Neem jij fietsen serieus als sport en ben je op zoek naar de meest passende racefiets voor jou? Dat is flinke investering, en daarom is de keuze voor een racefiets er een die je niet licht moet nemen. Online is het aanbod het grootst en heb je de tijd en ruimte om alles uitgebreid met elkaar te vergelijken. Maar waar moet je op letten als je online een racefiets bestelt? We zetten een aantal zaken op een rijtje. Aanvullend kun je gebruikmaken van deze handige gids met informatie.

Precieze gebruik

Ten eerste is het van levensbelang om te bepalen wat voor soort fiets het eigenlijk is die je zoekt. Een klassieke racefiets is bedoeld voor lange en snelle rondes op de weg. Maar ga je triatlons of tijdritten rijden, dan heb je het maximale aerodynamische voordeel van een triathlon fiets nodig. Voor races of uitdagende ondergronden is een cyclocross fiets het meest geschikt. Wil je een veelzijdige fiets voor langere ritten op verharde en onverharde wegen, dan is een gravelbike het meest passend.

Materiaal van het frame

Een racefiets kan een frame hebben van aluminium, maar ook een carbon frame is een optie. Aluminium is de goedkopere optie. Dit materiaal biedt stabiliteit, maar is wel wat zwaarder dan carbon. Voor een carbon frame betaal je dus meer, maar daar krijg je wel meer rijcomfort en een lichtere fiets voor terug. Wel is een carbon frame moeilijker te repareren.

Wielen en velgen

Het gewicht, de stijfheid en het rolgedrag van de wielen hebben een significante invloed op het rijgedrag van een fiets. Hoe lichter de wielen zijn, hoe makkelijker versnellen en afremmen gaat. Met stijvere, zwaarder wordt trapkracht sneller omgezet in aandrijving en ben je stabieler in bochten. Het design van de velgen speelt hier ook een belangrijke rol bij. Een vlakke velg is lichter dan een velg met een sterker hoogteprofiel, maar die is dan weer meer aerodynamisch, wat vooral op snelle, vlakke stukken helpt om kracht te besparen.

racefiets

racefiets

Type remmen

Qua remmen zijn er twee gangbare opties: velgremmen en schijfremmen. Velgremmen dienen wielrenners al tientallen jaren en gelden voor veel fietsers ook nog steeds als de standaard voor cyclocross racing. Het zijn zeer lichte remmen die ook nog eens betaalbaar zijn. Toch worden er de laatste jaren steeds vaker schijfremmen gebruikt op racefietsen. Vooral bij gravelbikes en cyclocross fietsen zijn krachtige en weersonafhankelijke schijfremmen ideaal, omdat ze hardere ingrepen mogelijk maken door middel van een kortere remweg. Dat zorgt voor meer veiligheid.

De eerdergenoemde gids met informatie is handig voor aanvullende informatie over waar je op moet letten wanneer je online een racefiets bestelt. Neem hem goed door, want het gaat over een serieuze aankoop! Maar wel een die past bij een gezonde, sportieve levensstijl.