Unique selling points je hebt er niets aan
08 juni 2022 
2 min. leestijd

Unique selling points je hebt er niets aan

Zo stellig als de titel wil doen vermoeden wil ik het niet zeggen. Maar je mag als webshop wel wat (meer) aandacht besteden aan je USP’s. Bij unique selling points draait het voornamelijk om het unieke en hoe je als webshop dit unieke kunt gebruiken als verkooppraatje of imago. Eigenlijk kun je het zien als een groot uithangbord, een lokkertje voor mensen die voorbij komen en die zouden kunnen blijven hangen wanneer ze zien wat jouw USP’s zijn.

Unique selling points zijn niet uniek

Het is juist datgene dat jouw webwinkel heeft of kan leveren, maar waar de concurrenten nog niet aan hadden gedacht of wat zij echt niet kunnen. Het is dat extraatje, juist net die reden waarom klanten voor jou zouden moeten kiezen, en niet voor de concurrentie.
Maar zijn die unique selling points nog wel zo uniek?  WebwinkelCommunity ging op onderzoek uit.

Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf …

Open de website van een willekeurig bedrijf en je komt de zin “wij zijn een jong en dynamisch bedrijf” tegen. Of deze; wij hebben kwaliteit en vakmanschap hoog in het vaandel staan. Of; kwaliteit en persoonlijke aandacht staan bij ons voorop. Wat als je zegt dat je de goedkoopste bent, de beste.

Of je belooft de beste kwaliteit? Misschien heb je wel een 9,9 bij je klantenbeoordelingen. Vergeet het maar, met jou nog duizend anderen. Weet jouw concurrent jouw prijs? Geheid dat hij een lagere prijs gaat aanbieden of dezelfde belofte gaat verkondigen. Niet bepaald uniek zullen we maar zeggen. Volgens Google zijn er meer dan 70.000 webpagina’s over bedrijven die zichzelf “jong en dynamisch” noemen.

Top 10 Unique selling points

Voor dit onderzoek hebben we alleen webwinkels bezocht die aangesloten zijn bij WebwinkelKeur en thuiswinkel waarborg.
In totaal hebben we naar 300 webwinkels gekeken. 39% deze webshops had helemaal geen unique selling points of in ieder geval niet duidelijk in de webshop staan. Wat ook opviel is dat 19% van de shops allemaal de wettelijke eisen zoals 14 dagen retour als USP hadden staan.

  1. 24 uur levering / snelle levering vermeld
  2. Gratis verzenden vanaf x bedrag
  3. Veilig betalen
  4. 14+ dagen bedenktijd (tot max. 365 dagen)
  5. Betrouwbaar / keurmerk
  6. Gratis verzenden
  7. Klantenservice+
  8. Lage prijzen / de goedkoopste
  9. Kwaliteit / specialist
  10. Grootste assortiment

Unique selling points voorbeelden

Nu kunnen we hier een aantal voorbeelden hieronder plaatsen van wat wij vinden dat USP’s zijn. Echter is dat bijna onmogelijk, want dan zijn ze niet meer uniek   Vooruit laten we onze eigen webwinkelcommunity als voorbeeld nemen. Een van onze USP is: een gesloten forum voor webwinkeliers. Hierin zijn we uniek, omdat we hiermee begonnen zijn en nog steeds een van de weinige zijn die een compleet gesloten forum hebben.

Nu je die van ons weet, ben ik benieuwd naar jouw USP’s en waarom je deze gekozen hebt. Laat hieronder jouw USP’s eens achter en ook graag met de reden waarom dat nu jouw USP’s zijn.

Over de schrijver
Patrick Heijmans, eigenaar van WebwinkelCommunity, is een ervaren Online Marketing Specialist die vanuit kennis en passie, met professionele en persoonlijke begeleiding klanten helpt om meer uit hun website te halen.
Reactie plaatsen