Webshop hosting welke moet ik kiezen?

Sta je op het punt een webshop te beginnen? In dat geval zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo is het allereerst belangrijk om een aantal administratieve stappen te doorlopen. Heb je de webshop aangemeld bij de Kamer van Koophandel?

Beschik je over een btw-identificatienummer om aangifte omzetbelasting te kunnen doen en hierbij kosten af te kunnen trekken? Deze website biedt je zowel een artikel over het aanmelden van je webwinkel bij de Kamer van Koophandel, als een artikel over hetgeen de Belastingdienst van je vraagt.

Op deze pagina focussen we ons op de volgende stap: het afnemen van een webshop hosting pakket. Hierbij is het allereerst belangrijk om voor jezelf te bepalen, waarmee je een webshop wilt bouwen. Kies je ervoor om de webshop helemaal zelf te ontwikkelen? Maak je gebruik van een bestaand platform? Er zijn verschillende mogelijkheden, die in dit artikel kort aan bod komen. Niet bij ieder van deze opties heb je een hosting pakket nodig. Kijk ook eens naar het uitgebreide artikel over webshop software.

Verschillende soorten webshop software

Een webshop beginnen kan op diverse manieren. Je kunt kiezen voor een bestaand platform, waarbij je de keuze hebt uit een aantal vooraf ontwikkelde lay-outs. Onder meer Shopify en MijnWebwinkel zijn voorbeelden van dergelijke platforms. Bij deze platforms betaal je maandelijks een vast bedrag. Je hebt hierbij geen omkijken meer naar de beveiliging van je webshop, je kunt al na een paar muisklikken aan de slag met het aanbieden van producten, enzovoorts. Ook wordt er vaak standaard een koppeling met betaalproviders aangeboden. Deze betaalproviders bieden je de mogelijkheid om betaalopties als Paypal en iDEAL aan te bieden.

Een voordeel van Shopify en MijnWebwinkel is daarbij dat de webshop hosting al voor je geregeld is. Je hoeft hier zelf niets voor te doen! De kosten voor je webshop hosting zitten in de prijs van het platform inbegrepen.

Zelf een webshop bouwen

Het alternatief voor het gebruik van een dergelijk platform is zelf een webshop bouwen. In dit geval heb je de keuze uit een combinatie van WordPress en Woocommerce, Magento en bijvoorbeeld Joomla. Deze content management systemen kunnen gratis gedownload worden.

De mogelijkheden zijn eindeloos! In het beheerpaneel van deze systemen heb je de optie om duizenden plug-ins te installeren, welke extra functionaliteit aan je webshop toevoegen. Woocommerce is een voorbeeld van zo’n plug-in, wat de basis vormt van een webshop in WordPress. Ook bestaan er meerdere plug-ins om een koppeling te leggen met een externe betaalprovider. Mollie en Sisow zijn hier bekende en betrouwbare voorbeelden van.

Waar de webshop hosting bij een platform vaak geregeld is, geldt dat niet voor content management systemen als WordPress en Magento. Je dient de webshop hosting zelf af te nemen bij een van de vele Nederlandse webshop hostingproviders.

Je opties bij het afnemen van webshop hosting

Webshop hosting vergelijken is belangrijk om een weloverwogen keuze te kunnen maken. De pakketten verschillen in inhoud, in prijs en in het type hosting. Doorgaans wordt onderscheid gemaakt tussen shared webhosting en een virtual private server (VPS).

De eerste optie, ook wel WordPress webshop hosting genoemd, is vaak de goedkoopste oplossing. Je deelt een server, zonder dat je dit zelf ziet, met andere afnemers van webshop hosting. In het geval van een VPS heb je de virtuele server voor jezelf! Deze servers zijn vaak iets sneller. Daarbij is de kans op het tijdelijk offline gaan van je webwinkel kleiner. Je webshop wordt immers niet beïnvloed door andere websites die mogelijk worden aangevallen.

Onderstaand hebben we de verschillen kort voor je op een rijtje gezet:

WordPress webshop hosting (shared)

 • Je hebt de keuze uit een groot aantal pakketten in verschillende prijsklassen.
 • Je hebt geen technische kennis nodig om je webshop online te zetten.
 • Vaak een goedkope oplossing voor een beginnende webshop.

VPS hosting

 • Profiteer van je eigen virtuele server, zonder deze zelf te moeten onderhouden.
 • Enige technische kennis is vereist om de VPS in te richten.
 • Meest interessante optie bij een grote webshop met veel klanten en bezoekers.

Beste webshop hosting voor je eigen webwinkel

Een webshop beginnen betekent dat de klanten niet direct voor de virtuele, online deur zullen staan. Om hoge maandelijkse lasten te voorkomen, is het slim om goedkope webshop hosting te kiezen: shared webhosting. Mocht je website al snel groeien, dan kun je overstappen op VPS hosting. Zowel voor shared- als voor VPS hosting zijn meerdere (Nederlandse) aanbieders te vinden.

Wanneer je voor een Nederlandse aanbieder kiest, betekent dit niet direct dat ook de servers in Nederland staan. Het kan slim zijn om dit vooraf uit te zoeken. Websites op een Nederlandse server scoren vaak net iets beter in de zoekresultaten van een Nederlandse zoekmachine.

Webshop hosting vergelijken

Inmiddels ben je op de hoogte van het verschil tussen shared webshop hosting en VPS webshop hosting. Er zijn echter meer verschillen om rekening mee te houden! Kijk bijvoorbeeld naar de opslagruimte die je aangeboden wordt in een hosting pakket.

De opslagruimte kan snel gevuld raken, wanneer je een groot aantal productfoto’s in hoge resolutie op de website plaatst. Kijk daarbij naar het dataverkeer, wat vaak omschreven wordt als bandbreedte. Je wilt voorkomen dat de website al snel traag wordt door een te groot aantal bezoekers. Tegenwoordig bieden veel webshop hostingproviders onbeperkt dataverkeer aan bij hun pakketten.

Andere factoren om rekening mee te houden:

 • Het aantal kernen in de CPU van een server;
 • Het beschikbare RAM-geheugen;
 • Eventuele SLA-support;
 • Mogelijkheid om een SSL-certificaat te installeren;
 • Eventuele DDoS beveiliging op de server.

Aantal domeinnamen aan een hosting pakket koppelen

Bij verschillende webshop hostingproviders in Nederland is het mogelijk om meerdere domeinnamen aan een hosting pakket te koppelen. Dit biedt voordelen wanneer je voornemens bent om op termijn meerdere webwinkels te beginnen. Je hoeft bij een volgende webshop geen nieuw hosting pakket af te nemen, maar kunt je bestaande pakket blijven gebruiken. Vanzelfsprekend moet er voldoende opslagruimte beschikbaar zijn voor een tweede webshop.

Tip: zoek naar een hostingprovider die je bij een webshop hosting pakket een gratis domeinnaam aanbiedt! Zo kun je direct van start met de ontwikkeling van je nieuwe webshop.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!