De trends in 2018 van verpakkingsmaterialen binnen de e-commerce

Verpakkingen wordt steeds belangrijker binnen de e-commerce. Waarom zou ‘Packaging’ een toegevoegde waarde kunnen zijn binnen jouw marketingmix, welke trends zijn er op het gebied van verpakkingsmaterialen, hoe kun jij je als webwinkel onderscheiden door middel van verpakkingsmaterialen en hoeveel waarde hechten klanten eraan? Lees alles over de verpakkingskansen in 2018 voor meer omzet en blije klanten.

Waar bestaat de huidige marketingmix uit en waarom zou “Packaging” het vijfde onderdeel van de marketingmix kunnen zijn?

De marketingmix is een combinatie van instrumenten die een organisatie kan gebruiken om een marketingstrategie te bepalen. Het wordt vaak toegepast bij de implementatie van geformuleerde strategie. Het is een belangrijk onderdeel voor jouw marketingplan. Houd er rekening mee dat een marketingplan constant veranderd en verbeterd. Door jaren achter elkaar hetzelfde plan uit te voeren loop je kansen en trends mis. Zorg dat je blijft vernieuwen!

De deelgebieden van de marketingmix hebben een onderlinge wisselwerking en afhankelijkheid van elkaar. Daarbij worden ze van buitenaf (extern) en intern beïnvloed.

De marketingmix bestaat uit de volgende vier P’s:

  • Product
  • Prijs
  • Plaats
  • Promotie

Product

Bij de eerste P van de marketingmix gaat het om het product. Alle eigenschappen van het product (of de dienst) staan hier centraal. Het product wordt vaak onderverdeeld in drie categorieën. Het kernproduct, tastbaar product en het uitgebreide product. Bij het kernproduct wordt bijvoorbeeld de functie of de afmeting bedoeld. Het tastbare product geeft onder andere de kwaliteit aan. Tenslotte hebben we nog het uitgebreide product. Dit is het kernproduct inclusief toegevoegde eigenschappen zoals service en garantie.

Prijs

De tweede P van de marketingmix staat voor prijs. Het gaat hier om alle factoren die invloed hebben op de prijs van het product. De prijs wordt in het algemeen bepaald door vraag en aanbod en de inkoopkosten. Een andere factor die de prijs kan beïnvloeden is een kortingsactie. De prijs is daarnaast erg afhankelijk van het product. Een luxe product kan een veel hogere prijs hebben dan een minder exclusief product.

Plaats

De derde P van de marketingmix staat voor plaats. Het gaat hierbij om alle factoren die van invloed zijn op de verbinding tussen de aanbieder en het product. Je kunt denken aan het distributiekanaal en de logistieke functies. Dus waar ben ik gevestigd en op welke manier kan ik de dienst bij mijn klanten krijgen?

Promotie

De vierde P in de marketingmix staat voor promotie. Dit zijn alle factoren die van invloed zijn op de communicatie en het bereiken van de doelgroep. Activiteiten die hierbij uitgevoerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld reclame, direct marketing en persoonlijke verkoop.

Steeds vaker worden er meer P’s aan de marketingmix toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn packaging, proces, presentatie of personeel. Niet al deze deelgebieden zijn van belang voor alle webwinkels. De marketingmix kan dus naar wens worden aangevuld.

Packaging als vijfde P in de marketingmix

Product, prijs, plaats en promotie. Je hebt aan alles gedacht. Toch is er nog een P die tegenwoordig cruciaal kan zijn voor het succes van jouw product of webwinkel. De P van Packaging. Officieel valt de verpakking onder de P van product, maar gezien de populariteit en trends binnen de verpakkingswereld vinden wij dat de P van packaging zijn eigen plaats in de marketingmix heeft verdiend.

Packaging is een steeds belangrijker marketinginstrument. Het kan jouw merk versterken en voor meer verkoop zorgen. Steeds meer marketeers zien de ‘P’ van packaging daarom ook steeds meer als de vijfde P en is een trend in 2018.

Er liggen kansen in de keuze die je maakt omtrent de verpakkingen van de producten uit jouw webshop. Het verpakkingsmateriaal draagt bij aan de branding van het bedrijf. Ontvangers van hun pakket kunnen dankzij de juiste branding van de verpakking in een oogopslag zien dat het pakket van jouw bedrijf afkomstig is. Dat straalt vertrouwen uit. Mensen vertrouwen snel iets wat herkenbaar overkomt. En vertrouwen is een van de factoren die zorgen dat een klant bij jouw bedrijf koopt en blijft kopen.

De ideale verpakking verschilt per product, per doelgroep en is afhankelijk van de context. Het verpakkingsdesign moet mooi en herkenbaar zijn.  Daarnaast is een juiste kleurstelling, materiaal en het gebruiksgemak/ snelheid waarmee het verpakkingsmateriaal geopend kan worden, steeds belangrijker.

Een veilige, opvallende en herkenbare verpakking om jouw product kan het verschil maken. Het biedt diverse voordelen:

  • Hogere zichtbaarheid en herkenbaarheid
  • Snellere conversie
  • Veilige transport van jouw producten
  • Meer verkoop

Wat ga jij in 2018 doen om de kansen omtrent packaging te grijpen?

zalando verpakking

Welke trends zijn er in 2018 op het gebied van verpakkingsmaterialen?

Door de groeiende middenklasse en de aantrekkende consumentenbestedingen neemt de groei van de verpakkingsindustrie ook toe. Dit biedt voor webwinkel eigenaren veel kansen in 2018. Binnen de verpakkingsindustrie zijn er een aantal ontwikkelingen gaande die de komende jaren verder vorm zullen krijgen. Het gaat hierbij vooral om veranderingen in de demografie, technologie en circulariteit, waarmee er kansen ontstaan voor de verpakkingen die je gebruikt.  Door in te spelen op deze kansen, voorkom je dat mensen jouw bedrijf minder waarderen en omzet misloopt omdat je niet mee veranderd met de veranderende behoeften van de doelgroep.

Demografie

De consument verandert continu in behoeften en interesses. Het verpakkingsmateriaal verandert hierdoor mee. Doordat er steeds meer eenpersoons- huishoudens zijn, is de vraag naar kleine verpakkingen gegroeid. Door de vergrijzing is de vraag gestegen naar verpakkingen die gemakkelijk te openen zijn. Hier liggen voor jou als webwinkel kansen.

Neem de doelgroep eens onder de loep en kijk of je jouw verpakkingen hierop kunt aanpassen. Dit komt de klanttevredenheid ten goede.

Technologie

Vandaag de dag ligt de focus niet langer alleen op de functie van het beschermen. Verpakkingen moeten steeds creatiever, esthetisch aantrekkelijker en vooral persoonlijker worden. Er komen nog steeds ieder jaar meer producten op de markt bij. Dus het blijft belangrijk om als product en merk zichtbaar te blijven.

De afgelopen jaren is met nieuwe technologieën geëxperimenteerd voor gepersonaliseerde verpakkingen. Deze nieuwe technologieën spelen hierin een nadrukkelijke rol. Mede door de digitale bedrukking met inkjet-printers is het rendabel geworden om in kleine oplages te drukken. Dankzij de toepassing van Internet of Things zijn producten en productieprocessen verder te flexibiliseren.

Door de inzet van technologie kun je klanten meer aan jouw merk binden. Met online platforms, apps en augmented reality kunnen merken proberen een ervaring te creëren die verder gaat dan het product. De verpakking kan hierbij ook een rol spelen. Met bijvoorbeeld Quick Response (QR) codes kan een verpakking door middel van een smartphone interactie tussen de consument en het product creëren.

qr-code

qr-code

Circulariteit

Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Bedrijven en webwinkels worden hierdoor uitgedaagd om na te denken over een duurzame en circulaire verpakking in plaats van traditionele op olie gebaseerde kunststof verpakkingen. Aangescherpte milieuwetgeving speelt hierbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan het verbod op gratis plastic supermarkttassen. In 2018 en vele jaren hierna zal duurzaamheid een trend blijven.

Grote partijen zoals Danone, Unilever en Mars vragen naar duurzame alternatieven., omdat de consumenten steeds vaker vragen naar groene verpakkingen.

Verpakkingen moeten efficiënter en duurzamer, gelet op onder meer grootte, materiaalgebruik en het verpakkingsproces zelf. Steeds meer e-tailers kiezen bijvoorbeeld voor verpakkingen op maat. De verpakking moet een product goed omsluiten. Dus geen grote verpakkingen voor kleine producten. Minder loze ruimtes resulteert namelijk in minder materiaalgebruik. Dit komt het milieu weer ten goede.

Wat ga jij in 2018 doen om in te spelen op de demografie, technologie en circulariteit trends? Hoe ga jij jouw verpakkingen verduurzamen? Loop geen omzet mis en bekijk goed waar er verbeteringen binnen jouw bedrijf mogelijk zijn.

Hoe kun je jouw webwinkel door middel van verpakkingsmaterialen onderscheiden?

De focus bij packaging ligt niet langer alleen op de functie van beschermen. De attractiestrategie wint terrein. Dit betekent dat de details van verpakkingen een steeds belangrijkere rol gaan spelen waarmee jouw merk of bedrijf herkenbaar kan worden. Hoe kun jij je als webwinkel in 2018 onderscheiden doormiddel van een webshop verpakking? Laten we eerst eens kijken hoe de retail dit tegenwoordig doet.

Binnen de retail worden steeds vaker verkoopklare verpakkingen als transportverpakking geleverd. Verkoopklare verpakkingen zijn verpakkingen die direct klaar zijn voor het schap. Opvallen is dus een must! Hierdoor speelt de communicatie en promotie van het merk een steeds belangrijkere rol. De effen kartonnen doos wordt vervangen voor een hoogwaardig bedrukt exemplaar, voorzien van bijvoorbeeld scheurtape. Hiermee kan binnen een handomdraai een displaydoos worden gecreëerd.

Naast de verkoopklare verpakkingen voor de retail zien we ook verpakkingen die steeds meer gericht zijn op de consument. Ready to sell wordt dan ready to go, zoals transportverpakkingen die voorzien zijn van een handvat. Het idee is niet nieuw. Dit komt bijvoorbeeld al voor bij grootverpakkingen toiletpapier. Wat wel nieuw is, is dat het nu direct wordt toegepast op transportverpakkingen.

Door de opkomst van de e-commerce liggen er kansen voor webwinkels. Webwinkels kunnen zich onderscheiden ten opzichte van de concurrent met webshop verpakkingen. De attractiestrategie wint dus ook terrein binnen de e-commerce. Net als in de winkel of supermarkt worden consumenten die producten online bestellen via een webwinkel direct geconfronteerd met de transportverpakking. Daar liggen kansen voor verbetering. De verpakking moet de ontvanger op een ‘unboxing experience’ trakteren.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de verzenddozen van Coolblue. De verzenddozen bevatten humor en tips voor extra uitpakpret.

Je kunt je onderscheiden door de verpakkingen te personaliseren met jouw logo of huisstijl, grappige teksten op de doos of verpakking aan te brengen, een UV-lak aan te brengen of aandacht te besteden aan de binnenzijde. Creëer een leuk memorabel momentje tussen jou en de persoon die de verpakking ontvangt. Het zal jouw bedrijf en merk ten goede komen.

Welk onderscheidend vermogen ga je in 2018 inzetten om klanten een uitpak-ervaring te bieden?

Hoeveel waarde hechten klanten aan verpakkingsmaterialen?

Milieu Centraal publiceert elk jaar een rapportage met resultaten van het Meldpunt Verpakkingen (een initiatief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, KIDV). Bij dit meldpunt kunnen consumenten terecht voor vragen, ideeën en meldingen over verpakkingen en het milieu. In 2016 is het aantal meldingen fors toegenomen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat steeds meer consumenten waarde hechten aan duurzame verpakkingen.

De online retail sector speelt hier maar een relatief kleine rol binnen de totale verpakkingsmarkt. Toch betreft 19% van de meldingen die bij Meldpunt Verpakkingen zijn binnengekomen klachten over pakketten uit de e-commerce branche. Dit is veel in vergelijking met dat jaar daarvoor. Toen was dit aandeel nog 6%. Als we gaan kijken naar de inhoud van deze klachten, dan hebben de meeste mensen meldingen gemaakt over de hoeveelheid lucht in de verpakkingen. Oftewel het ging om te grote verzendpakkingen.

Te grote of te zware verpakkingen moeten door de consument worden uitgepakt en weggewerkt. Dit leidt tot irritatie. Vooral als de verzendverpakking ook nog gevuld is met veel opvulmateriaal. Consumenten willen dus kleinere verpakkingen gerelateerd aan de grootte van het product.

Vertrouwen wordt grotendeels bepaald door de sfeer dat jouw bedrijf uitstraalt. De verpakking speelt hierbij een belangrijke rol. Het is een manier om jouw merk als presentatiemiddel te etaleren. De webshop verpakking vormt een essentieel onderdeel van de online beleving. Herkenning van de verpakking is belangrijk voor het vertrouwen van de consument, daarmee hechten zij dus waarde aan de uitstraling van een verpakking. Hier geldt ook hoe de verpakkingen worden bezorgd. Er is niks zo vervelend als een verpakking die lekt of helemaal ingedeukt is. Dat zal niet ten goede komen van het vertrouwen.

Er kan worden geconcludeerd dat verpakkingen een steeds belangrijke rol spelen binnen de totale marketingmix van webshops. Een snelle levering is immers geen onderscheidende factor meer. Tegenwoordig geldt het totale plaatje van het bedrijf.

Dus vanaf het moment van bestellen en verpakken tot aan de levering van het product. Verpakkingen spelen daarmee een steeds crucialere rol binnen het gehele proces.

Ga jij ook packaging inzetten als marketingtool?