Heb je ons stappenplan voor een webshop gevolgd? Een van de onderdelen van dit stappenplan is het registreren van een domeinnaam. Vaak wordt dit gecombineerd met het huren van serverruimte, vaak webhosting genoemd. Het zijn de twee basiselementen van je webwinkel! Het registreren van een domeinnaam voor je webshop is doorgaans niet ingewikkeld. Daarentegen blijkt het vinden van een goede domeinnaam vaak wel lastig te zijn. De meest generieke domeinnamen zijn inmiddels bezet, waardoor je creatief zal moeten denken. In dit artikel geven we tips voor het vinden van een webshop domeinnaam! 

Gratis webshop met eigen domeinnaam

Bij het ontwikkelen van een webshop heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een CMS, waarmee je de webwinkel volledig zelf bouwt op basis van WordPress of Magento. In dit geval dien je de webhosting en domeinnaam zelf te regelen. Een alternatief is het ontwikkelen van een webshop via een webwinkel platform. Voor een vast bedrag per maand kun je hier een webwinkel op bouwen. Soms wordt zelfs de mogelijkheid geboden om een gratis webshop met eigen domeinnaam te maken! De domeinnaam is in dit geval een sub-domeinnaam onder het platform waarop je de webshop bouwt. Denk bijvoorbeeld aan een domeinnaam als mijnwebshop.webshopplatform.nl. Minder professioneel dan een volledig eigen domeinnaam, maar wel goedkoop. 

Kosten voor een webshop met eigen domeinnaam

Wanneer je de webwinkel vanaf het begin een professionele uitstraling wilt geven, doe je er verstandig aan om zelf een domeinnaam te registreren. Vaak betaal je voor de domeinnaam niet meer dan 10 euro per jaar. De exacte kosten hangen af van de partij waarbij je de domeinnaam registreert en de domeinextensie, die je hierbij gebruikt. De domeinnaam stuurt een bezoeker door naar de webwinkel die gehost wordt op een (gehuurde) server. Voor deze serverruimte betaal je over het algemeen niet meer dan 50 tot 75 euro per jaar. Kijk ook op onze pagina webshop kosten voor een handig overzicht met alle webshop kosten. Wanneer je een webshop via een webwinkel platform opbouwt, zitten deze kosten vaak verwerkt in de prijs die je per maand betaalt. 

Domeinnaam koppelen aan je webshop 

Mogelijk wil je meerdere domeinnaam aan je webshop koppelen! Zowel bij het webwinkel platform, als bij een CMS koppel je de webshop aan één hoofddomeinnaam. Extra domeinnamen, bijvoorbeeld een .be- en .com-domeinnaam, kun je doorverwijzen naar de hoofddomeinnaam. Bij de meeste aanbieders van domeinnamen is deze service gratis. In sommige gevallen betaal je hier maandelijks een paar euro voor. 

Geschikte domeinnaam voor je webshop vinden

Bij het zoeken naar een geschikte domeinnaam voor de webshop dien je met verschillende factoren rekening te houden. Kies je bijvoorbeeld voor de naam van je bedrijf als domeinnaam? Wil je belangrijke zoekwoorden in de domeinnaam van je webwinkel verwerken? Hoe maak je het voor bezoekers zo makkelijk mogelijk om de domeinnaam te delen met anderen? Onderstaand zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje! 

Zorg voor een herkenbare domeinnaam 

Op het moment dat een potentiële klant je domeinnaam invoert of op internet tegenkomt, moet duidelijk zijn wat je te bieden hebt. Wanneer je woonaccessoires verkoopt, kan het slim zijn om iets met “wonen”, “interieur” of “huizen” in de domeinnaam te verwerken. Dit hoeft geen Nederlandse term te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook “home” of “interior” zijn. Het gaat erom, dat de domeinnaam past bij de inhoud van de website. 

Kies voor zoekwoorden in plaats van een brand 

Naast de mogelijkheid om een merknaam in je domeinnaam te verwerken, kun je ook kiezen voor zoekwoorden. Over het algemeen scoort een domeinnaam met zoekwoorden makkelijker op het main keyword van je webwinkel, dan een merknaam. Ter illustratie: “woonaccessoires.nl” scoort sneller op de zoekterm “woonaccessoires” dan een domeinnaam als “interiorstylista.nl”. Laat dit echter geen beperkende factor zijn! Niet iedereen vindt het even mooi om zoekwoorden in de domeinnaam te gebruiken, in plaats van een merknaam. 

Let op de extensie van een domeinnaam 

Niet alleen wil je met een domeinnaam voor de webshop duidelijk maken wat je bezoekers te bieden hebt. Ook geeft de domeinnaam aan op welke markt je de focus legt. Een .nl-domeinnaam laat zien, dat je klanten in Nederland probeert te bedienen. Daar waar je webshop zich met een .be- of .com-domeinnaam op respectievelijk de Belgische of een internationale markt richt. In het laatste geval is het slim om voor Engelse content op de website te kiezen. Dit kan Nederlandse of Belgische klanten afschrikken. 

Gebruik geen bestaande merknamen 

Je wilt voorkomen dat je nieuwe webshop binnen een korte tijd gesloten moet worden, omdat je onbewust inbreuk maakt op het merkenrecht van grote bedrijven. Dit is bijvoorbeeld het geval, wanneer je de merknaam van zo’n bedrijf in je domeinnaam verwerkt. Zeker bij webwinkels wordt hier streng naar gekeken! Je zou immers kunnen profiteren van de naamsbekendheid en betrouwbaarheid die grote bedrijven hebben. 

Maak de domeinnaam niet te lang 

Een vierde factor om rekening mee te houden is de lengte van een domeinnaam. Probeer de domeinnaam kort en krachtig te houden. Een korte domeinnaam is niet alleen sneller in te tikken, maar wordt daarbij makkelijker onthouden. Zo vergroot je de kans dat bestaande klanten je domeinnaam delen met vrienden en familie. Enigszins samenhangend met de lengte van een domeinnaam is de woordkeuze. Zorg dat er maar een manier is waarop een woord geschreven kan worden.  

Tips voor de domeinnaam van je webshop

Onderstaand hebben we de belangrijkste tips uit dit artikel voor je op een rijtje gezet. Houd hier rekening mee, wanneer je een domein registratie voor je webshop aanvraagt. 

  • Kies bij voorkeur voor een .nl-domeinnaam;
  • Zorg dat de domeinnaam niet te lang is;
  • Voorkom het gebruik van streepjes in de domeinnaam;
  • Maak geen gebruik van cijfers, maar schrijf woorden uit;
  • Pas op met het gebruik van bestaande merknamen;
  • Kies voor makkelijk te schrijven woorden.

Heb je al een leuke domeinnaam voor je webshop gevonden? Registreer deze zo snel mogelijk, om te voorkomen dat andere partijen de domeinnaam registreren! Het kan verstandig zijn om naast de .nl-domeinnaam ook alvast een .be- en .com-domeinnaam aan te vragen. Mogelijk wil je op termijn uitbreiden naar andere landen.