Met een alarmsysteem denken de meeste mensen als eerste aan een detectie apparaat dat een luid signaal afgeeft als iemand probeert in te breken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een inbraakalarm voor auto’s. Thuis zijn er andere uitdagingen en ook meer mogelijkheden. Er zijn zelfs zoveel opties dat het best lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we op deze pagina alvast drie onderdelen opgesomd die onmisbaar zijn in een alarmsysteem voor thuis.

1. Detectie door het hele huis

Een huis hoort of ziet niets, bakstenen hebben geen oren. Je kunt wel degelijk een woning voorzien van ogen en oren, maar dan wel van de elektronische variant. De bewegingsmelder is het meest bekende voorbeeld, denk aan een lamp bij de voordeur die automatisch inschakelt op het moment dat er iemand in de buurt komt. Dit zal waarschijnlijk een PIR sensor zijn, dat is een kleine, eenvoudige maar ook heel vernuftige sensor die kleine verschillen in warmte kan waarnemen. Daarom werkt PIR technologie niet bij zeer lage of zeer hoge temperaturen. Een wifi camera werkt op een andere wijze.

Sensoren kunnen heel compact zijn, bijvoorbeeld een onderbreking sensor voor gebruik op ramen en deuren. Deze sensoren bestaan uit twee delen, als de verbinding wordt verbroken dan zal er een alarm afgaan of je ontvangt een bericht op je telefoon. Daarmee is alarmering niet alleen een methode om inbrekers buiten de deur te houden, het is ook een manier om bijvoorbeeld te zien wanneer je kinderen thuis komen van het sporten.

Met kleine sensoren kun je de gehele woning extra ogen en oren geven, met name bij de toegangswegen tot de woning zijn deze apparaatjes heel praktisch. De voor- en achterdeur, ramen die kunnen openen of de garagedeur. Op zich doen deze sensoren niets anders dan een actie registreren, je kiest vervolgens zelf wat de vervolgactie van het alarmsysteem moet zijn. Een luid signaal, de lampen in huis inschakelen of een beveiligingsdienst inschakelen, het is allemaal mogelijk.

Naast sensoren kan een wifi camera ook als sensor dienst doen, met het grote verschil dat een IP beveiligingscamera beelden opneemt die mensen kunnen zien.

2. Een slimme IP camera

Je kunt het resultaat van een bewegingsmelder waarnemen door bijvoorbeeld een luid alarmsignaal. Een sensor doet op zichzelf niets meer dan een actie in werking stellen. Een IP camera heeft een lens en vaak ook een microfoon zodat er beeld en geluid vastgelegd kan worden dat je als eigenaar kunt bekijken en beluisteren. Dit kan heel praktisch zijn. Zo hoor je niet alleen een signaal op het moment dat er een detectie plaatsvindt, je kunt ook direct bekijken of het een potentiële indringer betreft of de kat van de buren. Maar een wifi camera biedt nog veel meer mogelijkheden!

Met een wifi camera kun je beelden draadloos verzenden naar online opslagruimte zoals Dropbox. Je kunt instellen om notificaties te ontvangen of schakel over naar live video om te bekijken wat er zich op ieder moment afspeelt. Een slimme IP camera kan mensen van dieren onderscheiden, er zijn ook modellen met ingebouwde microfoon en luidspreker. Zo kun je als er een postbezorger aan de deur staat vragen om het pakje bij de buren af te geven of bij de garage neer te zetten.

3. Koppeling met andere smart home toepassingen

Wat een beveiligingscamera tot een slimme IP camera maakt is de software die in het toestel aanwezig is en de koppelingen die gemaakt kunnen worden. Een smart home zal een centrale besturing hebben zoals de Google Assistent en/of het Somfy TaHoma systeem, Apple HomeKit is ook een populaire optie. Je kunt vervolgens meerdere slimme apparaten en diensten aan elkaar koppelen. Zo is het mogelijk om bij detectie door een sensor direct de verlichting in te laten schakelen. Ook de raamdecoratie automatisch laten openen en sluiten kan zeker bij afwezigheid als preventief middel effectief zijn omdat je woning er dan altijd bewoond uitziet.

Smart home toepassingen zijn niet altijd gemaakt voor veiligheid in huis, ze kunnen er wel deel van uitmaken. Een slim apparaat dat eigenlijk maar één functie heeft maar wel van levensbelang kan zijn is een rookmelder. Ook die kunnen ‘slim’ zijn. Zo is er een rookmelder van Somfy die ook zonder wifi verbinding in serie werkt. Gaat er een melder in de keuken af? Dan zal de melder op de eerste verdieping en op zolder ook ingeschakeld worden. Dit werkt op basis van een lokaal netwerk, wat ideaal is voor noodgevallen zonder internet.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om alarmsystemen in huis. Maak je huis slimmer én veiliger met een alarmsysteem!