Wat betekent SSH?

SSH (Secure Shell) maakt het mogelijk op een versleutelde manier contact te maken met een andere computer en op afstand commando’s uit te voeren via een shell. Een shell is een soort computerprogramma waarmee je opdrachten kan geven aan het besturingssysteem van een computer.
Omdat SSH met encryptie (zie elders in de begrippenlijst) werkt, is het voor eventuele afluisteraars, die de internetverbinding aftappen, zo goed als onmogelijk wachtwoorden of commando’s te achterhalen. SSH is eigenlijk dus de veilige manier om op afstand opdrachten te geven aan een computer of server.

Maar wat is een SSH-key en hoe werkt het?

Als je het hebt over SSH-keys, heb je het eigenlijk altijd over een keypair. Je kunt SSH keys vergelijken met een sleutel (Private key) en het slot waar de sleutel in past (Public key). De Private en Public key noem je een keypair. Om een slot te openen heb je de juiste sleutel nodig en zo werkt het eigenlijk ook met SSH-keys. Ze herkennen elkaar en geven je daarom toegang. De public key staat op de server en de private key zet je op je eigen computer. Omdat de public key op de server staat en de private key op je eigen computer kun je dus vanaf je eigen PC inloggen op de server.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!