Het is belangrijk om gemiddeld 1x per maand je webwinkel te controleren op fouten. Dit kun je handmatig doen, maar daar gaat bijzonder veel tijd in zitten. Er zijn ontzettend veel tools die dit werkje voor je uit handen kunnen nemen.

Vandaag gaan de website audit bespreken wat deel uit van het totaal pakket van SE Ranking. Deze websitecontrole tool detecteert niet alleen snel websitefouten, maar creëert ook een lijst met technische problemen voor web ontwikkelaars, content schrijvers en designers. Voordat we aan de beoordeling beginnen, nodigen we je uit en proberen de tool zelf uit door je aan te melden voor een gratis proefversie.

Webwinkel controle starten

Seranking 1

Als je klaar bent met het toevoegen van je webwinkel zal het systeem automatisch een audit uitvoeren. Afhankelijk van het aantal pagina’s dat je webwinkel heeft, kan het enige tijd duren voordat de tool de audit voltooit. Wees gerust je krijgt hier automatisch een mail van.

Wanneer je een SEO-audit uitvoert, kunt je het crawlproces volgen zoals het gebeurt, het voltooiingspercentage en de wachtpositie bekijken als er meer dan één website in je account is. Bovendien kunt je de audit versnellen door het maximale aantal pagina’s, de scandiepte en het aantal verzoeken per seconde in te stellen.

Het rapportgedeelte

Seranking 2

Zodra de audit is voltooid, kun je de resultaten bekijken door naar de sectie Rapport te gaan. Nadat je meer dan één audit van dezelfde webwinkel hebt uitgevoerd, verschijnt er een grafiek met de dynamiek van de wijzigingen, zodat je weet of je op de goede weg bent.

Terwijl je naar beneden scrolt op de pagina Rapport, kunt je informatie bekijken over de kenmerken van het domein van de scan die de locatie van de server, de vervaldatum, SEO Metrics die de Moz DA van je site en het aantal backlinks toont en Indexstatus tonen. Daarnaast wordt ook getoond hoeveel webpagina’s zijn geïndexeerd in Google, Bing en Yahoo.

Verderop op de pagina Rapport vindt je gedetailleerde informatie over geanalyseerde parameters zoals de Healthcheck, Pagina analyse , Meta, Content, Link en Beeldanalyse, optimalisatietips, Usability en Technologie van de webwinkel.

Health check

Seranking 3

De Health-check analyseert de belangrijkste technische kenmerken van je webshop, zoals de site mirror, HTTP vs HTTPS redirects, robots.txt, XML sitemap, frames, flash, dubbele pagina’s, etc.

Pagina analyse

Seranking 4

De pagina-analyse biedt informatie over fouten op de pagina, zoals URL-lengte, pagina’s die zijn geblokkeerd door robots.txt, paginaformaat, pagina’s met noindex-metatags, rel = “canonical”, rel = “alternate”, pagina-omleiding, om er maar een paar te noemen.

Meta analyse

Seranking 5

De Meta-analyse pakt de paginatitels en beschrijvingen samen, controleert of deze uniek zijn op je webwinkel, kijkt of ze voldoen aan beperkingen op het aantal tekens en markeert duplicaten. Zo kan je in een oogopslag zien waar je nog kan verbeteren.

Content analyse

Seranking 6

Onder content analyse kun je gemakkelijk zien of je dubbele inhoud heb, of er pagina’s zijn die te groot of te klein zijn, plus door de status van de HTML-koppen bekijken.

Link analyse

Seranking 7

Met de link analyse kun je de inkomende en uitgaande links van elke pagina controleren. Hier kun je ook aanbevelingen krijgen over het gebruik van nofollow-tags in koppelingen of hoe je je ankerteksten kunt verbeteren. Maar ook dode links, of het nu intern of extern is, kun je direct zien.

Afbeelding analyse

Seranking 8

De afbeelding analyse wijst op afbeeldingen die geen Alt-teksten bevatten, en afbeeldingen met 4xx- en 5xx-statussen.

Optimalisatie

Seranking 9

Door te klikken op Optimalisatie, zie je algemene optimalisatietips voor mobiele en desktopversies van je webwinkel. Bovendien zie je fouten met betrekking tot het gebruik van JavaScript en CSS problemen boven de vouw. Tips voor compressie en het verkleinen van HTML, CSS en JS en meer zijn in deze rubriek ook allemaal te vinden.

Usability and Technologie

Seranking 10

Last but not least, de usability en technology analyse controleert de aanwezigheid van je favicon, correcte opmaak, een op maat gemaakte 404-pagina. Naast een analyse van de laadsnelheid en de veiligheid van je webwinkel zie je ook nog eens de W3C HTML validatie.

De Crawled Pages Sectie

Seranking 11

In deze sectie worden alle pagina’s van je webwinkel, externe links en afbeeldingen die zijn gecrawld weergegeven. Bovendien kun je belangrijke SEO-parameters vinden. De analyse van elke afzonderlijke pagina is een mooie manier om ervoor te zorgen dat je geen enkel probleem mist.

De subsecties Crawled pages, External links en Crawled images zijn uitgerust met filters waarmee je gemakkelijk met een selectie van benodigde gegevens kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig pagina’s sorteren op type fout en alleen met die pagina’s werken. Bovendien kun je filters voor een of meerdere parameters maken en de resultaten in het XLS-bestandsformaat exporteren.

Bij de external links zie je een lijst met links die naar externe bronnen leiden, evenals de resultaten van hun analyse op basis van parameters als de serverreactie, de aanwezigheid van de nofollow-tag, ankertekst, crawldiepte, een webpagina waarnaar wordt gelinkt etc.

In de subsectie crawled images vindt u alle afbeeldingen op uw website. Je kunt de resultaten van hun analyse ook bekijken aan de hand van belangrijke afbeeldingsgerelateerde parameters, zoals serverreactie, Alt-tekst, grootte, enzovoort.

Vergelijk crawls

Seranking 12

Zodra twee of meer audits van dezelfde website zijn voltooid, kun je de audit datums selecteren en deze resultaten vergelijken om te zien wat er is verbeterd en wat erger is geworden.

Ten slotte kun je in de settings tab aangeven hoe vaak je de scan wilt laten uitvoeren. Hou er wel rekening mee dat dit ook te maken heeft met de grootte van je pakket.

Tot slot

SE Ranking is een van de betere website audit tools die je kunt gebruiken om je webwinkel te analyseren vanuit een SEO-perspectief. Het geeft je de beschikking over nauwkeurige gegevens, gedetailleerde analytische rapportage en extra hulpmiddelen, zoals de On-page SEO-audit, waarmee je meer taken efficiënter kunt uitvoeren. SE Ranking’s volledigheid, betrouwbaarheid en multi-doelgerichtheid maken dit een onmisbare tool voor elke SEO professional en webwinkelier. Vraag vandaag nog een gratis 14 dagen trail aan en doe er je voordeel mee!