Wie voor zichzelf begint, moet van alles en nog wat regelen. Aan sommige dingen ontkom je niet, maar er zijn ook zaken waar nogal wat onduidelijkheid over bestaat. De zakelijke rekening is hier een goed voorbeeld van. De ene ondernemer opent direct zo’n rekening op het moment dat hij of zij voor zichzelf begint, maar dit geldt niet voor iedereen. Wij willen graag voor eens en altijd een einde maken aan deze onduidelijkheid. Daarom vertellen wij je in deze tekst of een zakelijke rekening al dan niet verplicht is voor zelfstandig ondernemers. Hierdoor weet je straks exact of je zo’n rekening moet openen als je voor jezelf begint.

Niet verplicht, wel handig

Laten we direct maar met de deur in huis vallen: je bent in Nederland niet verplicht om een zakelijk een rekening te openen als ondernemer. De ervaring leert alleen dat de meeste ondernemers dit wel doen. Voornaamste reden hiervoor is dat een zakelijke lening gewoon ontzettend handig is. Zo’n rekening helpt jou namelijk om zakelijk geld en privégeld van elkaar te scheiden. Hierdoor houd je het overzicht over jouw financiën.

De Belastingdienst stelt bovendien als eis dat je transparant bent over geldstromen. Zo moet je bijvoorbeeld aan kunnen tonen hoe geldstromen lopen. Laat je jouw klanten geld storten op een privérekening? Dan is het lastig om deze geldstromen in kaart te brengen. Met behulp van een zakelijke rekening is dit een fluitje van een cent. Alle zakelijke geld wordt immers op jouw zakelijke rekening gestort. Hierdoor blijven zakelijk geld en privégeld van elkaar gescheiden.

Je komt professioneel over met een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening open je overigens niet alleen omdat dit handig is. Nee, want je komt ook een stuk professioneler over op jouw klanten als je zo’n rekening gebruikt. Hoe dit komt? Doordat zo’n rekening op naam van jouw bedrijf staat. Wanneer klanten geld overmaken naar jouw zakelijke rekening, zien ze de bedrijfsnaam in hun bankoverzicht staan. Op deze manier voorkom je bovendien een hoop onduidelijkheid. Als klanten geld overmaken naar een privérekening staat namelijk enkel de persoonsnaam op het overzicht. Hierdoor kunnen zij zich af gaan vragen waarom ze het geld naar deze persoon hebben overgemaakt.

Banken stellen het vaak wel als eis

Ondanks dat een zakelijke lening niet verplicht is, ontkom je er als ondernemer vaak niet aan. De meeste banken willen namelijk niet dat je een persoonlijke rekening voor zakelijk doeleinden gebruikt. Vaak staat er in de algemene voorwaarden zelfs dat een privérekening alleen voor persoonlijk gebruik bedoeld is. Gebruik je jouw privérekening toch zakelijk? Dan kun je vroeg of laat tegen de lamp lopen. Banken controleren namelijk steekproefsgewijs of privérekeningen niet voor zakelijke doeleinden gebruikt worden. Het is dus niet zo dat een zakelijke rekening verplicht is voor een eenmanszaak of vof, maar je doet er wel goed aan om er eentje te openen.

Hoe open je een zakelijke rekening

Als zelfstandig ondernemer doe je er goed aan een zakelijke rekening te openen. Zie je dit zelf inmiddels ook in? Wacht dan niet te lang met het aanvragen van zo’n rekening. Je kunt zelfs direct een aanvraag indienen. De meeste partijen bieden jou namelijk de mogelijkheid om online een zakelijke lening aan te vragen. Grote voordeel hiervan is dat je 24/7 een aanvraag in kunt dienen. Zo’n aanvraag kost je bovendien maar een paar minuten tijd. Voordat er een rekening voor jou geopend wordt, worden eerst jouw bedrijfs- en persoonsgegeven gecontroleerd. Is alles in orde? Dan vind je binnen een paar dagen alle benodigdheden voor jouw zakelijke rekening in de brievenbus.