Je gaat bij de keuze voor een domeinnaam natuurlijk niet over één nacht ijs als je een webshop wilt starten. Daar denk je over na, want dat is de naam die je doelgroep moet leren kennen en onthouden. Bovendien zijn er verschillende regels om je aan te houden bij de keuze voor een domeinnaam. Niet alle tekens zijn bijvoorbeeld toegestaan. Ook denk je na over de extensie die achter het domein komt te staan. Ontdek daarom hier hoe je een correcte domeinnaam voor je webwinkel kiest.

Is de domeinnaam nog vrij?

Je bent vast al aan het brainstormen geweest om de ideale naam voor je webshop te bedenken. Veel populaire namen zijn al bezet en daarom is een domeinnaam checken ook de eerste stap voordat je verder gaat. Een domeinnaam checken laat zien of het domein met de betreffende extensie nog vrij is of al bezet is. Is de naam nog vrij dan heb je de mogelijkheid om deze direct vast te leggen. Kies je alleen voor de extensie .nl of ben je van plan internationaal te gaan? In dat geval is het ook mogelijk om andere landenextensies voor je domein meteen vast te leggen, zoals .be of .de.

Regels registratie domeinnaam

Een domeinnaam dient minimaal over twee karakters te beschikken en maximaal over 63. Het is niet toegestaan om tekens of spaties in het domein op te nemen. Het minteken is wel toegestaan, maar % en & bijvoorbeeld niet. Er zijn ook woorden die je niet mag gebruiken in een domein. Bijvoorbeeld als het woord onzedelijk is of in strijd is met de openbare orde. Kijk uit om merknamen van anderen te gebruiken in je domein. De kans bestaat namelijk dat het niet is toegestaan.

Kort en gemakkelijk te onthouden domein

Je wilt natuurlijk dat je webshop gemakkelijk te bereiken is voor je doelgroep. Daarom is het ook aan te raden om voor een domeinnaam te kiezen die eenvoudig te onthouden is. In dat kader is het onder meer aan te raden om voor een korte en krachtige naam te kiezen. Het helpt ook nog als de naam simpel te spellen is. Heb je een webshop die gekoppeld is aan een fysieke winkel en heb je een lokaal bedrijf? In dat geval is het te overwegen om de plaatsnaam eveneens in je domeinnaam op te nemen.