Wat is e-commerce?

 E-commerce is de betekenis van het kopen en verkopen van goederen en diensten via internet. E-commerce is een soort bedrijfsmodel dat bedrijven in staat stelt online te opereren via bijvoorbeeld een webwinkel. 

Waarom wordt het e-commerce genoemd?

 E-commerce dankt zijn naam aan "elektronische handel", dat is het kopen en verkopen van goederen en diensten via elektronische middelen, zoals het internet.

De E-commerce industrie is de afgelopen jaren snel gegroeid, met een wereldwijde omzet van 3,53 biljoen dollar in 2019. Verwacht wordt dat deze groei zal aanhouden, waarbij de verkoop van e-commerce in 2023 naar verwachting 6,54 biljoen dollar zal bedragen. 

De e-commerce-industrie is booming en er zijn veel mogelijkheden voor bedrijven om mee te doen. Voordat je een e-commercebedrijf begint, is het echter belangrijk om de verschillende soorten e-commerce te begrijpen en te weten welk model het beste bij jouw bedrijf past. 

Er zijn verschillende vormen van e-commerce:

E-commerce bedrijven kunnen worden gecategoriseerd in drie hoofdtypen: 

 1. business-to-consumer (B2C), 
 2. business-to-business (B2B), 
 3. consumer-to-consumer (C2C). 

Het meest voorkomende e-commerce business model is B2C, waarbij bedrijven producten en diensten verkopen aan consumenten via een webshop. 

B2C e-commerce is het meest rechttoe rechtaan van de drie modellen, omdat het bedrijven betreft die producten rechtstreeks aan consumenten verkopen. In een B2C-model moeten bedrijven zich richten op het creëren van een gebruiksvriendelijke webshop en ervoor zorgen dat hun producten concurrerend geprijsd zijn. 

Bij B2B e-commerce verkopen bedrijven producten en diensten aan andere bedrijven. In een B2B model moeten bedrijven zich richten op het creëren van een webshop die gemakkelijk te gebruiken is en een soepel checkout proces biedt. 

Bij C2C e-commerce verkopen consumenten producten en diensten aan andere consumenten. In een C2C model moeten bedrijven zich richten op het creëren van een gebruiksvriendelijke webshop en ervoor zorgen dat hun producten concurrerend geprijsd zijn. 

B2B e-commerce is duidelijk anders dan B2C e-commerce

Bij B2C hebben klanten meer rechten als het gaat om retourzendingen, terugbetalingen en klantenservice. Ook is het B2C koopproces korter en minder complex dan een B2B verkoop. Je kunt je producten zonder opgaaf van reden binnen 14 dagen retourneren.

Voorbeelden van e-commerce

 1. Detailhandel: E-commerce bedrijven in de retail sector verkopen fysieke goederen direct aan consumenten. E-commercebedrijven in de detailhandel omvatten online retailers, zoals Amazon, en brick-and-mortar retailers die online aanwezig zijn, zoals Walmart. 
 2. Marktplaats: E-commerce bedrijven in de marktplaats sector exploiteren een online marktplaats, dat is een platform dat kopers en verkopers met elkaar verbindt. Marktplaats e-commerce bedrijven omvatten Amazon, eBay, en Etsy. 
 3. Digitale goederen: E-commerce bedrijven in de digitale goederen sector verkopen digitale producten, zoals ebooks, software, en online cursussen. E-commercebedrijven voor digitale goederen zijn onder meer Apple's App Store en Google Play. 
 4. Diensten: E-commercebedrijven in de dienstensector verkopen diensten, zoals hotelreserveringen en taxiritten. E-commerce dienstenbedrijven zijn onder meer Airbnb en Uber. 
 5. Abonnementen: E-commercebedrijven in de abonnementssector verkopen producten of diensten op abonnementsbasis. E-commercebedrijven met een abonnement zijn onder meer Netflix en Spotify. 
 6. Fysieke goederen: E-commercebedrijven in de fysieke goederensector verkopen fysieke producten, zoals kleding, meubels en elektronica. E-commercebedrijven die fysieke goederen verkopen, zijn onder meer Zara en Ikea. 
 7. Levensmiddelen en dranken: E-commercebedrijven in de voedings- en drankensector verkopen voedings- en drankenproducten, zoals kruidenierswaren en alcohol. E-commercebedrijven op het gebied van levensmiddelen en dranken zijn onder meer kruidenierswinkels, zoals Whole Foods, en alcoholbezorgingsdiensten, zoals Drizly. 
 8. Tickets voor evenementen: E-commercebedrijven in de sector tickets voor evenementen verkopen tickets voor evenementen, zoals concerten en sportwedstrijden. De e-commercebedrijven voor tickets voor evenementen zijn onder meer Ticketmaster en StubHub. 
 9. Lidmaatschap: E-commercebedrijven in de lidmaatschapssector verkopen lidmaatschappen, die toegang bieden tot producten of diensten. E-commercebedrijven die lidmaatschappen verkopen, zijn onder meer Costco en Sam's Club. 
 10. E-commerceplatform: E-commercebedrijven in de e-commerceplatformsector exploiteren een e-commerceplatform, dat is software waarmee bedrijven hun online winkel kunnen creëren en beheren. E-commerce platformbedrijven zijn onder meer Shopify en BigCommerce.  

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!