producten. Mocht je een product na verloop van tijd niet meer aanbieden, dan kun je deze weer verwijderen. Ook het aanpassen van de content bij individuele producten gaat heel eenvoudig.

Uitgebreid dashboard met informatie over je webshop


Op het moment dat je Shopify webshop online staat, start deze met het verzamelen van data. Denk bijvoorbeeld aan de orders die binnenkomen, de bezoekersstromen op je website, enzovoorts. Deze informatie is belangrijk om je webwinkel verder te kunnen optimaliseren. Welke pagina’s zijn het meest geliefd bij bezoekers? Op welke pagina’s verlaten bezoekers je webshop het vaakst? Daarbij wil je de orders zo snel mogelijk verwerken, om klanten van je webwinkel een goede service te bieden.

Deze data wordt verzameld in het panel achter de webwinkel, waar je ook de vormgeving aanpast en producten toevoegt. Groot voordeel aan de webshop software van Shopify is dat de verzamelde data heel overzichtelijk en op intuïtieve wijze wordt weergegeven in het dashboard. Overigens heeft het dashboard van Shopify qua indeling veel weg van het dashboard wat concurrent Lightspeed HQ haar gebruikers biedt.

Verschillende apps aansluiten op je webshop

Mis je bepaalde functies binnen je webshop, of zoek je naar mogelijkheden om nog meer uit de Shopify webshop te halen? Kijk in dat geval eens in de shopify app store! In deze digitale winkel vind je verschillende apps, die je in veel gevallen gratis in je Shopify dashboard kunt installeren. Een voorbeeld van een populaire app in is Oberlo. Met deze app is het mogelijk om producten vanuit een externe webwinkel in de jouwe te importeren; het principe achter dropshipping. Zeker wanneer je een startende ondernemer bent en de risico’s van een webshop beperkt wilt houden biedt dropshipping voordelen.

Update: Op dit moment is Kit niet meer beschikbaar, we zoeken naar een alternatief voor jullie.
Naast Oberlo is ook Kit een populaire app. Deze app biedt je de mogelijkheid om meer uit je marketing te halen. Creëer bijvoorbeeld advertenties voor op Facebook, werk aan marketingcampagnes per e-mail, enzovoorts. De e-mailadressen kun je via je webshop verzamelen. Niet alleen via de orders die binnenkomen, maar ook door bezoekers zich te laten inschrijven voor een nieuwsbrief. Een belangrijk pluspunt van deze app is dat gewerkt wordt middels kunstmatige intelligentie. Door de app middels vergaarde data zelf te laten leren, zullen je marketingcampagnes steeds effectiever worden. Naast de campagnes via Facebook en per e-mail biedt Kit tal van andere koppelingen aan.

Een derde voorbeeld van een van de populaire shopify apps is Product Reviews. Deze app biedt klanten van je webshop de mogelijkheid om een review bij producten te plaatsen. Deze reviews zijn door de jaren heen steeds belangrijker geworden. Consumenten vergelijken producten bij verschillende webwinkels, alvorens zij een product daadwerkelijk aanschaffen. Met een betrouwbare, maar goede score kun jij potentiële klanten verleiden om het product in jouw webshop te kopen.

Reeds werden een aantal voorbeelden aangehaald van koppelingen die Shopify via de apps in haar app store biedt. Er is echter nog veel meer mogelijk! Eerder las je al dat het mogelijk is om je webshop te koppelen aan een externe betaalprovider. In Nederland is onder meer Mollie een zeer bekende en betrouwbare aanbieder van betalingen in webwinkels. Naast betalingen middels iDEAL, Bancontact en een creditcard biedt Mollie talloze andere opties.

Het kan een reden zijn om deze betaalprovider te gebruiken, in plaats van het betaalsysteem wat Shopify zelf aanbiedt. Het koppelen van je webshop aan het systeem van Mollie is heel eenvoudig en verloopt via een API.
Ook interessant is de koppeling met PostNL, DHL, UPS en soortgelijke fulfilment partijen. Deze koppelingen bieden je de mogelijkheid om nieuwe bestellingen automatisch door te laten zetten, waardoor je dit niet langer handmatig hoeft te doen. Daarbij wordt het proces rond de verwerking van bestellingen op deze wijze sterk versneld.

Shopify koppelen aan een boekhoudpakket

Zijn de bestellingen doorgezet naar de fulfilment partij? In dat geval is het zaak om de orders netjes te verwerken in de boekhouding. Naast de rapporten die het dashboard van Shopify je zelf al biedt, kun je de webshop koppelen aan een extern boekhoudpakket. Bekende online boekhoudpakketten die een koppeling met Shopify aanbieden zijn onder meer e-Boekhouden, Moneybird en Visma.net.

Naast deze partijen zijn er nog tal van andere boekhoudoplossingen, die aan je webshop op het Shopify platform gekoppeld kunnen worden. Met een dergelijke koppeling worden transacties dagelijks in je boekhouding geladen, waardoor je dit niet handmatig hoeft te doen.
Vanuit een online boekhoudpakket heb je vaak de mogelijkheid om op basis van de informatie uit Shopify automatisch een BTW-aangifteformulier in te laten vullen. Het bespaart je veel tijd! Daarbij is een uitgebreide kennis over het bijhouden van een boekhouding niet langer noodzakelijk met een dergelijk pakket.

Shopify Marketing

Er wordt weinig gesproken over de marketing mogelijkheden van Shopify maar deze zijn er zeker wel! Het gemak waarbij tools als Shopify Email, Facebook Ads, Google samenwerken met Shopify en het gemak waarbij tracking pixels als de Facebook Pixel of de Google Analytics pixel toegevoegd kunnen worden hoor je maar zelden. Echter lijkt me dit toch zeker een van de sterkere punten van Shopify. Wil je dus op een makkelijke manier diversen marketing kanalen koppelen is Shopify zeker een optie.

Conclusies over Shopify Nederland

Shopify Nederland heeft de verschillende functies, koppelingen en prijzen van Shopify voor je op een rijtje gezet. In de basis lijkt Shopify veel op Lightspeed HQ, wat vergelijkbare webshop software aanbiedt. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, waardoor je een webwinkel volledig naar jouw smaak in kunt richten zonder hiervoor technische kennis nodig te hebben.

De goedkoopste is Shopify zeker niet! Goedkopere oplossingen worden onder meer door JouwWeb en CCV Shop geboden. Die oplossingen bieden echter aanzienlijk minder mogelijkheden.
Om te kijken of de Shopify webshop aansluit op jouw wensen, is het slim om de gratis proefversie uit te proberen. Deze versie geeft je gedurende 14 dagen de mogelijkheid om alle functies van de Shopify webshop uit te proberen. Zoals eerder al beschreven werd, hoef je bij het aanvragen van deze proefversie nog geen betaalgegevens op te geven.

Probeer Vandaag Nog Gratis Shopify

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!