Een webshop vanuit huis starten is heel goed mogelijk. Veel mensen zijn je al voorgegaan, en dat is niet voor niets, want online shoppen is hot. Er liggen dus zeker ook voor jou kansen als je de juiste gewilde goederen voor een aantrekkelijke prijs verkoopt en er vooral ook in slaagt om je webshop in de kijker te spelen. Wat heb je nodig om vanuit huis een webshop te kunnen opereren?

Ergonomische werkplek

Een webshop exploiteren is meer dan pakketjes inpakken en verzenden. Er komen administratieve handelingen bij kijken, een stukje klantenservice en je moet natuurlijk een website optuigen en up to date houden met je hele assortiment erop. Dat betekent dat je best veel tijd achter de computer doorbrengt. Om je lichaam dan zo min mogelijk te belasten, is het verstandig om je thuiswerkplek ergonomisch in te richten. Dat betekent dat je een ergonomische bureaustoel nodig hebt die je kunt aanpassen op je lichaamslengte, een bureau waarvan het bureaublad in hoogte verstelbaar is en een computerbeeldscherm waarvan je de bovenrand op ooghoogte en op een armlengte afstand kunt plaatsen. Gebruik een slanke computermuis, zodat je hand niet naar achter geduwd wordt zet je toetsenbord op acht tot tien centimeter van de rand van het bureaublad als je ergonomische bureaustoel geen armsteunen heeft.

Stellingkasten

Als je als zzp’er een webshop vanuit huis gaat exploiteren, heb je natuurlijk opslagruimte nodig om je voorraad op te kunnen slaan. Tenzij je aan dropshipping doet, natuurlijk, maar dat heeft ook zo z’n nadelen. Om je voorraad netjes van de grond en geordend te kunnen opslaan, komen stellingkasten uitstekend van pas. Zo kun je snel je bestellingen verzamelen door te orderpicken in je eigen magazijn. Is het klimaat in de ruimte waar je je voorraad wilt opslaan niet optimaal, dan kun je beter voor gesloten kasten kiezen. Dat is minder praktisch in gebruik, maar dan staat je voorraad wel veiliger.

stellingkasten

Voorraad verpakkingsmateriaal

Naast je voorraad, heb je ook verpakkingsmateriaal nodig om bestellingen in te verzenden. Deze heb je in verschillende maten nodig, zodat je niet onnodig veel hoeft te betalen voor verzending van kleinere artikelen. Zorg dat je altijd verpakkingsmateriaal op voorraad hebt, zodat je aan verzendingsbeloftes kunt voldoen en de verzending zo snel mogelijk gereed kunt maken. Sla je verpakkingsmateriaal droog op, dan kun je er lang mee doen als je ruim ingekocht hebt.

Hoge inpaktafel

Als je webshop goed loopt en je doet niet aan dropshipping, moet je vaak verzendingen verpakken. Dat is een uitgelezen moment om een tijdje te staan. Schaf een hoge tafel aan waaraan je bestellingen kunt inpakken. Omdat je inpakken al snel een beetje voorovergebogen doet, kun je de schade voor je lichaam beperken door je rug recht te houden wanneer je staat aan de hoge tafel. Het voordeel van een hoge tafel, is dat je er veel ruimte onder hebt die je kunt benutten voor opslag in de vorm van ladeblokken. Daar kun je handige zaken die je wellicht nodig hebt in opslaan, zoals een voorraadje plakbanden of verzendenveloppen.
Verder heb je natuurlijk ook vooral een gezonde dosis doorzettingsvermogen en enthousiasme nodig om van je webshop een succes te maken. Accepteer dat je niet meteen binnen zult lopen, maar echt zult moeten bouwen aan je webshop en dat dat tijd en inzet vergt.