Hebben productvariaties een eigen pagina nodig?

Hier is geen eenvoudig antwoord op, maar er zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je bepaalt welke strategie voor jouw werkt. Stel jezelf, voordat je begint, de volgende vragen om het probleem beter te begrijpen;

  • Zijn productvarianten concurrerend in de SERP’s, wat duplicatie en / of kannibalisatie veroorzaakt?
  • Vormen productvariaties crawlproblemen of inefficiënties?
  • Is het “verkeerde” producttype geselecteerd als het canonical?
  • Zijn er bedrijfsdoelstellingen gekoppeld aan long-tail prestaties waar kleurenvarianten belangrijk zijn?
  • Zijn kleurvarianten, maten en modellen van bijzonder belang (of niet) in jouw branche / niche?

Het komt vaak voor dat productvarianten problemen veroorzaken bij SEO met duplicatie, kannibalisatie en crawl inefficiënties. Dit gebeurt het vaakst vanwege gecompliceerde URL’s die zijn gegenereerd met veel parameters en ID’s.

Hou wel rekening met het volgende:
Alle beslissingen moeten gebaseerd zijn op een analyse van de specifieke situatie, de sterke en zwakke punten en obstakels van de site of pagina, evenals je primaire zakelijke doelstellingen en de doelen van je SEO-kanaal.

Usability

Dus als er ooit een manier is om alle kleurencombinaties mogelijk op dezelfde pagina te bieden (met behulp van een vervolgkeuzemenu en JavaScript of iets dergelijks),

Als je bijvoorbeeld T-shirts verkoopt, willen mensen waarschijnlijk weten in welke kleuren die bepaalde stijl beschikbaar is en zullen ze minder snel naar [T-shirt met paarse ronde hals] zoeken.

Er zijn echter situaties waarin gebruikers gericht op kleur zoeken.
Als ik bijvoorbeeld op zoek ben naar een stropdas (of sokken) die passen bij een pak welke ik draag voor een presentatie, zoek ik waarschijnlijk als volgt: [groene stropdas]


In dat geval is het belangrijk om naar voren te komen in de zoekresultaten voor groene stropdas.

Dus de eerste stap is om te overwegen of jouw product er één is waar specifieke kleuren belangrijk zijn voor het gebruikersgemak van deze gebruikers.

Dubbel werk

Het tweede wat je in overweging moet nemen is dubbel werk.

Overweeg hoeveel moeite het zou kosten om een aangepaste pagina voor elke kleur van elk product te schrijven en het mogelijke rendement op die investering van tijd en middelen.

Heb je onbeperkte middelen en wil je gewoon alles doen om goed te scoren? Misschien is het de moeite waard om voor elke kleur een aangepaste pagina te schrijven.

Maar bedenk ook dat voor elke individuele pagina die je maakt, je die pagina moet onderhouden. Of deze pagina moet redirecten als dit product niet meer leverbaar is.

Duplicate content

Het derde punt waar je rekening mee moet houden is duplicatie in zoekmachines.

Als je drie verschillende kleuren van een artikel hebt, is het waarschijnlijk haalbaar om specifieke inhoud voor elke artikel te schrijven, zodat zoekmachines geen duplicate content te zien krijgen.

Als je echter iets verkoopt als verf, waar er meer dan honderden verschillende kleuren kunnen zijn, is het veel minder haalbaar (en nuttig) om daarvoor specifieke content te schrijven, ook al is het een product waar mensen waarschijnlijk specifieke kleuren willen hebben.

Amazon bijvoorbeeld heeft deze pagina: https://www.amazon.com/Wilton-Blue-Candy-Melts-oz/dp/B006ZZQTHC?th=1

Deze pagina heeft een blauwe snoepje waar je naar een andere kleur kunt gaan zonder de pagina te verlaten. De URL verandert niet voor de andere kleur, hoewel deze wel bestaat.

Dit is een voorbeeld van het gebruik van JavaScript voor de gebruikerservaring terwijl je meerdere pagina’s hebt. Als je op zoek was naar een ander kleur snoepje, zou je naar die specifieke kleur worden gebracht.

De Praxis doet het anders, als je daar naar een specifieke pagina gaat voor een bepaalde verf: https://www.praxis.nl/verf-laminaat-decoratie/verf/lakken/perfection-lak-mat-gebroken-wit-750ml/5239565 dan hebben ze een kleurenkiezer op de pagina, maar als je een andere kleur selecteert, wordt de hele pagina opnieuw geladen naar de andere kleurenpagina, zoals hieronder:
https://www.praxis.nl/verf-laminaat-decoratie/verf/lakken/perfection-lak-mat-provence-blauw-750ml/5239584

De content op beide pagina’s is vrijwel identiek behalve dat de kleurnaam in de inhoud wordt veranderd:

De matte lak van Perfection gebroken wit is een duurzame lak van topkwaliteit voor het afwerken van alle soorten materialen binnen en buiten.

De matte lak van Perfection provence blauw is een duurzame lak van topkwaliteit voor het afwerken van alle soorten materialen binnen en buiten.

Het is vrij duidelijk dat Google dit waarschijnlijk niet als duplicate content ziet.

Houd er wel rekening mee dat Google het niet leuk vindt om je artikelen of teksten te kopiëren wanneer het alleen gaat om de waarde van meerdere pagina’s kunstmatig te verhogen. Wanneer je duplicate content slechts een deel van je business is, lijkt het hen niet zoveel te schelen.

Het is echter mogelijk dat het schrijven van kleur specifieke inhoud je beter zou kunnen ranken, dus je zou dit kunnen gaan proberen, op alle kleuren van een of twee producten of op een handvol populaire kleuren voor één product.

Overweeg wat Google echt kan crawlen

De laatste uitdaging is dat alles over dit onderwerp altijd in beweging is.

Google vindt nieuwe en betere manieren om individuele producten te identificeren en de webtechnologie blijft vooruitgaan in hoeveel je op één pagina kunt weergeven.

Reminder, minder dan vijf jaar geleden, zou dit niet eens een vraag zijn geweest, omdat een kleurenkiezer op de productpagina niet bestond.

Naarmate de schema markup verbetert en zoekmachines meer in staat zijn AJAX-inhoud te doorzoeken, zou het me niet verbazen als ze geïndividualiseerde inhoud voor elk product binnen één enkele pagina kunnen analyseren.

Om hierover duidelijk te zijn, Google beweert dit al te kunnen doen, maar ik heb het getest en heb het niet gezien. Verschillende van mijn collega’s hebben dit ook getest en zeggen dat het lijkt op parallax scrollen – een goede ontwikkeling voor usability, maar echt moeilijk om Google volledig te laten crawlen.

Tijdens een centrale hang-out-chat van Google-webmaster vroeg een deelnemer of het een goed idee was om meerdere pagina’s te maken voor een enkel product om elke specifieke variatie te markeren. Het einddoel was om de zoekresultaten voor een bepaald product op de website te verbeteren.


Ga naar 6:00 in de video om John’s kijk op productvariaties te horen.

In de meeste gevallen hoeft een productfunctie of optie (zoals een specifieke kleur of grootte) geen afzonderlijke productpagina. Dat zijn details die je in de content wilt opnemen, maar het vereist meestal geen unieke pagina. In feite zou het creëren van meerdere pagina’s voor een enkel product het tegenovergestelde effect kunnen hebben op je SEO.

Blogberichten zijn een andere manier om een speciale productfunctie te markeren

John gooide ook een andere suggestie erin die effectiever kon zijn dan het maken van een tweede productpagina. Hij stelde voor een blogbericht over een specifieke variatie te maken en vervolgens te linken naar de productpagina in de post. Dit geeft je een andere geïndexeerde pagina op je site die gedetailleerd kan ingaan op die variatie.

 Kom je er toch niet uit?

Word dan vandaan nog lid van de WebwinkelCommunity

Ja, Ik Wil Graag Lid Worden
Wij helpen je graag verder!