Aandachtspunten bij het inrichten van het magazijn: waar moet je op letten?

Ben je bedrijfsleider, ondernemer of magazijnbeheerder, dan weet je dat het goed en praktisch inrichten van een magazijn geen sinecure is. Elke magazijninrichting komt heel precies. Als je verantwoordelijk bent voor het inrichten van een magazijn, moet je meerdere zaken goed in het oog houden. Welke aandachtspunten zijn er zoal? Waar moet je goed op letten als je een magazijnruimte gaat indelen?

Houd piek- en dalmomenten in de gaten

Kies een indeling van het magazijn die op de lange termijn werkt. Is in jouw bedrijfsvoering bijvoorbeeld een opslag nodig die piekmomenten kent, dan is het verstandig om te zorgen dat je altijd voldoende stellages hebt voor als het druk wordt. Pas de magazijninrichting dus aan op de behoefte en fluctuatie die er jaarlijks is. Door te kiezen voor flexibel op- en afbreekbare stellingen, kun je de behoefte snel aanpassen aan de vraag en drukte van het moment. Zorg er hierbij voor dat de stellingen die je een deel van het jaar niet nodig hebt, snel afgebroken en opgeruimd kunnen worden. Deze stellingen bevinden zich dus idealiter in de buurt van een vrije opslagruimte in het magazijn.

Zet veiligheid op één

Naast een praktische magazijninrichting is het belangrijk dat de magazijnindeling optimaal veilig is. Wanneer je een stelling opbouwt, doe dit dan exact volgen de voorschriften van de fabrikant en wijk daar nooit van af. Controleer alle onderdelen op (zichtbare) gebreken en doe dat niet alleen bij de opbouw, maar daarna ook periodiek. Minimaal één keer per half jaar is er een algemene veiligheidscontrole nodig om het welzijn van jou en jouw medewerkers te kunnen garanderen.

Let op materiaalsoort, grootte en afmetingen

Afhankelijk van het soort producten en de vormgeving daarvan, bepaal je welk magazijntype voor jouw onderneming de beste keuze en hoe groot elke plek in het magazijn qua lengte, breedte en diepte moet zijn. Vaten of grote zakken met 25 of 50 literinhoud sla je op een ander manier op dan bijvoorbeeld kleine of grote dozen. Bepaal het aantal sku’s en de lotgrootte. Bepaal ook welke pallets voor jouw het meest ideaal zijn: van hout, van kunststof of van metaal. Belangrijk is dart de pallets in de stellage voldoende draagkracht bieden en niet kunnen doorzakken. En natuurlijk is het cruciaal dat de pallets goed, veilig en voor schadeloos uit het magazijn gehaald kunnen worden met een heftruck of pompwagen. Zorg dat er in de indeling van het magazijn hiervoor voldoende ruimte is.