Een webshop beginnen naast een uitkering

Een webshop beginnen kan in verschillende situaties interessant zijn. Start een webwinkel naast je bestaande baan, om af en toe wat extra inkomsten te hebben. Ook als student of scholier is het bouwen van een webshop interessant. Het levert mogelijk leuke bijverdiensten op! Heb je een WW-, arbeidsongeschiktheid- of Ziektewetuitkering? Wellicht zorgt een webshop beginnen er in dat geval voor dat je het maandelijks net iets ruimer hebt. Voor jezelf beginnen kan echter consequenties hebben op de hoogte van je uitkering. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Het is belangrijk om je goed in te lezen, om problemen achteraf te voorkomen.

Een webwinkel beginnen vanuit een uitkering betekent in de meeste gevallen, dat je een bedrijf start. Enkel wanneer de webshop hobbymatig gehouden wordt, is het niet noodzakelijk om een KvK-nummer aan te vragen.

Verplicht een online training volgen

Wanneer je een webshop begint met een uitkering, kan het verplicht zijn om een online training te volgen. Deze online training wordt aangeboden door het UWV en helpt je te bepalen of ondernemen echt wat voor je is. De cursus draagt de naam “Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering”. Tijdens de training, die je in je eigen tijd kunt volgen, komen de gevolgen van een webshop voor je uitkering aan bod. Ook andere zaken waarmee je rekening dient te houden bij het opstarten van een bedrijf worden beschreven.

Let op, de training is alleen verplicht voor mensen met een WW-uitkering. Wanneer je een bijstandsuitkering hebt dien je contact op te nemen met de gemeente. In de meeste gevallen zal je hier een vast contactpersoon hebben die je van advies kan voorzien. Ook wanneer je een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt is het volgen van de training niet noodzakelijk. In dit geval kun je een arbeidsdeskundige inschakelen om je te laten adviseren.

Onderzoeksperiode voor je nieuwe webshop

Heb je de training van het UWV succesvol afgelegd? In dat geval kan een onderzoeksperiode volgen. Deze onderzoeksperiode duurt maximaal zes weken en helpt je bij het uitwerken van je ideeën voor de webshop. Je zoekt in deze periode uit of je idee haalbaar is, wat een geschikte locatie is om je webshop te vestigen, welke verzekeringen er moeten worden afgesloten en bijvoorbeeld of een vergunning noodzakelijk is. Ook werk je in deze periode aan een ondernemingsplan en worden belastingzaken doorgesproken. Het inschrijven van je webshop bij de Kamer van Koophandel betekent immers dat je ieder kwartaal aangifte omzetbelasting moet doen. Kijk hiervoor ook eens naar de pagina over de verplichtingen bij de Belastingdienst na het bouwen van een webshop.

In de onderzoeksperiode, welke overigens niet altijd wordt toegekend, heb je geen sollicitatieplicht. Ook behoud je de uitkering in deze fase. Mocht na deze periode blijken dat het idee om voor jezelf te beginnen onverstandig is, dan verandert er niets aan de situatie voor de onderzoeksperiode. Start je wel met een webwinkel? In dat geval kom je in aanmerking voor een startperiode van 26 weken.

Startperiode niet altijd verplicht bij WW-uitkering

Je komt niet automatisch in aanmerking voor de startperiode. Deze periode geldt alleen voor mensen die hun bedrijf starten op of na de dag dat hun WW-uitkering is ingegaan. Daarbij dient het UWV toestemming te geven, als je kiest voor een webwinkel en een WW-uitkering. Vanzelfsprekend geeft het UWV enkel toestemming aan mensen die een idee hebben, waarvan het UWV verwacht dat het inkomsten oplevert. Het ondernemingsplan uit de eerder beschreven onderzoeksperiode speelt hierin een belangrijke rol.

Voordeel van deze startperiode is dat je geen sollicitatieplicht hebt en je alle beschikbare uren in het bouwen van de webshop mag stoppen. Houd er rekening mee dat je 29% minder WW-uitkering krijgt in deze periode. Dit compenseer je immers met de inkomsten uit je webwinkel.

Voor jezelf beginnen zonder startperiode

Het kan voorkomen dat je niet voldoet aan de eisen om in aanmerking te komen voor de startperiode. In dat geval berekent het UWV een fictief loon, waarbij gekeken wordt naar hetgeen je verdiende in loondienst. Het fictieve loon is je uurloon vermenigvuldigt met het aantal uur wat je op maandbasis aan je webshop gaat besteden. Van dit fictieve loon wordt 70% van je WW-uitkering afgetrokken. Dit is niet het enige gevolg van een webwinkel op je WW-uitkering. Ook ben je nog steeds verplicht om te solliciteren voor de uren die je niet aan de webshop besteedt.

Gevolgen voor andere uitkeringen

Een webwinkel beginnen vanuit een uitkering kan ook bij een arbeidsongeschiktheid- of Ziektewetuitkering. Eerder werd al beschreven dat het in deze situaties niet noodzakelijk is om een training te volgen. Je bepaalt in samenspraak met een coach of contactpersoon bij de gemeente of een webshop beginnen bij je past. Er zijn in dit geval geen vaste afspraken over hetgeen het starten van een webwinkel betekent voor de hoogte van je uitkering. Wist je bijvoorbeeld dat er bij een arbeidsongeschiktheid- en Ziektewetuitkering in geen geval sprake is van een startperiode?

Het kan vaak geen kwaad om de training Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering ook te volgen in het geval van een arbeidsongeschiktheid- of Ziektewetuitkering. Het geeft je inzicht in hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij voor jezelf beginnen naast een uitkering.

Regels voor arbeidsongeschiktheid- en Ziektewetuitkering

In de basis geldt dat je de inkomsten uit je webshop en de hieraan gewerkte uren standaard op moet geven bij het UWV. Deze inkomsten worden vervolgens verrekend met je uitkering, waardoor een webshop vaak invloed heeft op de hoogte hiervan. Net als bij een webwinkel en WW-uitkering geldt ook voor een webwinkel naast je arbeidsongeschiktheid- of Ziektewetuitkering dat je een verplichte onderzoeksperiode hebt. Je vaste contactpersoon of adviseur kan na deze periode met je meedenken over de haalbaarheid en rendabiliteit van een webshop.

Net als bij de onderzoeksperiode voor een webwinkel naast een WW-uitkering geldt ook voor deze onderzoeksperiode dat dit geheel vrijblijvend is. Je kunt na deze periode alsnog stoppen met het idee voor een webshop, zonder dat dit invloed heeft op je uitkering. Op de website van het UWV vind je meer informatie over uitkeringen en een webwinkel starten.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!