inschrijven bij de KvK

Een webshop beginnen bestaat uit verschillende fases. Grofweg kun je deze fases opsplitsen in de voorbereidende werkzaamheden, het bouwen van de webshop en het trekken van je eerste bezoekers.

Bij de voorbereidende werkzaamheden kan het inschrijven van je webshop bij de Kamer van Koophandel, kortweg de KvK, een belangrijke stap zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wanneer je een bedrijf in moet schrijven bij de KvK.

Is het bijvoorbeeld verplicht om je webshop hier aan te melden?
Waarop moet je letten wanneer je een KvK-nummer aanvraagt?

Is je webshop inschrijven bij de KvK verplicht?

Je webshop bij de KvK inschrijven is in de basis niet verplicht. Zeker wanneer je omzet beperkt is, kun je de webwinkel zien als een hobbyproject. Voor deze projecten heb je geen KvK-nummer nodig. Vergelijk het met een persoonlijke blog, waarmee je maandelijks een x bedrag verdient aan advertenties of betaalde berichten. Een hobbyproject wordt omschreven als een project die is opgestart zonder de intentie om hiermee winst te maken. Het verkopen van zelfgemaakte kaartjes doe je bijvoorbeeld niet direct om hier veel inkomsten uit te halen, maar wel om de uitgaven te dekken. Je webwinkel inschrijven bij de KvK is in zo’n geval niet verplicht.

KvK aanvragen om betaaldiensten te kunnen gebruiken

Hoewel je webshop inschrijven bij de KvK niet altijd verplicht is, brengt dit wel een aantal voordelen met zich mee. Zo kun je bedrijfskosten aftrekken van de te betalen belasting en heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een betaaldienst als iDEAL. Er zijn diverse betaalproviders die eisen dat een webwinkel staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarbij moet je vaak een zakelijke rekening hebben om betalingen middels iDEAL te kunnen accepteren. Het openen van een zakelijke rekening is, zoals de naam al doet vermoeden, enkel mogelijk voor ondernemers. Bij het openen van zo’n rekening dien je een kopie van een KvK uittreksel aan te leveren.

Voor- en nadelen van een KvK-nummer aanvragen

Reeds beschreven we een aantal voor- en nadelen van het aanvragen van een KvK-nummer voor je webshop. Onderstaand hebben we de belangrijkste punten nog eens voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Zakelijke rekening aan te vragen
  •  Je kunt iDEAL als betaaloptie aanbieden
  • Een KvK-nummer is verplicht bij een hogere omzet
  • Je kunt je aansluiten bij een brancheorganisaties

Nadelen

  • Ieder kwartaal aangifte doen van je omzetbelasting
  • Een KvK-nummer kost geld

Kies voor een enkele KvK-inschrijving bij meerdere webshops

Om het inschrijven van een webshop in het register van de KvK zo makkelijk mogelijk te maken, is het slim om meerdere webwinkels onder te brengen bij hetzelfde bedrijf. In dit geval vraag je enkel voor het overkoepelende bedrijf een Kamer van Koophandel-nummer aan. Het scheelt je veel administratief werk! Je hoeft namelijk niet per webwinkel een aangifte omzetbelasting in te dienen, maar doet dit direct voor alle onderdelen van je bedrijf.

Weet je nog niet of je in de toekomst meerdere webshops wilt beginnen? Ook in dat geval kan het slim zijn om alvast een generieke bedrijfsnaam in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je eerste webwinkel zal onder dit bedrijf vallen.

Verschillende rechtsvormen voor je onderneming

Bij de KvK een afspraak maken wordt voorafgegaan door de keuze uit verschillende rechtsvormen. Het kan verstandig zijn om je hierover te laten adviseren, wanneer je niet bekend bent met de verschillen. Een eenmanszaak oprichten brengt andere verplichtingen met zich mee, dan bijvoorbeeld het starten van een besloten vennootschap (BV) of een vereniging onder firma (VOF).

Wist je bijvoorbeeld dat het in het geval van een besloten vennootschap verplicht is om een jaarrekening te publiceren? Bij een eenmanszaak is het voldoende om maandelijks aangifte omzetbelasting te doen. De eenmanszaak komt ook terug bij de aangifte inkomstenbelasting aan het begin van een nieuw jaar.

Ten opzichte van vroeger is het niet langer verplicht om een groot startkapitaal in een besloten vennootschap te stoppen. Wel ben je verplicht om verschillende zaken op papier te laten zetten door een notaris. Het opstarten van een besloten vennootschap brengt zodoende veel meer met zich mee, dan het inschrijven bij de KvK.

Verschil in aansprakelijkheid bij rechtsvormen

Niet alleen de verplichtingen bij de verschillende rechtsvormen verschillen. Ook zit er een verschil in aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak ben je bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk voor schulden, een claim en andere kostenposten.

In het geval van een besloten vennootschap ben je in geen geval hoofdelijk aansprakelijk. Zeker naarmate je bedrijf of losse webshop groeit kan dit voordelen bieden. In de beginfase van een webshop wordt vrijwel altijd voor een eenmanszaak gekozen. Start je de webshop samen met anderen? In dat geval kan een vereniging onder firma interessanter zijn.

Bij de KvK een afspraak maken voor je inschrijving

Je webshop bij de KvK inschrijven begint bij een afspraak op locatie. Nadat je online een aanvraag hebt ingediend, zal de Kamer van Koophandel je uitnodigen om langs te komen op de vestiging bij jou in de buurt. Hier krijg je meer informatie over hetgeen een webshop inschrijven bij de KvK betekent. Nadat je afspraak afgerond is, loop je met een dikke map aan informatie en je eigen KvK-nummer bij de vestiging weg. Je bent nu klaar om met je webshop te beginnen!

Kosten voor een inschrijving bij de KvK

Een webshop beginnen en bij de KvK inschrijven brengt kosten met zich mee. Het aanvragen van je webshop bij de KvK kost eenmalig 50 euro. Waar je voorheen jaarlijks een vast bedrag betaalde voor het aanhouden van het KvK-nummer, geldt dat tegenwoordig niet meer.

Houd er rekening mee dat er naast deze 50 euro nog wel een bedrag van 15 euro in rekening wordt gebracht voor je eerste uittreksel uit het handelsregister. Dit uittreksel heb je nodig om een zakelijke bankrekening af te sluiten en je aan te melden bij een betaalprovider.

Tip: wacht niet te lang met het aanvragen van de bankrekening en een account bij de betaalprovider. Zij vragen om een recent uittreksel uit het handelsregister! Wacht je te lang, dan zal je opnieuw een uittreksel aan moeten vragen.

Webinar een webshop starten

Een webshop beginnen. Hoe pakt u dit aan en waar moet u rekening mee houden? Tijdens deze webinar van de experts van KVK, Belastingdienst én mede-ondernemers, krijg je informatie over alle onderwerpen waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!