Sommige diensten en bedrijven doen aan prijsdiscriminatie. Een webshop kan bijvoorbeeld producten in Engeland goedkoper aanbieden dan in Nederland. Nederlanders betalen dan dus meer. Maar je kunt dit op een interessante manier oplossen: door een VPN te gebruiken. Hiermee kun je je IP-adres veranderen naar een adres in een ander land. In dit artikel leggen we uit hoe je prijsdiscriminatie omzeilt met een VPN.

Locatie checken via IP-adressen

Als je verbinding maakt met een website, wordt je IP-adres meegestuurd. Aan de hand van het IP-adres wordt de locatie van een gebruiker bepaald. Deze informatie wordt meegestuurd tijdens het verbinding maken met een server. Kom je uit Nederland? Dan krijg je bij een dienst of een webshop de Nederlandse prijzen te zien. Kom je uit Engeland? Dan krijg je de Engelse prijzen te zien.

Daar wordt het interessant: er kan best verschil zitten in de tarieven voor verschillende landen. Het bedrijf doet dan aan prijsdiscriminatie. Dat kun je al heel makkelijk zien door eens op Google Shopping te kijken: een ander land betekent andere prijzen.

Zo kan het zijn dat in andere landen vliegtickets, games of online services als Spotify en Netflix goedkoper zijn. Sterker: sommige aanbiedingen gelden alleen voor bepaalde landen. Zo werd Pornhub eerst gratis aangeboden aan Italiaanse gebruikers tijdens de corona-lockdown. Mensen die toch niks te doen hadden omdat ze binnen moesten blijven en het normale leven stil lag, konden zo toch aan hun trekken komen. In andere landen moest de portemonnee wel getrokken worden.

Een VPN verandert je locatie

Nu je weet hoe een IP-adres wordt gebruikt om je locatie te bepalen, wordt het interessant. Met een VPN (Virtual Private Netwerk) kun je namelijk je locatie veranderen. Je stelt dan in het programma of in de app in naar welke server de VPN eerst verbinding moet maken. Je maakt dan verbinding via een andere server als kruispunt. Daardoor maskeer je je IP-adres en laat je webshops en diensten geloven dat je in een ander land bent.

Als de locatie verandert, krijg je een ander aanbod te zien. Een VPN helpt je dus om je locatie te veranderen. Op die manier kun je profiteren van koopjes en van diensten die in Nederland helemaal niet beschikbaar zijn. Een VPN voor Netflix is dus niet alleen handig om meer verschillende films en series te kunnen kijken (je kunt bijvoorbeeld toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflixbibliotheek), maar ook om een goedkoper Netflix-abonnement af te sluiten.

Mag dat zomaar, een VPN gebruiken?

Iedereen mag een VPN gebruiken. En ook iedereen mag zijn IP maskeren. Dat je daarmee ook je locatie kunt veranderen, is een bijkomend voordeel. Aan een VPN gebruiken of het veranderen van je locatie is niets illegaals. Je kunt dus vrij profiteren van het gebruiken van een VPN.

Wat niet mag, is prijsdiscriminatie. Dat heeft het Europees Parlement al in 2018 verboden. Ook geoblocking (het blokkeren van verbindingen uit een bepaald land) is niet toegestaan. Nederlanders die via internet op Schiphol een auto huren meer moeten betalen dan een gebruiker uit een ander land, kunnen daar melding van maken. Het Europees Parlement vindt dat onacceptabel. Volgens Europarlementariërs ondermijnt prijsdiscriminatie het vertrouwen in de markt.

Dat wil niet zeggen dat het niet meer voorkomt. Het komt nog volop voor. En met een VPN maak je daar meteen korte metten mee. Zo kun je gewoon profiteren van de aanbiedingen die voor iedereen zouden moeten gelden.