Als je met je webshop ook actief bent elders in de Europese Unie, is het goed om te weten dat vanaf 1 juli 2021 nieuwe btw-regels gelden voor e-commerce. Dit betekent onder andere dat er een lager drempelbedrag is gekomen voor afstandsverkopen en er een vernieuwde vereenvoudigde btw-aangifte is via een éénloketsysteem dat voorkomt dat je in elk EU-land afzonderlijk btw moet afdragen. We vertellen meer over de nieuwe belastingregels in dit artikel. Ben je op zoek naar handige praktische tips over belasting? Download dan het whitepaper van Floryn over belasting voor ondernemers.

Drempelbedrag gelijk in de hele EU

De nieuwe regels gelden alleen wanneer je met jouw Nederlandse webwinkel een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaalt met verkoop aan consumenten in andere EU-landen. Dit betekent ook dat de drempelbedragen voor afstandsverkopen binnen de EU per afzonderlijk EU-land zijn vervallen en het drempelbedrag binnen de hele Europese Unie nu 10.000 bedraagt. Blijf je onder dat bedrag,
dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Verkoopplatformen dragen bij actieve rol btw af

Verkoop je als ondernemer producten via andermans platform? In principe ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de btw-afdracht over producten die je op deze manier verkoopt. In de nieuwe btw-regels zijn nu echter ook de platformen verantwoordelijk voor deze btw-afdracht in het geval dat het platform een ‘actieve rol’ speelt. Dat wil zeggen dan men meer doet dan alleen digitaal
vraag en aanbod bij elkaar brengen, bijvoorbeeld door het faciliteren van bestellingen, betalingen en het afleveren van producten. Dit geldt wanneer een platform zelf algemene voorwaarden heeft voor het leveren van goederen.

rekenmachine

Eénloketsysteem voor buitenlandse btw

Per 1 juli van dit jaar is de mini One Stop Shop-regeling komen vervallen om vervangen te worden door een volwaardig One Stop Shop (OSS) éénloketsysteem. Leveranciers van digitale diensten in de EU doen hun aangifte in het nieuwe systeem, mits ze zich aangemeld hebben voor de Unieregeling.

Dat is erg praktisch, want het betekent dat je zelf geen zorg meer hoeft te dragen van het nakomen van de aparte btw-regels in verschillende EU-landen waar je leveringen aan verricht. De Nederlandse Belastingdienst regelt namelijk dat de btw die je via het OSS-portal aangegeven hebt bij het juiste EU-land terechtkomt. Ook afstandsverkopen mag je via het nieuwe portaal aangeven. Dienstverrichters die over de grens werkzaamheden uitvoeren, mogen ook gebruikmaken van dit loket.

Heb je nog geen webwinkel maar ben je je aan het oriënteren op het starten van je eigen webshop?
Overweeg dan een zakelijke lening van Floryn om je bedrijf op te zetten.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.