Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. De eenvoud waarmee je tegenwoordig een webshop kunt opzetten zorgt voor een enorme boost op het gebruik van een PSP (Payment Service Provider). Het maakt niet uit met welke software jouw webshop is gebouwd, ieder stuk software moet gekoppeld worden aan een betaalrekening. Ik heb een overzicht opgesteld van diverse mogelijkheden op het gebied van online betalen.

Welke betaalmogelijkheden zijn er?

Binnen een webshop kun je kiezen voor verschillende betaalmogelijkheden. Iedere software heeft een aantal standaard betaalmogelijkheden geïmplementeerd. Veelal zie je dat Paypal, Sofor, iDEAL, termijnen en achteraf betalen geïntegreerd zijn.

In Nederland zijn de meeste webshops ingericht om te betalen via iDEAL. Sinds 2005 zijn er meer dan 500 miljoen iDEAL-transacties verricht. Wanneer je eenmaal een keuze maakt voor een PSP dan kun je de module downloaden via iDEAL checkout of via de officiële website van de instantie. De betaalmodule kun je eenvoudig implementeren. Het is overigens wel verstandig om te controleren of je de laatste versie van de module implementeert.

Wat is het verschil tussen de Payment Service Providers.

Je hebt diverse mogelijkheden om iDEAL-betalingen te ontvangen, je kunt onderscheid maken tussen twee verschillende soorten.

 1. Collecterende Payment Service Providers.
 2. Distribuerende Payment Service Providers.

Wat is een Payment Service Provider?

Een Payment Service Provider neemt het ingewikkelde werk voor je uit handen. Er worden overeenkomsten afgesloten met verschillende betaalmogelijkheden( iDeal, Paypal, Mr Cash etc), de betaalmogelijkheden worden hierna in een enkele overeenkomst weer aangeboden aan de webshopeigenaar. Je kunt dus gebruik maken van diverse betaalmethodes dankzij een PSP en hoeft zelf geen overeenkomsten te sluiten met de bank om verschillende betalingen te ontvangen.

Wat is het verschil tussen een Collecterende PSP en een Distribuerende PSP?

Een distribuerende PSP houdt zich voornamelijk bezig met de koppeling tussen de online betaalmethodes en jouw webshop. Je regelt de transacties zelf en zorgt zelf dat alle bestellingen en ontvangsten kloppen tussen de betaalrekening en het admin-panel van je webshop. Een collecterende PSP verzorgt niet alleen de technische koppeling, maar zorgt ook voor de verwerking van alle binnenkomende betalingen. Veel collecterende PSP’s geven je een account om alle bestellingen overzichtelijk te maken.

Je kunt tevens afspraken maken over het uitbetalen van alle transacties. Sommige instanties geven je de mogelijkheid om de volgende dag de transacties over te maken, maar veelal zie je dat aanbieders wekelijks of maandelijks de transacties overmaken naar jouw rekening. Een collecterende PSP geeft je overigens ook vaak een duidelijk inzicht in je transacties. (Panel/Analyses)

Indien je betalingen direct regelt via je bank dan zet je vaak een contract op waar maandelijkse kosten aan verbonden zitten. In principe zijn er twee mogelijkheden om de kosten van de iDEAL-transacties te betalen:

 • Betalen per transactie.
 • Maandelijks betalen van een bedrag. (In combinatie met transactiekosten)

Startende ondernemers die nog geen inkomsten hebben kiezen veelal voor de ‘betaal per transactie’ rekening en de ‘grotere’ jongens kiezen toch al sneller voor een rekening waar ze maandelijks een bedrag voor betalen (in combinatie met transactiekosten). Wil je bijvoorbeeld een rekening gebruiken van de ING, Rabobank of ABN-Amro etc, dan zit je vaak al vast aan een maandelijkse betaling. Je kunt ook kiezen om een online rekening te openen waarvoor je geen maandelijkse kosten betaalt, maar je betaalt per transactie.

Voor- en nadelen van transactie- en abonnementskosten:

Betalen per transactie:

Voordelen

 • Geen maandelijkse abonnementskosten.
 • Snel een online rekening aanmaken.

Nadelen

 • Aparte (tussen)rekening.
 • Hogere kosten indien je veel verkoopt.
 • Je ontvangt je geld vaak pas aan het einde van de week/maand.

Abonnementskosten per maand:

Voordelen

 • Je kunt gebruik maken van je ‘vertrouwelijke’ bank.
 • Korting per transactie, aantrekkelijk bij veel transacties.

Nadelen

 • Kosten vaak hoger voor beginnende ondernemers en vaak betaal je een combinatie van transactiekosten en abonnementskosten.

Welke aanbieders zijn er en waar moet ik op letten?

Er zijn veel aanbieders en ik heb de belangrijkste hieronder vermeld. Heb je zelf nog ervaring met een andere aanbieder? Laat dan een reactie achter, dan voeg ik deze zo snel mogelijk toe!

Mollie

Mollie

Mollie is een collecterende payment service provider die zich specialiseert op het gebied van micro payments. Mollie wordt inmiddels gebruikt door meer dan 16.000 webshops en het aantal groeit nog steeds. Mollie heeft een uitgebreid assortiment van diverse API’s zodat de betaalmodule makkelijk te integreren is in alle bekende systemen. Indien je een rekening bij Mollie opent dan is het verstandig dat je alle bedrijfsgegevens 100% correct op orde hebt. Je kunt direct een rekening openen, maar krijgt pas uitbetaald als jouw bedrijf 100% correct geverifieerd is via de KVK.  (TIP: Bekijk hier de laagste prijs)

Soort betalingen: per sms, minitix en PaySafeCard (Prepaid Card), Bancontact/Mr Cash en iDEAL

logo-sisow

Sisow

Sisow, voormalig AssurePay, is de collecterende PSP uit Enschede. Sisow is onderdeel van The Accompany B.V. Een groot voordeel van Sisow vind ik toch wel dat ze geen opstartkosten, abonnementskosten of andere kosten hanteren. Je hebt een zakelijke tussenrekening met een overzichtelijk dashboard zodat je direct de producten kunt herleiden richting je webshop. De kosten per transactie bedragen 0.45 cent. Een nadeel van Sisow is een beperkt aantal soorten betalingen.

Soort betalingen: iDEAL, Direct Ebanking, Bancontact/Mr Cash

multisafepay

MultiSafepay

MultiSafepay is tevens een collecterende PSP. MultiSafepay biedt een aantal pakketten aan waaronder “Connect” en “Fast Checkout”. Een voordeel van MultiSafepay is dat de transacties dagelijks uitbetaalt kunnen worden. Ook beschikt MultiSafepay over veel API’s voor alle soorten software. Binnen een uur kun je MultiSafepay implementeren binnen je website, waardoor je direct aan de slag kunt. Heb je meerdere webshops maar wil je graag een centrale rekening? Dan is MultiSafepay de oplossing voor jouw onderneming.

Soort betalingen: iDEAL, Mister Cash, Bankoverboeking, Visa, Master Card.

icepay-logo

ICEPAY

ICEPAY is een payment service provider die nationale en internationale betalingen faciliteert. ICEPAY biedt een aantal pakketten aan, waaronder: Black, Blue, Green & Red. Des te meer transacties je webshop verricht, des te lager de transactiekosten worden. ICEPAY is daardoor niet alleen interessant voor de kleine ondernemers maar ook voor de grote bedrijven.

Soort betalingen: iDEAL, MasterCard, Visa. PayPal, Giropay, Sofort banking en Bank Contact/Mr Cash, Paysafecard.

ideal-targetpay-logo

TargetPay

TargetPay is de collecterende online betaaloplossing en is onderdeel van Target Media gevestigd in Huizen. TargetPay geeft je niet alleen de mogelijkheid om betalingen te verrichten via iDEAL. Tevens kun je betaaloplossingen instellen met het bellen van 0900-nummers of via IVR (Interactive Voice Response). TargetPay is de nummer #1 op het gebied van kleine betalingen voor bijvoorbeeld ringtones, horoscopen etc.

Soort betalingen: iDEAL, e-Banking, e-Incasso.

buckaroo

Buckaroo

Buckaroo is gespecialiseerd in online betalingen voor bedrijven. De belangrijkste eigenschappen van Buckaroo zijn de overzichtelijke back-office, 100% betaalgarantie en de hoeveelheid plug-ins voor diverse webshops. Buckaroo is de technische leverancier voor o.a. Voetbal International, Staatsloterij, Lotto, Autotrader etc.

Soort betalingen: iDeal, MasterCard, GiroPay, Buckaroo Betaalgarant.

logo_pay_nl

Pay.nl

Pay.nl is één van de oudste online betaalinstellingen binnen Nederland. Het bedrijf bestaat al meer dan 14 jaar en kan daarom gezien worden als een zeer betrouwbare partner. Pay biedt meerdere pakketten aan voor verschillende ondernemers. Je hebt bijvoorbeeld het XS, S, M, L en XL-pakket. Hoe meer transacties er plaatsvinden, des te hoger is je korting. Het is dus zeer interressant voor goedlopende webshops. Een ander extra voordeel van Pay.nl is dat men dagelijks de omzet uitkeert. (Zonder extra kosten)

Soort betalingen: iDEAL, creditcards, bankoverschrijvingen, incasso, Giropay, Bankcontact/Mr Cash.

spryng3

Spryng Payments

Spryng is al ruim 10 jaar actief als zakelijke leverancier van SMS diensten en is per 1 september 2016 de markt op gegaan als Payment Service Provider onder de naam Spryng Payments.
Spryng Payments is een distribuerende en collecterende Payment Service Provider uit Nederland, welke merchants voorziet van (internationale) betaalmethoden. Als distribuerende PSP biedt Spryng haar klanten daarom de mogelijkheid om direct over hun geld te beschikken. Wij hanteren de scherpste tarieven en brengen geen setup- en abonnementskosten in rekening.

Soort betalingen: iDEAL, Mastercard, Visa, PayPal, GiroPay, Mr Cash.

logo_docdatapayments

DocData Payments

Het sterke punt aan DocData Payments is het feit dat men meer dan 40 internationale en locale betaalmethodes ondersteunt. Tevens kan er betaalt worden in meer dan 125 valuta’s. DocData is uiterst geschikt voor het afhandelen van mobiele betalingen, ook biedt DocData een speciale variant aan voor het ondersteunen van abonnementen. DocData beweert zelf dat het systeem over een up-time beschikt van 99.99%. Ook DocData beschikt over een module voor het detecteren van fraude en net zoals Buckaroo verwerkt DocData de transacties van een aantal ‘grote’ klanten, waaronder Bol.com, Tele2 en HP.

Logo-Paytor

PayTor

PayTor beschikt over een aantal pakketten waar jij uit kunt kiezen. Je hebt bijvoorbeeld een pakket zonder maandelijkse kosten en alleen transactiekosten, maar wanneer je gebruik maakt van veel transacties dan kun je kiezen uit pakketten met maandelijkse kosten waardoor je minder betaald per transactie. Pakketten met abonnementen worden pas aantrekkelijk wanneer er maandelijks meer dan 2000 transacties plaatsvinden. Paytor is een onderdeel van de PSP Mollie. Ook is PayTor belangrijk voor het afhandelen van veel transacties per minuut. Men beweert dat er 250 transacties per minuut afgehandeld kunnen worden.

Soort betalingen: iDEAL.

c6200811-26bb-41e5-abb3-d6cbd2b6a0ba

HowPeoplePay

HowPeoplePay is gevestigd in Amsterdam. Net zoals een aantal andere instanties biedt ook HowPeoplePay verschillende extra diensten aan, zoals een fraude module en het opzetten van analyses. Tevens biedt HowPeoplePay de mogelijkheid om diverse valuta’s te accepteren via de multi-currency service. Het bedrijf is een gecertificeerde door de oprichters van iDEAL: Currence.

Soort betalingen: iDEAL, MasterCard, Visa.

logo_rabo-omnikassa

Rabobank OmniKassa

Je ziet tegenwoordig nog vaak dat veel ondernemers (die al klant zijn bij de Rabobank) kiezen voor de online betaalmogelijkheid van de Rabobank. Rabobank OmniKassa heeft overigens wel een nadeel indien je als starter je producten probeert te verkopen. Voor het gebruik van OmniKassa moet je namelijk 10 euro p/m betalen. Je kiest voor een betrouwbare partij. Het is overigens wel noodzakelijk dat je klant bent van de Rabobank, indien je de mogelijkheid wil hebben om OmniKassa te gebruiken.

Soort betalingen: iDEAL, Visa, Minitix, Maestro, machtiging en rembours, incasso.

cardgatelogo

Card Gate Plus

Card Gate Plus is een compliant van de Payment Card Industry. Card Gate Plus voldoet hiermee aan de belangrijkste veiligheidsstandaarden en garandeert dus dat alle transacties veilig zijn. Tevens biedt Card Gate Plus een betaalpagina aan voor mobiele gebruikers en maakt men gebruik van een anti-fraude 3DS module. Veel grote spelers werken samen met deze PSP, namelijk de RaboBank, Magento, BBA Tours.

Soort betalingen: iDEAL, Visa, Mastercard, Maestro, Mr Cash, Sofort Banking, Paypal.

PayCheckOut

PayCheckout

Wij zijn een payment service provider met de volgende missie: het leveren van de beste ervaring in online betalen.
Wij leven ervoor om webshops échte operationele meerwaarde te bieden. Zelf hebben wij 22+ jaar met PSP’s gewerkt, waardoor we meer dan bekend zijn met het gehannes rondom tarieven en implementaties. We weten heel goed hoe vervelend dat kan zijn. Met een volledige integratie van de betaal- én orderstroom en een kraakhelder inzicht in (mislukte) transacties willen wij dat beter doen. Developers vinden wij mínstens zo belangrijk. Dat blijkt wel uit onze gemakkelijke implementatie, degelijke API’s en duidelijke documentatie.

Soort betalingen: iDEAL, Visa, Mastercard, Sofort Banking, Paypal, Klarna.

Update 06-03-2018: Paycheckout is per Maart 2018 gestopt. Alle klanten zullen overgenomen worden door Mollie.

Aanbieders met elkaar vergelijken

Er zijn veel verschillende online betaalrekeningen, maar welke rekening is geschikt voor jouw iDEAL-transacties? Hieronder worden alle bovenstaande PSP’s met elkaar vergeleken qua kosten.

Naam PSP: Opstartkosten excl. Maandelijkse kosten Transactiekosten excl.  (vanaf)
Mollie geen geen € 0,29
ICEPAY geen €14,95 € 0,25
MultiSafePay € 45,00 € 45,00 € 0,49
TargetPay geen geen € 0,49 (€ 0,70 bij 10 < transacties per dag)
Buckaroo € 100 € 15,00 € 0,50
Pay.nl geen € 25,00 € 0,39
 Spryng Payments  geen geen € 0,20
DocData Payments op aanvraag op aanvraag op aanvraag
PayTor geen geen € 0,29
HowPeoplePay geen geen (**) € 0,45
RaboOmnikassa geen € 10,00 € 0,30 (tot 50 transacties)
Card Gate Plus geen geen € 0,55
PayCheckout geen min. € 5 € 0,25

** = (Zonder actie € 10,00 per maand)

Alle gegevens zijn gecontroleerd via vergelijkingswebsites en de websites van de instanties. Maak je zelf gebruik van een andere PSP en ben je hier zeer tevreden over? Laat het dan even weten in de reacties, dan kan ik deze alsnog toevoegen! Of praat mee in het webwinkelforum van de community. Hier kun je om advies of hulp vragen.

Succes met het kiezen van jouw PSP!

Ruim helft van de online aankopen voor rekening van iDEAL

Ideal goed voor meer dan 50% online betalingen

Iets meer dan de helft (53%) van alle online aankopen die in de eerste helft van 2014 door Nederlandse consumenten zijn gedaan, wordt afgerekend met iDEAL. Het gebruik van betaalwijzen verschilt echter per branche en naar het device dat men gebruikt voor de online aankoop. Dit blijkt uit cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar betaalmethoden in Nederland, dat wordt uitgevoerd door GfK in samenwerking met Currence, eigenaar van iDEAL en Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van 2200 (web)winkels in Nederland.

iDEAL belangrijkste betaalmethode online, gevolgd door creditcard

In het eerste halfjaar van 2014 is 53% van de online aankopen betaald via iDEAL. Ook de creditcard (12%) en Acceptgiro (8%) zijn hierbij veelgebruikte betaalmethoden. De top-5 wordt verder aangevuld met machtiging (6%) en overschrijving (5%). Op de mobiele devices wordt duidelijk anders afgerekend. Zowel op de tablet als de smartphone wordt relatief vaak betaald met creditcard. Op de smartphone is dit zelfs de meest gebruikte betaalwijze (28%). Het gebruik van iDEAL is hier met 24% laag vergeleken met de tablet (46%), laptop en desktop (59%).

Piet Mallekoote, algemeen directeur Currence: “Het gebruik van iDEAL op de smartphone blijft op dit moment wat achter bij de andere devices. Wij verwachten echter dat dit zal toenemen doordat steeds meer online kopers bekend raken met het gemak van iDEAL mobiel. iDEAL mobiel biedt juist voor aankopen op de smartphone veel voordelen. Zo is bij een iDEAL-betaling in de mobiele app van de bank geen apart hulpmiddel (zoals een token of TAN-code) nodig.”

Vooral losse vliegtickets en accommodaties betaald met creditcard

In vrijwel alle onderzochte branches is iDEAL de grootste betaalmethode. Uitzondering is de branche ‘losse vliegtickets en accommodaties’, waar 39% met de creditcard wordt betaald, tegenover 37% iDEAL. En verzekeringen, waar alles via een machtiging verloopt. Toch zijn ook in de branches waar het meest met iDEAL wordt betaald de verschillen in aandelen groot. Zo gaat bij tickets voor attracties en evenementen 79% van de aankopen via iDEAL en bij media en entertainment 40%. In de laatst genoemde branche wordt relatief veel (20%) met creditcard betaald. Acceptgiro wordt nog regelmatig als betaalmethode gebruikt bij kleding (26%) en schoenen & personal lifestyle (14%).

Gemiddeld bedrag per online aankoop hoogst bij overschrijving

Gemiddeld wordt er €123,- uitgegeven per online aankoop. Bij aankopen die gedaan worden via tablet (€84,-), smartphone (€44,-) of internet op televisie (€14,-) ligt het gemiddeld besteed bedrag per online aankoop echter lager. Op dit moment wordt nog maar 1% van het totaal aantal online aankopen gedaan via een bestelzuil of tablet in de winkel. Echter ligt het gemiddeld besteed bedrag per online aankoop bij aankopen via dit device hoog, op €148,-.

Een online aankoop die betaald wordt met iDEAL heeft een gemiddeld besteed bedrag van €110,- en ligt daarmee net iets onder het gemiddelde. De gemiddelde bestedingen aan online aankopen die betaald worden met overschrijving (gemiddeld €278,-), machtiging (€266,-) en creditcard (€138,-) liggen boven het gemiddelde. Wanneer men betaalt met cadeaubonnen (€44,-) of met PayPal (€53,-) liggen de bedragen gemiddeld lager.

“In de eerste helft van 2014 hebben Nederlandse consumenten €6,58 miljard online besteed. Het is goed om te zien dat de concurrentie wat betaalmethoden betreft toeneemt en dat consumenten op dit gebied steeds meer keuze krijgen. Dit bevordert de online markt op alle gebieden. Het vertrouwen van de consument om online zaken te doen wordt steeds groter”, aldus Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org.