Veel mensen denken dat het lastig is om een boekhouding te voeren, maar in de praktijk is boekhouden eigenlijk voor iedereen heel goed te doen. Met onze boekhoud tips laten we u snel en makkelijk zien hoe u met een gestructureerde boekhouding aan de slag kunt. Deze tips kunt u gebruiken als u op zoek gaat naar een boekhoudpakket.

1. Beheren van debiteuren

Bij het voeren van een boekhouding is het belangrijk om op tijd de facturen in te boeken. U wilt immers niet dat uw omzet van december terecht komt bij de cijfers van januari. Als u op tijd uw boekingen doet krijgt u een duidelijk beeld van de omzetcijfers. Bovendien zorgt u er zo voor dat de betalingen van openstaande facturen ook op tijd binnen zullen komen.

2. Beheren van crediteuren

Niet alleen het boeken van omzetten van debiteuren is belangrijk. Ook moet u tijdig de kosten van de crediteuren inboeken. Uiteraard zorgt dit ervoor dat u weet wie u al heeft betaald of nog moet betalen. Bovendien voorkomt u risico’s met betalingsachterstanden en eventuele aanmaningskosten die u als ondernemer natuurlijk niet aangerekend wilt krijgen.

3. Kies een passend boekhoudpakket

Nu we hebben toegelicht dat het belangrijk is om tijdig uw boekingen te doen, zou u een passend boekhoudpakket kunnen kiezen. Het beste kunt u een boekhoudpakket kiezen wat precies voldoet aan uw eisen. Stuurt u bijvoorbeeld niet al te veel facturen en heeft u slechts een paar debiteuren en crediteuren, dan is de mogelijkheid om simpelweg uw inkomende en uitgaande facturen te kunnen beheren al voldoende. Heeft u wel extra functionaliteiten nodig, waarin u bijvoorbeeld ook voorraden kunt boeken? Dan is het wel raadzaam om een uitgebreider pakket aan te schaffen.

4. Houd werk en privé van elkaar gescheiden

Om uw boekhouding zo overzichtelijk mogelijk te maken is het van belang om altijd werk en privé van elkaar gescheiden te houden. Het beste kunt u dit doen door een zakelijke bankrekening te gebruiken. Privé uitgaven en zakelijke kosten kunnen dan niet door elkaar komen. Bovendien hoeft u later geen correcties meer uit te voeren in uw boekhoudpakket, wat vaak erg tijdrovend kan zijn.

5. Registreer gewerkte uren

Een goede tip is om gewerkte uren voor opdrachten altijd bij te houden, ondanks het feit dat u wellicht een vast bedrag met een debiteur heeft afgesproken. Als u namelijk de uren registreert kunt u makkelijk zien of de omzet ten opzichte van een project wel voldoende is ten opzichte van de uren die u gewerkt heeft. Bovendien kunt u de uren ook gebruiken als indicatie voor de prijs van uw werk. Anderzijds is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat u recht heeft op zelfstandigenaftrek als ondernemer. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen zult u altijd minimaal 1225 uren in een jaar gewerkt moeten hebben.

6. Belastingaangiftes tijding indienen

Controles die door de belastingdienst uitgevoerd worden, doen zij aan de hand van de cijfers die u zelf aanlevert. Deze moeten periodiek ingediend worden. Zo moet u per kwartaal één BTW aangifte indienen en zal u ook op tijd moeten zijn met het aangeven van uw jaarcijfers. Doet u dit niet op tijd of niet op de goede manier, dan kan dit gevolgen hebben. De belastingdienst is immers gemachtigd om boetes op te leggen en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

7. Informeren bij een boekhouder

De boekhouding die bij uw onderneming hoort is voor velen nou eenmaal niet het interessantste. Dit neemt echter niet weg dat het één van de belangrijkste zaken in uw bedrijf is en dat het wel moet gebeuren. Om de tijd die u in uw boekhouding steekt beter te kunnen gebruiken, kunt u natuurlijk altijd een boekhouder of een accountant raadplegen. Door uw administratie (deels) uit te besteden kunt u immers meer tijd steken in het verdienen van geld. Bovendien kan het uitbesteden van uw boekhouding ook flink wat stress schelen van alle cijfers die weer op tijd klaar moeten liggen.

8. Probeer boekhoudpakketten uit

Het laatste wat we u nog mee willen geven is om de boekhoudpakketten die beschikbaar zijn eerst zelf uit te proberen. Alle boekhoudkoppelingen die u extern voor uw bedrijf kunt (laten) maken, kunt u immers testen. Door middel van een demo versie kunt u uitstekend zien of de boekhoud software die aangeboden wordt, past bij uw bedrijf. Bovendien zal u zien dat er ook altijd proefabonnementen afgesloten kunnen worden. Mocht het dan niet bevallen, dan is het alsnog eenvoudig om weer op te zeggen en een ander boekhoudpakket te gaan gebruiken.