Veel mensen bewegen te weinig gedurende de werkdag. Zij stappen in de ochtend in hun auto, zitten vervolgens een groot deel van de dag achter hun bureau en rijden in de avond naar huis. Een zorgwekkende ontwikkeling, aangezien langdurig achter een bureau zitten negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid. Het feit dat we steeds meer zitten, heeft onder meer te maken met de automatisering in diverse branches. Het aantal kantoorbanen nam toe, terwijl werkzaamheden die met de hand moeten worden uitgevoerd veelal door machines werden overgenomen.

Ook voor houders van een webwinkel valt een dergelijke ontwikkeling op te merken. Je kunt zelf een magazijn inrichten, maar er zijn ook andere manieren. Zij pakken hun producten lang niet altijd zelf in, maar besteden dit uit aan een externe partij. Als gevolg hiervan zitten ze lange dagen achter hun bureau om orders te verwerken, marketingplannen uit te denken, enzovoorts.

Negatieve effecten van langdurig zitten

Zittend werken kan verschillende negatieve effecten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de bloedcirculatie afneemt en ook de stofwisseling in ons lichaam vertraagt. Maag- en darmklachten liggen hierdoor op de loer. Daarbij gaat het herstel van spieren langzamer, wanneer deze bijvoorbeeld tijdens het sporten belast zijn. Klachten die op kunnen spelen zijn onder meer nek- en rugklachten, een ernstige vermoeidheid en hoofdpijn. Dit zijn negatieve effecten die voornamelijk op de korte termijn op zullen spelen.

Op de langere termijn zouden klachten rond diabetes, hartziekten en bijvoorbeeld vaatziekten op kunnen spelen bij kantoormedewerkers.

Zorg voor het juiste kantoormeubilair

Om de kans op de reeds beschreven klachten te verkleinen, is het belangrijk om te investeren in goed kantoormeubilair. Besteed bijvoorbeeld voldoende aandacht aan de investering in passende bureaustoelen. Je wilt rechtop kunnen zetten, waarbij je knieën in een hoek van negentig graden moeten staan. Daarbij moet de bureaustoel voldoende ondersteuning bieden aan de onderzijde van je rug, om zo rugklachten tegen te gaan.

Het bureau moet breed genoeg zijn om hier je armen op te kunnen laten rusten. Daarbij moet er voldoende afstand zitten tussen het beeldscherm en je ogen. Het voorkomt dat je ogen al snel achteruit zullen gaan. Zorg dat het scherm op ooghoogte staat. Bij het gebruik van een laptop is het raadzaam om een laptopstandaard aan te schaffen. Staat het beeldscherm te laag, dan zullen nekklachten al snel opspelen.

Voldoende beweging tijdens een werkdag

Naast het investeren in het juiste kantoormeubilair, is het belangrijk om gedurende een werkdag voldoende te bewegen. Lunch bijvoorbeeld niet binnen je kantoor, maar maak een korte wandeling. Nog gezelliger is een lunchwandeling wanneer je dit samen met een collega of bijvoorbeeld een andere ondernemer doet! Zorg er daarbij voor dat je wat vaker met de fiets of bijvoorbeeld lopend naar kantoor komt. Zeker in de zomer is het heerlijk om de dag met een korte fietstocht te beginnen. Daarbij heb je op de terugweg de mogelijkheid om je hoofd leeg te maken aan het eind van de dag. Iets wat lastiger is wanneer je in de auto zit. Neem eenmaal op kantoor de trap in plaats van de lift.