Een webshop business plan uitwerken

Het aantal webwinkels is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Mede door het feit, dat een webshop maken steeds makkelijker wordt! Je huurt ruimte op een server, kiest een domeinnaam uit en installeert gratis een content management systeem met template. Ook wanneer je voor een webshop via een webwinkel platform kiest, is het opbouwen hiervan heel eenvoudig! Dit betekent echter niet, dat iedere webshop een succes wordt. Om de kans op succes te vergroten, is het uitwerken van een webshop business plan een vereiste. In dit artikel bieden we je hulp bij het uitwerken van het ondernemingsplan.

Doel van een webshop businessplan

Wellicht heb je tal van goede ideeën voor een nieuwe webshop. Heb je gezien dat de vraag naar specifieke producten sterk is toegenomen en wil je hier met de webwinkel op inspelen? Wil je wellicht een geheel nieuw product op de markt aanbieden? Om dit op de juiste wijze aan te pakken, is het belangrijk om je idee vooraf goed uit te werken. Welke doelgroep wil je bereiken? Hoe vind je potentiële klanten die binnen deze doelgroep vallen? Ook niet onbelangrijk is de winstgevendheid van de webshop. Hoe voorkom je dat de kosten al snel te hoog worden? Op welke manier verdeel je het budget over marketingactiviteiten en de verdere ontwikkeling van je webshop?

Businessplan webshop voorbeeld biedt houvast

Met dit ondernemingsplan webshop template heb je enige houvast bij het uitwerken van je ideeën. In dit artikel lees je op welke zaken je moet letten, hoe je van een idee naar een uitgedacht plan komt en welke rol verschillende factoren hierbij spelen. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen het in kaart brengen van de markt, het uitwerken van een online strategie voor je webwinkel en het opzetten van een financieel plan.

Zonder een webshop business plan loop je het risico al snel te moeten stoppen met de webshop. Het aantal klanten valt bijvoorbeeld tegen, waardoor de webwinkel niet langer winstgevend is. Andersom kunnen ook de kosten te snel stijgen, waardoor de verkoop van producten onvoldoende marge oplevert. Dit is zonde!

Focus je op het in kaart brengen van de markt

Het uitwerken van een webshop business plan begint bij het inventariseren van de producten of diensten die je aan wilt bieden. Probeer hierbij te zoeken naar een niche binnen de markt. Des te specifieker de niche is, des te makkelijker wordt het straks om potentiële klanten binnen dit deel van de markt te bereiken. Een webshop met een heel breed productaanbod zal minder snel slagen. Hoe ga je de concurrentie aan met partijen als Bol.com, Amazon en Alibaba? Binnen een niche is de concurrentie doorgaans kleiner.

Overigens hoeft een niche je niet te beperken. Als de verkoop van een eerste product(serie) goed loopt, kun je de webwinkel uitbreiden met producten voor een ander deel van de markt.

Kijk naar de leveranciers voor jouw producten

Ook niet onbelangrijk bij het zoeken naar een geschikte niche, is het aanbod bij leveranciers. Zijn er voldoende leveranciers die het product bieden, wat jij wilt kunnen verkopen? Afhankelijkheid maakt je webwinkel kwetsbaar. Als een leverancier plotseling stopt, betekent dit immers dat ook jouw webshop zal moeten stoppen of in alle haast een nieuwe leverancier moet vinden. Door vooraf in kaart te brengen welke leveranciers jouw product aanbieden, voorkom je een dergelijke situatie.

Het uitwerken van je online strategie in het ondernemingsplan

In het tweede deel van een webshop ondernemingsplan is het zaak om te kijken naar je online strategie. Nu je in beeld gebracht hebt op welke (niche)markt je webshop zich focust, kun je uitzoeken hoe je mensen binnen dit deel van de markt bereikt. Maak hiervoor een profiel van je potentiële klanten. Wat is het geslacht van een klant? Hoe oud zullen de meeste klanten zijn? Uit welke gebieden komen klanten? Enzovoorts. Deze informatie maakt het makkelijker om je eerste marketingcampagnes op te zetten.

Denk ook alvast vooruit! Hoe zorg je dat je marketingcampagnes kunt blijven optimaliseren? Welke data verzamel je op de website? Maak je bijvoorbeeld gebruik van een CRM-systeem, waarbinnen je waardevolle informatie over klanten vast laat leggen?

Combinatie van SEO en SEA voor je webshop

Er zijn verschillende manieren om je online strategie in de praktijk te brengen. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). SEO richt zich op de lange termijn, waarbij je probeert om op natuurlijke wijze hogere posities in de zoekresultaten te verkrijgen. Bij SEA ligt de focus op de kortere termijn. Hierbij investeer je in advertentieruimte binnen de zoekmachine.

Tip: houd in je financiële plan voor de webshop rekening met deze kosten! Het is cruciaal om je online strategie direct op de juiste wijze in de praktijk te kunnen brengen.

Aan de slag met een financieel plan

Het laatste onderdeel van een webshop businessplan is het financiële plaatje. Welk budget heb je nodig om de webshop live te kunnen laten gaan? Kijk eens naar ons overzicht met webshop kosten, waarmee je te maken zal krijgen bij de ontwikkeling van je webwinkel. Je kunt denken aan de kosten voor een ontwikkelaar, voor webhosting en de domeinnaam. Eerder beschreven we al, dat je in het financiële plan van een webshop rekening dient te houden met marketingactiviteiten in de eerste fase. Je wilt voorkomen dat je lang moet wachten op je eerste klanten! Deze klanten zorgen er immers voor dat je een deel van je investering terugverdient en budget vrijmaakt voor verdere marketingcampagnes.

Normaliter zijn het investeringsplan, financieringsplan, de exploitatiebegroting en een liquiditeitsprognose onderdeel van een financieel plan. Bij kleinere webwinkels kun je sommige onderdelen weglaten.

Financiële buffer voor tegenslagen

Houd in een financieel plan altijd rekening met tegenslagen. Mogelijk kost de ontwikkeling van je webshop toch meer, of slaat de eerste marketingcampagne niet direct aan. In zo’n geval is het prettig om een financiële buffer te hebben.

Tip: zoek eens naar een webshop ondernemingsplan voorbeeld op internet! Er zijn verschillende websites waarop je een ondernemingsplan webshop pdf-template kunt downloaden.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!