Kan jouw webwinkel worden gehackt?

Steeds meer bedrijven beginnen naast de fysieke winkel een webshop om de omzet te verhogen. Een webshop brengt veel voordelen met zich mee, maar ook enkele nadelen. Een voorbeeld hiervan is dat een webshop gehackt kan worden. Bedrijven gaan steeds meer in de cloud werken en hierdoor is het risico op aanvallen een stuk groter geworden. Het is belangrijk om deze gevaren te herkennen en voorbereidingen te treffen.

Waarom aangevallen worden?

Voor een webshop is het noodzakelijk om constant met het internet in verbinding te staan. Elk bedrijf kan doelwit worden van een cyberaanval en gevoelige bedrijfsinformatie kan veel geld waard zijn. Ook is het mogelijk dat anderen de webshop (eigenaar) willen treiteren of chanteren door de website plat te leggen met een aanval.

Hacken

De webshop of het netwerk van een bedrijf kan gehackt worden. In het systeem wordt binnengedrongen en hierdoor kan informatie worden gestolen. Ontrafelen van een wachtwoord is hierbij de meest gebruikte manier. Daarom is het belangrijk dat je de cloud beveiliging serieus neemt. Een goede beveiliging tegen hackers begint bij het instellen van een sterk wachtwoord dat niet snel geraden kan worden. Het aanschaffen van antivirus software is een ‘must’ om de online omgeving te beschermen tegen hackers. Het is belangrijk dat discutabele websites worden vermeden want hier bevinden zich virussen. Op het forum van WebwinkelCommunity kun je advies vragen over uiteenlopende onderwerpen. Voor meer informatie over de veiligheid van je webwinkel kun je je aanmelden bij de WebwinkelCommunity.

DDoS

Dit fenomeen bestaat al sinds de opkomst van computers. Het kan in principe vanaf elke computer worden uitgevoerd. Een DoS aanval is simpelweg het overbelasten van de server of website van de desbetreffende website. Dit kan door constant berichten naar een bepaald internetadres te sturen, hierdoor raakt de verbinding overbelast en daardoor onbruikbaar. Als dit gedaan wordt vanaf één computer is er sprake van DoS (Denial of Service) bij een grootschalige aanval met honderden of zelfs duizenden computers spreekt men van een DDoS (Distributed Denial of Service) aanval.

Bescherming

DDoS aanvallen zijn moeilijk tegen te houden. Een veel voorkomend fenomeen is de CAPTCHA code die op sommige sites moet worden ingevoerd. Hierdoor is het mogelijk voor bedrijven om de schade te beperken. Een andere manier om DDos aanvallen af te weren is door genoeg capaciteit te hebben om de aanval op te vangen. Wanneer de hosting van de servers lokaal wordt gedaan, door middel van private cloud, lopen bedrijven het meeste risico. Door de hosting uit te besteden aan een grote cloud partner wordt het risico aanzienlijk verkleind. Deze grote cloud aanbieders hebben vaak goede bescherming tegen aanvallen en hebben genoeg capaciteit om de aanvallen op te vangen.

Om de beste cloud aanbieder te kunnen vinden die perfect bij je wensen en behoeften past, kun je gebruik maken van een onafhankelijke tussenpersoon. Die vergelijkt  kosteloos de beste aanbieders die precies kunnen bieden wat jij wenst.