Webshop stappenplan: waar begin ik?

Een webshop beginnen lijkt heel simpel! Je neemt een pakket af bij een webwinkel platform of downloadt een CMS, je plaatst een aantal producten in je webshop en het verkopen kan beginnen. In de praktijk blijkt een webwinkel beginnen iets gecompliceerder te zijn. Heb je bijvoorbeeld uitgezocht of je als bedrijf handelt en dus een KVK-nummer aan moet vragen? Is het verstandig om een zakelijke rekening te openen voor de webshop? In dit webshop stappenplan leggen we je stapsgewijs uit, hoe het opstarten van een webwinkel in z’n werk gaat.

Stap 1: je webwinkel inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een eerste stap in dit stappenplan voor een webshop beginnen, is het inschrijven van je webwinkel bij de Kamer van Koophandel. In Nederland houdt de KVK een register bij van alle hier ingeschreven bedrijven. Je wordt als bedrijf aangemerkt, wanneer je voldoet aan onderstaande criteria:

  • Je levert goederen of diensten;
  • Je krijgt hier meer dan een symbolische vergoeding voor;
  • Je neemt deel aan het economische verkeer in Nederland.

Wanneer je een webshop begint om kaarten te verkopen aan familieleden, zal dit niet direct gezien worden als een bedrijf. Kies je er echter voor om de kaarten ook aan onbekenden te verkopen, dan dien je de webwinkel in te schrijven bij de KVK. Je krijgt in dit geval immers meer dan een symbolische vergoeding voor de kaarten en neemt deel aan het economisch verkeer.

Tip: kies voor een generieke bedrijfsnaam, zodat je hier op termijn verschillende andere webwinkels aan kunt koppelen. Zo hoef je niet voor iedere webwinkel een eigen KVK-nummer aan te vragen.

Een KVK-inschrijving is vaak een vereiste om consumenten met iDeal te laten betalen in je webshop. Een goede reden om dit zo snel mogelijk te regelen!

Stap 2: zoek naar een geschikte locatie voor je webwinkel

Veel mensen starten een webshop vanuit huis. Het gaat bijvoorbeeld om een uit de hand gelopen hobby, om de verkoop van goedkoop ingekochte restpartijen, enzovoorts. Een vereiste bij een webshop beginnen is dat buren en andere omwonenden hier geen hinder van ondervinden. De tweede stap in dit stappenplan voor een eigen webshop is dan ook het zoeken naar een geschikte locatie. Voor omwonenden kan het onplezierig zijn, wanneer er dagelijks een groot aantal klanten bij je aan de deur verschijnt. Wil je klanten producten kunnen laten zien of uitproberen? In dat geval kun je op externe locatie kantoorruimte huren.

Tip: kijk ook eens in het bestemmingsplan van de gemeente, om te zien wat wel en wat niet is toegestaan als je een webshop vanuit huis begint.

Stap 3: richt de administratie in voor je webshop

Op het moment dat je een geschikte locatie gevonden hebt, kun je naar stap drie uit dit webshop stappenplan gaan! Deze derde stap richt zich op het inrichten van de administratie van je webshop. Wanneer je een KVK-nummer hebt aangevraagd, ben je verplicht om ieder kwartaal BTW-aangifte te doen bij de Belastingdienst. Om deze aangifte snel en correct in te kunnen vullen, is het belangrijk om je administratie op orde te hebben.

Er zijn verschillende online boekhoudpakketten te vinden, waarmee het bijhouden van de administratie eenvoudig is. Het is soms zelfs mogelijk om vanuit dit boekhoudpakket direct alle benodigde informatie voor de BTW-aangifte te laten exporteren! Voor zo’n boekhoudpakket betaal je een vast bedrag per maand. Je kunt er ook voor kiezen om een boekhouder in de arm te nemen. Een boekhouder kan je wijzen op de manier waarop je optimaal gebruik maakt van fiscale voordelen die de Belastingdienst je biedt als startende ondernemer. Ook op de website van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over.

Stap 4: bedenk een naam voor je webwinkel

De vierde stap uit dit stappenplan voor een webshop maken is de eerste serieuze stap richting de start van je webwinkel! Nu de basis op orde is, kun je de focus verleggen naar het ontwerp en de inrichting van je webshop. Start met het bedenken van een goede naam en registreer hier een bijpassende domeinnaam bij! Houd er rekening mee dat veel generieke domeinnamen al door anderen geregistreerd zullen zijn. Bij aanbieders van domeinnamen en webhosting vind je een tool, waarmee je kunt controleren of een domeinnaam nog beschikbaar is.

Tip: om straks makkelijker gevonden te worden door klanten, is het slim om voor een .nl-domeinnaam te kiezen. Hiermee vertel je aan een zoekmachine als Google, dat de focus van je webwinkel ligt op de Nederlandse markt.

Stap 5: aan de slag met het ontwerp van je webshop

Nu je een domeinnaam geregistreerd hebt, kun je starten met het ontwerp van de webwinkel. Het webshop stappenplan vereist hier een keuze tussen een CMS, een content management systeem, en een pakket via een webshop platform. Een CMS vergt enige technische kennis, maar is goedkoper dan het gebruik van een webshop platform. Je kunt de webshop zelf ontwerpen binnen een CMS, maar hier ook een externe partij voor inschakelen. Houd er rekening mee, dat je bij het inschakelen van een externe partij al snel 2.000 tot 3.000 euro betaalt voor de webshop.

Tip: kijk eens naar ons artikel over de webshop kosten voor het ontwikkelen hiervan. In dit artikel lees je meer over de kostenposten, waarmee je rekening dient te houden!

Stap 6: zoek naar een geschikte leverancier

Je hebt het webshop stappenplan bijna doorlopen! De webwinkel staat wellicht al online en is voorzien van een prachtige vormgeving. Nu is het zaak om een leverancier te vinden voor de producten die je aan wilt bieden. Kies je voor het inkopen en aanhouden van je eigen voorraad, of ga je voor dropshipping? In het laatste geval zet je orders in je eigen webshop door naar een leverancier. De leverancier zorgt er vervolgens voor dat het product bij je klant wordt afgeleverd. Wel zo makkelijk in de beginfase van je webshop!

Kijk ook naar een leverancier die het betaalverkeer mogelijk maakt. Vanuit zowel de pakketten via een webshop platform, als via een CMS kun je voor koppelingen met betaalproviders kiezen. Dit is de laatste stap uit dit webshop stappenplan. Nu is het tijd om de eerste klanten in je webwinkel te verwelkomen!

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!