Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen claims wanneer jij als ondernemer schade veroorzaakt bij een ander of als iemand door jouw toedoen een letsel oploopt. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt dan de kosten. Ook als de schade is veroorzaakt door jouw medewerkers of uitzendkrachten wordt dit vergoed. Hierbij gaat het om zowel materiële schade als om lichamelijk letsel. Materiële schade kun je misschien nog vergoeden, maar bij lichamelijke letsels kan dit flink in de kosten lopen.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je voorkomen dat je voor zware financiële lasten komt te staan. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekkingen voor het bedrijf zelf, de werkgevers, de producten die er worden gemaakt en ook milieuaansprakelijkheid. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of je werknemers hebben veroorzaakt aan andere personen of producten. Het gaat hierbij om schade tijdens activiteiten binnen het bedrijf en tijdens werk uren, denk maar aan een werknemer die tijdens het uitvoeren van bouwwerkzaamheden een ongeluk krijgt.

Wat vergoedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
De bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering beschermt je als je aansprakelijk gesteld wordt voor onder andere:

  • verwonding van personen
  • schade aan iemand anders zijn spullen
  • schade door een gebrek in een product
  • schade die werknemers elkaar toebrengen of oplopen

Aansprakelijkheid als zzp-er

Omdat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen is het belangrijk om uit te zoeken welke soorten aansprakelijkheidsverzekering je wilt aansluiten. Oefen je een beroep uit waarin jouw werk bepaalde risico’s met zich meebrengt waardoor de andere partij veel schade kan oplopen? Dan kan het handig zijn
om je hiervoor te verzekeren met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP verzekering). Deze verzekering kan dan gevallen van schade opvangen waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld.

De belangrijkste verandering als zzp-er is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opvangen van je inkomensrisico’s, denk hierbij aan werk of ziekte. Als werknemer ben je hiervoor automatisch verzekerd, als zzp-er niet. Je werkt immers voor jezelf en niet voor een bedrijf of een werkgever. Als zzp-er kun je eenvoudig een passende aansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluiten. Omdat je een zelfstandige ondernemer bent wordt er gekeken naar het beroep die je uitoefent. De premie kan dus verschillen per zzp-er. Daarom kiezen steeds meer zzp-ers om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op die manier hebben ze iets om op terug te vallen, mocht er ongepland iets stuk gaan of een klant ontevreden zijn. Met een goede verzekering kun je voorkomen dat je je niet onnodig geld in een keer moet uitgeven.