Hoe creëer je een correcte domeinnaam?

Je gaat bij de keuze voor een domeinnaam natuurlijk niet over één nacht ijs als je een webshop wilt starten. Daar denk je over na, want dat is de naam die je doelgroep moet leren kennen en onthouden. Bovendien zijn er verschillende regels om je aan te houden bij de keuze voor een domeinnaam. Niet alle tekens zijn bijvoorbeeld toegestaan. Ook denk je na over de extensie die achter het domein komt te staan. Ontdek daarom hier hoe je een correcte domeinnaam voor je webwinkel kiest.

Is de domeinnaam nog vrij?

Je bent vast al aan het brainstormen geweest om de ideale naam voor je webshop te bedenken. Veel populaire namen zijn al bezet en daarom is een domeinnaam checken ook de eerste stap voordat je verder gaat. Een domeinnaam checken laat zien of het domein met de betreffende extensie nog vrij is of al bezet is. Is de naam nog vrij dan heb je de mogelijkheid om deze direct vast te leggen. Kies je alleen voor de extensie .nl of ben je van plan internationaal te gaan? In dat geval is het ook mogelijk om andere landenextensies voor je domein meteen vast te leggen, zoals .be of .de.

Regels registratie domeinnaam

Een domeinnaam dient minimaal over twee karakters te beschikken en maximaal over 63. Het is niet toegestaan om tekens of spaties in het domein op te nemen. Het minteken is wel toegestaan, maar % en & bijvoorbeeld niet. Er zijn ook woorden die je niet mag gebruiken in een domein. Bijvoorbeeld als het woord onzedelijk is of in strijd is met de openbare orde. Kijk uit om merknamen van anderen te gebruiken in je domein. De kans bestaat namelijk dat het niet is toegestaan.

Kort en gemakkelijk te onthouden domein

Je wilt natuurlijk dat je webshop gemakkelijk te bereiken is voor je doelgroep. Daarom is het ook aan te raden om voor een domeinnaam te kiezen die eenvoudig te onthouden is. In dat kader is het onder meer aan te raden om voor een korte en krachtige naam te kiezen. Het helpt ook nog als de naam simpel te spellen is. Heb je een webshop die gekoppeld is aan een fysieke winkel en heb je een lokaal bedrijf? In dat geval is het te overwegen om de plaatsnaam eveneens in je domeinnaam op te nemen.

Geschikte domeinnaam voor je webshop vinden

Bij het zoeken naar een geschikte domeinnaam voor de webshop dien je met verschillende factoren rekening te houden. Kies je bijvoorbeeld voor de naam van je bedrijf als domeinnaam? Wil je belangrijke zoekwoorden in de domeinnaam van je webwinkel verwerken? Hoe maak je het voor bezoekers zo makkelijk mogelijk om de domeinnaam te delen met anderen? Onderstaand zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje!

Zorg voor een herkenbare domeinnaam

Op het moment dat een potentiële klant je domeinnaam invoert of op internet tegenkomt, moet duidelijk zijn wat je te bieden hebt. Wanneer je woonaccessoires verkoopt, kan het slim zijn om iets met “wonen”, “interieur” of “huizen” in de domeinnaam te verwerken. Dit hoeft geen Nederlandse term te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook “home” of “interior” zijn. Het gaat erom, dat de domeinnaam past bij de inhoud van de website.

Kies voor zoekwoorden in plaats van een brand

Naast de mogelijkheid om een merknaam in je domeinnaam te verwerken, kun je ook kiezen voor zoekwoorden. Over het algemeen scoort een domeinnaam met zoekwoorden makkelijker op het main keyword van je webwinkel, dan een merknaam. Ter illustratie: “woonaccessoires.nl” scoort sneller op de zoekterm “woonaccessoires” dan een domeinnaam als “interiorstylista.nl”. Laat dit echter geen beperkende factor zijn! Niet iedereen vindt het even mooi om zoekwoorden in de domeinnaam te gebruiken, in plaats van een merknaam.

Let op de extensie van een domeinnaam

Niet alleen wil je met een domeinnaam voor de webshop duidelijk maken wat je bezoekers te bieden hebt. Ook geeft de domeinnaam aan op welke markt je de focus legt. Een .nl-domeinnaam laat zien, dat je klanten in Nederland probeert te bedienen. Daar waar je webshop zich met een .be- of .com-domeinnaam op respectievelijk de Belgische of een internationale markt richt. In het laatste geval is het slim om voor Engelse content op de website te kiezen. Dit kan Nederlandse of Belgische klanten afschrikken.

Gebruik geen bestaande merknamen

Je wilt voorkomen dat je nieuwe webshop binnen een korte tijd gesloten moet worden, omdat je onbewust inbreuk maakt op het merkenrecht van grote bedrijven. Dit is bijvoorbeeld het geval, wanneer je de merknaam van zo’n bedrijf in je domeinnaam verwerkt. Zeker bij webwinkels wordt hier streng naar gekeken! Je zou immers kunnen profiteren van de naamsbekendheid en betrouwbaarheid die grote bedrijven hebben.

Maak de domeinnaam niet te lang

Een vierde factor om rekening mee te houden is de lengte van een domeinnaam. Probeer de domeinnaam kort en krachtig te houden. Een korte domeinnaam is niet alleen sneller in te tikken, maar wordt daarbij makkelijker onthouden. Zo vergroot je de kans dat bestaande klanten je domeinnaam delen met vrienden en familie. Enigszins samenhangend met de lengte van een domeinnaam is de woordkeuze. Zorg dat er maar een manier is waarop een woord geschreven kan worden.

Tips voor de domeinnaam van je webshop

Onderstaand hebben we de belangrijkste tips uit dit artikel voor je op een rijtje gezet. Houd hier rekening mee, wanneer je een domein registratie voor je webshop aanvraagt.

  • Kies bij voorkeur voor een .nl-domeinnaam;
  • Zorg dat de domeinnaam niet te lang is;
  • Voorkom het gebruik van streepjes in de domeinnaam;
  • Maak geen gebruik van cijfers, maar schrijf woorden uit;
  • Pas op met het gebruik van bestaande merknamen;
  • Kies voor makkelijk te schrijven woorden.

Heb je al een leuke domeinnaam voor je webshop gevonden? Registreer deze zo snel mogelijk, om te voorkomen dat andere partijen de domeinnaam registreren! Het kan verstandig zijn om naast de .nl-domeinnaam ook alvast een .be- en .com-domeinnaam aan te vragen. Mogelijk wil je op termijn uitbreiden naar andere landen.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!