Als je een website begint, heb je een hostingpakket nodig om het platform online te kunnen zetten. Je hebt drie verschillende keuzemogelijkheden met betrekking tot webhosting pakketten. De beste keuze hiertussen hangt af van het gebruik hiervan met betrekking tot schijfruimte en bezoekersaantallen op je website. In deze blog nemen we de verschillende opties met je door en geven we je inzicht waar je aan moet denken bij het vaststellen welke server hosting het beste bij je past.

Wat is webhosting?

De termen webhosting en server hosting worden veelvuldig door elkaar gebruikt maar hebben dezelfde betekenis. De letterlijke vertaling van de term “host” is “gastheer”. De term “webhosting” kan dus worden vertaald als “digitale gastvrijheid”. Een website kan gezien worden als een grote verzameling bestanden die moeten worden opgeslagen in een webruimte om gezien te kunnen worden door de bezoekers, zoals een winkelruimte is voor fysieke bezoekers. De bedrijven die deze digitale ruimte aanbieden (de online huurbazen) worden ook wel hosting providers genoemd.

Webhosting is een verzamelterm voor gedeelde web- en e-mailhosting. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hosting platform waarvan de schijfruimte en het geheugen worden gebruikt door verschillende websites. Deze ruimte wordt opgeslagen met behulp van servers. Over de gehele wereld staan duizenden serverparken opgesteld.

Verschillende soorten webhosting pakketten

Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor de keuze voor een geschikt webhosting pakket te weten:

  • De benodigde schijfruimte
  • Het werkgeheugen (RAM geheugen)
  • Het verwachte dataverkeer (hoeveelheid bezoekers op de website)
  • Hoeveelheid gekoppelde e-mailaccounts
  • Aangeboden spamfilter voor mailverkeer

De beschikbare webhosting pakketten zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen.
Als je kiest voor shared hosting, deel je de webserver met anderen. Hierbij heb je dus de beschikking over een deel van de capaciteit van de server. Dit is een voordelige optie waarbij je géén onderhoud hoeft uit te voeren aan de server maar waarbij andere gebruikers van de server wel problemen kunnen veroorzaken. Hoewel je het hostingpakket eenvoudig kunt uitbreiden, is dit géén optie voor een zware website.

Een virtual private server (VPS) is een fysieke server die opgedeeld is in een aantal kleinere virtuele servers. Er wordt één server gedeeld maar je hebt wel de beschikking over een eigen afgeschermde ruimte. Hierdoor heb je meer controle over het pakket dan bij shared hosting maar je een VPS server vraagt meer onderhoud waarbij technische kennis vereist is.

Als je kiest voor een dedicated server, heb je de beschikking over een eigen fysieke server die naar wens kan worden ingericht. Deze dedicated server hoeft niet te worden gedeeld met een andere partij. Hierdoor heb je maximale rekenkracht tot je beschikking waardoor deze optie ideaal is voor grotere websites of webshops.

Belang van de keuze voor een geschikte server hosting aanbieder

Het is van groot belang om de juiste keuze te maken met betrekking tot server hosting. Op het moment dat hier een concessie in wordt gedaan, zal dit direct effect hebben op de CPU snelheid. Dit is de snelheid waarop een website of webshop wordt geladen. De snelheid van een webshop heeft een belangrijke invloed op de gebruikerservaring van de bezoekers van de website. Als dit ondermaats is, zal dit voor veel bezoekers een reden zijn om het digitale platform voortijdig te verlaten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de conversieratio maar indirect ook op de vindbaarheid van de webshop in de zoekmachine.