1. Volg je hart

Altijd al een webshop willen hebben? Volg dan je droom en begin gewoon! Met onze tips hieronder heb je alles om er een succes van te maken.

2. Maak een plan

Start met een goed plan. Wij hebben de belangrijskte punten voor je op een rij gezet zodat je niet vergeet! Kom je er niet uit? Wij zijn er voor je.

3. Het juiste pakket

Een belangrijk onderdeel is natuurlijk de software. Laat je goed voorlichten en bekijk onze speciale webwinkel software pagina met alle tips.

Waar moet je starten als je meer informatie wilt over het je eigen webwinkel beginnen? Als je Googled op webshop beginnen zijn zoveel websites die je vertellen wat je moet doen om je eigen webshop te beginnen. Wij hebben het anders gedaan 😉

Wij hebben in onze eigen community de volgende vraag gesteld” Een webshop beginnen wat zijn volgens jullie nu de beste tips hiervoor. Deze tips hebben we opgesplitst in duidelijke onderwerpen. Op deze manier houden we alle informatie bij de hand Ă©n up-to-date! Hieronder vind je een opsomming van al deze onderwerpen. Je kunt per onderwerp doorklikken  naar de desbetreffende pagina.

Webshop kosten

Voordat je wilt gaan starten met een webshop is het handig om te weten welke kosten er allemaal bij komen kijken. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen en kosten van het laten maken van jouw webshop. Of moet je eigen voorraad pakken of juist met dropshipment beginnen? In ons artikel Welke kosten heb je bij een webshop leggen we je uit wat de voor en nadelen zijn en wat de gemiddelde kosten zijn.

Stappenplan

Als eerste is het belangrijk om een webshop stappenplan te hebben. Zonder een duidelijk stappenplan kan het zijn dat je zomaar een of meerdere belangrijke punten vergeet. Bij een webshop starten dien je je aan bepaalde voorwaarden te houden. Ook kan het zijn dat het bestemmingsplan van de gemeente aangeeft dat je op jouw locatie geen webwinkel mag beginnen. Met ons duidelijk stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet bij de start van je webshop.

Businessplan

Een businessplan of ondernemingsplan is misschien wel het saaiste wat er is. Maar wel heel belangrijk. Je moet er even voor zitten maar helpt je wel met het realiseren van je doelen. Zo kun je er bijvoorbeeld pas later achter komen dat de concurrentie moeilijker was dan je dacht. Dit voorkom je onder andere met een ondernemingsplan. Hierin breng je je markt in beeld, bepaal je je strategie en maak je een financieel plan voor je webshop. Met een businessplan ben je dus vooronderzoek aan het doen naar je concurrenten en wat er zich in jouw markt afspeelt. Bekijk onze speciale businessplan pagina met alle tips & trucs.

Producten

Als het goed is weet je al welke producten je wilt gaan verkopen in je webshop. Weet je nog niet zeker welke producten je wilt verkopen in je webshop dan kun je je verdiepen in bepaalde niches. Een niche is een specifiek deel van een markt waarop producten en diensten zich richten. Op deze manier kun je een marktonderzoek doen in deze niche. Indien je al wel weet welke producten je wilt verkopen is het belangrijk om zo volledig mogelijk te zijn in je informatie over deze producten.

kvk

Een van de eerste dingen die je moet doen als je een webshop start is je registreren bij de kvk. Hier zijn eenmalige kosten aan verbonden. Voordat je je registreert dien je je voor te breiden. Het klinkt zwaarder dan het is. In je businessplan heb je namelijk al een aantal zaken opgeschreven die je bij de kvk weer nodig hebt. Denk aan je bedrijfsnaam, een rechtsvorm kiezen en een afspraak inplannen. Ja dit dien je offline even te gaan doen. Later kun je wijzigen aan je onderneming online aanbrengen, scheelt je weer een bezoekje aan de kamer van koophandel.

uwv en een webwinkel beginnen

Het is mogelijk om een eigen webwinkel te beginnen vanuit een uitkering of ziektewet.

Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, maar dien je je wel aan een aantal regels te houden. Het belangrijkste is dat je toestemming nodig hebt van het UWV. Nog voordat je een webshop vanuit het UWV kunt starten dien je eerst een online training te volgen die je met succes moet afronden.

Belastingdienst

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de kamer van koophandel worden je gegevens automatisch doorgestuurd naar de belastingdienst. Op basis van de gegevens die je hebt ingevuld bij de kvk beoordeelt de Belastingdienst dan weer voor welke belastingen je aangifte dient te doen. Als je een webwinkel hebt zal je ook je belasting moeten aangeven. Hier zijn een aantal voorwaarden en uitzonderingen van toepassing.

Webshop kosten

Bij een webwinkel starten zijn er natuurlijk ook kosten die je moet maken.

De kosten van het starten van een webwinkel zijn grofweg onder te verdelen in diverse categorieën: het webwinkelpakket, logistieke kosten, marketingkosten en inkoop van producten. Dit is nog maar een klein onderdeel van alle kosten die een webshop heeft.

Domeinregistratie

Als webwinkel kun je niet zonder een domeinnaam. Een domeinnaam is een unieke naam op het internet. Meestal registreer je een domeinnaam voor een jaar. Deze domeinnaam kun je bij diverse hostingpartijen registreren. De prijzen kunnen per hostingprovider verschillen, let hier dus op als je een domein gaat registreren. Het is ook mogelijk om een domein te registreren in combinatie met een hostingpakket.

Hosting

Wanneer je kiest om zelf een webshop te (laten) bouwen dien je ook op zoek te gaan naar een hosting partij. Vaak sluit je een hosting af waar je ook je domeinnaam hebt geregistreerd. Indien je hebt gekozen voor een SaaS oplossing dan zit de hosting al direct in het abonnement. Bij het afsluiten is het belangrijk om te bekijken wat je precies in je pakket erbij krijgt om zo niet voor eventuele verrassingen te komen te staan doordat je nog extra moet gaan betalen.

Regelgeving webshops

Heb je een webwinkel dan ben je ondernemer en dien je je aan bepaalde regels te houden.

Denk hierbij aan duidelijke informatie op je webshop zoals contactgegevens en je algemene voorwaarden dienen duidelijk en helder te zijn. Maar ook duidelijke informatie over levertijd, verzendkosten en retourbeleid. Al met al best een aantal regels waar je je aan dient te houden. Je hebt vast wel eens gehoord dat er een webshop een boete heeft gekregen van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). De ACM ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. Op onze speciale pagina over regelgeving voor webshops hebben we alles in duidelijke taal uitgelegd.

Webshop platform kiezen

Passende webshop software is onmisbaar als je een webshop gaat beginnen. Wanneer je alle voorgaande stappen succesvol doorlopen hebt en weet hoe je jouw webshop ongeveer vorm wilt gaan geven, is het tijd om jouw pakket te selecteren. Dat is niet eenvoudig, want er is een groot aanbod van webwinkel software die alle eigen voor- en nadelen hebben. Door een vergelijking te maken van de beschikbare pakketten en deze te proberen in de vorm van een proefabonnement weet je zeker dat je de software vindt die het beste bij jouw bedrijf past.

Globaal gezien zijn er drie opties op het gebied van webshop software: open-source webshop software, software waarvoor je eenmalig betaalt of een pakket in abonnementsvorm (Software as a service of Saas).

De beste webshop software pakketten

Bekijk ze allemaal en start direct #gratis met verkopen

Welk type software het beste bij jou past is niet alleen afhankelijk van je budget, maar ook van je technische vaardigheden. Open-source software is gratis te gebruiken, maar het vraagt veel technische kennis en tijd om je webshop goed te laten werken. Het duurt dus lang voordat je klaar bent om orders te accepteren. De tweede en derde optie zijn niet gratis, maar laten je meteen beginnen met het opzetten en vullen van je webshop. Ook zonder technische kennis maak je in deze software snel en eenvoudig een geoptimaliseerde webshop. Voor je het weet zijn de eerste orders binnen.

Betalingsmogelijkheden

Een webshop die geen betalingen kan accepteren dat kaan natuurlijk niet. Je zal hiervoor een contract dienen af te sluiten met bijvoorbeeld een PSP (payment service provider).

Bekijk goed welke betaalmethodes er zijn en wat de voorwaarden en kosten zijn als je deze in je webshop gaat implementeren. Daarnaast dien je ook nog rekening te houden met de wetgeving en regels. Verdere is het goed om te kijken wat je klant wil. Zo kun je als webshop in Nederland niet om iDeal heen.

Marketing

Zonder marketing, geen verkopen.

Misschien niet zo zwart-wit maar wel ontzettend belangrijk voor iedere webshop heeft webshop marketing nodig. Tegenwoordig is marketing een groot onderdeel voor iedere webwinkel. Echter heeft marketing ook ontzettend veel aspecten; denk maar aan zoekmachine optimaliseren, zoekmachine adverteren, conversie optimalisatie en onder andere content. Met sommige vormen van marketing, zoals zoekmachine adverteren, heb je direct resultaat (lees bezoekers). Voor zoekmachine optimalisatie heb je wat meer geduld nodig.

Social media

Niet meer weg te denken uit het internet landschap: social media. Als je start als webwinkelier dan heb je in de ondernemingsplan ook gezet en gecontroleerd waar jouw klanten actief zijn. Dus op welke social media kanalen zitten jouw klanten. Het beheren van je social media kanalen kan ontzettend veel tijd vergen en leveren niet altijd direct resultaat op. Wel heb je de mogelijkheid om direct in contact te staan met je (potentiële) klanten.

Cursussen

Met alle verschillende disciplines die je moet beheren als webshop eigenaar is het verstandig om zo nu en dan een cursus te volgen. Niet alleen om je kennis up-to-date te houden maar ook om nieuwe kennis op te doen. Voor iedereen is er wel een cursus of opleiding te vinden. Tegenwoordig zijn een groot aantal opleidingen en cursussen online te volgen.

Overname webshop

Soms kan het verstandig zijn om een webshop over te nemen in plaats van een webshop te beginnen. Al komen hier dan wel weer andere uitdagingen bij kijken. Laat je vooraf goed informeren wat er allemaal bij een overname van een webshop hoort. Binnen het forum van de webwinkelcommunity wordt hier ook druk over gesproken. Het kan zijn dat je alleen een domeinnaam overneemt, maar soms komt het voor dat je de hele onderneming inclusief inboedel en personeel overneemt.

Koppelingen webshop

Het koppelen van je webshop met externe partijen kan je grote voordelen opleveren. Denk hierbij aan het koppelen met je leverancier, maar ook een boekhoudpakket, CMS systeem of pakketbezorging behoren tot de mogelijkheden. De voordelen kunnen uiteenlopen van minder foutmarge,orders sneller afwerken tot het makkelijker opschalen van je bedrijfsactiviteiten.

Webshop tips

Natuurlijk wil je de beste tips ontvangen voor het starten van je eigen webwinkel. Via ons webwinkelforum ontvangen we dagelijks de beste tips van echte webshop houders. Hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat alle webshop tips die je van ons krijgt de beste zijn. We laten je zien wat grote kansen zijn in je webshop maar ook de valkuilen. Om op de hoogte te blijven  van de wetgeving, nieuws en veranderingen binnen e-commerce kun je je gratis aanmelden bij het webwinkelforum. Hier vind je dé community voor webwinkelondernemers.